«Λαοθάλασσα» για χάρη του Αρχάγγελου Ταξιάρχη στον Μανταμάδο-Αποκλειστικά Vids & pics


Με λαμπρότητα, κατάνυξη, μέτρα προστασίας κατά του κορονοιου και συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα και την Λέσβο, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Σάββατο 15/05 και Κυριακή 16/05/2021 οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Από την Πέμπτη χιλιάδες πιστών συνέρρεαν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη και να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα του, μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πήγαιναν προς το χωριό Μανταμάδος ακόμα και με τα πόδια.

Το τελευταίο διήμερο, μόνο με πλοίο ταξίδεψαν στη Λέσβο για τη γιορτή του Ταξιάρχη 1.000 περίπου προσκυνητές, πολλοί από αυτούς Ρομά, που ήρθαν απ’ όλη την Ελλάδα μια και ο Ταξιάρχης θεωρείται προστάτης τους.

Και φέτος, παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, από την Παρασκευή, ο επαρχιακός δρόμος Μυτιλήνης – Μανταμάδου γέμισε από χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως το απόγευμα του Σαββάτου, που περπάτησαν επί πολλές ώρες, περισσότερα από 35 χιλιόμετρα, για να προσκυνήσουν την  εικόνα του Ταξιάρχη.

Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη.

Η προσέλευση στον Μανταμάδο γινόταν και με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ που από το Σάββατο παραμονή της πανήγυρης του Ταξιάρχη καθώς και την Κυριακή ανήμερα της πανήγυρης εκτελούνταν δρομολόγια από και προς Μανταμάδο!

Στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου 15-05-21 πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός παρουσία ιερέων από όλη την Λέσβου, όπου τον παρακολούθησε με τις απαραίτητες αποστάσεις εκατοντάδες κόσμου.

Όπως δήλωσε στο LesvosPost ο εφημέριος του Ναού πατήρ Χρήστος Τσιτμιδέλλης υπολογίζεται ότι τη χάρη του Ταξιάρχη φέτος  παρά τα μέτρα προστασίας προσκύνησαν πάνω από 15.000 πιστοί.

Οι απαγορεύσεις φέτος αφορούσαν την εμπορική δραστηριότητα στους εξωτερικούς χώρους του Προσκυνήματος, ήτοι πάγκοι μικροπωλητών, την σφαγή του ταύρου και διανομή φαγητού στους πιστούς, καθώς και τη διαμονή εντός του Ναού και των κελιών του Προσκυνήματος. Επίσης απαγορεύτηκε αυστηρά η κατασκήνωση σε όλους τους χώρους του Προσκυνήματος.

Την Κυριακή των Μυροφόρων 16/05/21 ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου γιόρτασε την επέτειο των εγκαινίων του πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κκ. Χρυσόστομου, του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου, άλλα και πολλών Αρχιερέων απ όλη την Λέσβο.

Στις 7:30 το πρωί τις Κυριακής πραγματοποιήθηκε  ο όρθρος ενώ αμέσως μετά στις 09:00 ακολούθησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ για 2η συνεχόμενη χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αρχαγγέλου..

Την Κυριακή στην θεια λειτουργία και λιτανεία βρέθηκαν Αντιπερειφεριαρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου, περιφερειακοί σύμβουλοι, Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, Βουλευτές του νομού Λέσβου, κ.α.

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών. Ο Ταξιάρχης Μανταμαδου εορτάζει και στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου.


Το LesvosPost βρέθηκε από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή το βράδυ στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα.