Με επιτυχία το 1ο εργαστήριο Καινοτομίας και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, του Δήμου Δυτικής Λέσβου


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη διαδικτυακά το 1ο  εργαστήριο Καινοτομίας και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, #Citylab του Δήμου Δυτικής Λέσβου με τη συμμετοχή του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και του Αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατή Ζαφείρη. Στο εργαστήρι που ήταν ανοιχτό στη συμμετοχή και για τους δημότες, συζητήθηκαν τα οφέλη της εφαρμογής καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά και οι πολιτικές που προωθήθηκαν από τη δημοτική αρχή στην κατεύθυνση μετατροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε «ψηφιακό δήμο».

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στην τοποθέτησή του σχολίασε ότι η μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου αποδεικνύει πως η προσδοκία δημιουργίας ενός «ψηφιακού δήμου» δεν είναι κενό γράμμα.

«Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και το όραμά μας να δημιουργήσουμε έναν δήμο με ψηφιακή λειτουργία, υπήρξε μία προεκλογική μας δέσμευση και στρατηγικός μας στόχος ειδικά για έναν νεοσύστατο δήμο σαν τον δικό μας, με τις γνωστές ιδιαιτερότητές του.

Η εγκατάσταση μίας σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον Δήμο μας ήταν μία από τις πρώτες μας ενέργειες που ήδη αποδίδει. Στη συνέχεια η βράβευση των υπηρεσιών του Δήμου μας στα Best City Awards μεταξύ των Δήμων που διακρίνονται στον τομέα της Καινοτομίας και Ποιότητας Ζωής, για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, αποτέλεσε ένα δείγμα του ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δε σταματάμε φυσικά εδώ. Εφαρμόζουμε ήδη το social wifi και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε δωρεάν ίντερνετ στα 36 χωριά μας. Και συνεχίζουμε τόσο με τις ενέργειές μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ενεργειακές αναβαθμίσεις στον Δήμο μας, όσο με την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στις «Δράσεις Ψηφιακής Σύγκλισης» συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ».

Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατής Ζαφείρης ήταν ξεκάθαρος ως προς τον στόχο της δημοτικής αρχής: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε πλήρως και να λειτουργήσουμε έναν ψηφιακό δήμο. Και το κάνουμε μεθοδικά. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε και για νέες εφαρμογές που θα διευκολύνουν ως και τις συνεδριάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων, αλλά και να μετατρέψουμε κι άλλες υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες, σε ψηφιακές. Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας είναι γνωστά και δεν έχει πολύ νόημα να επιχειρηματολογήσει κανείς για να πείσει. Εγώ θα πιαστώ από ένα και μόνο στοιχείο για να γίνω κατανοητός. Στο πλαίσιο της ψηφιακής μας στόχευσης, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ψηφιοποιήσουμε και το όλο το αρχείο του Δήμου μας. Αυτό και μόνο ως παράδειγμα αρκεί για να καταλάβει κάποιος και την διευκόλυνση των διαδικασιών αξιοποίησης των στοιχείων μας και την ασφάλειά μας».

Στο Εργαστήρι Καινοτομίας μίλησαν ακόμη τα στελέχη της Crowdpolicy που συνεργάζονται με τον Δήμο για θέματα ηλεκτρονικών υπηρεσιών αλλά και ο Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα η Account Manager της Crowdpolicy Βάσια Αρβανίτη μίλησε για την υιοθέτηση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών από την Αυτοδιοίκηση και ο Γιώργος Κραμανώλης, Co-founder CTO/CIO της Crowdpolicy για την καλή πρακτική ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου και τα νέα εργαλεία συμμετοχικότητας και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.