Ιλβα Γιόχανσον «Οι διαμένοντες στα νέα κέντρα θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται κατά βούληση»


Απαντητική επιστολή προς τον Βουλευτή Ν.Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, απέστειλε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ίλβα Γιόχανσον.

Ο Γιάννης Μπουρνούς είχε αποστείλει επιστολή στην κ. Γιόχανσον στις 28 Μαρτίου, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο, σχετικά με την κατάσταση στο προσφυγικο, αλλά και το υπό διαπραγμάτευση νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τα αδιέξοδα που μονιμοποιεί το Σύμφωνο για τα ελληνικά νησιά,αλλά και την αντίθεσή του στην κατασκευή νέων υπερδομών.

Στην επιστολή της η κ. Γιόχανσον ευχαριστεί τον Γιάννη Μπουρνού για τον διάλογο που άνοιξε για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και αναγνωρίζει τις προσπάθειες των πολιτών να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες της άφιξης αιτούντων άσυλο και μεταναστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος υπερασπίζεται το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, το οποίο διακηρυκτικά αναφέρει ότι κανένα Κράτος-Μέλος της ΕΕ δεν θα έπρεπε να επωμίζεται δυσανάλογες υποχρεώσεις και ότι η συνεισφορά στα μέτρα αλληλεγγύης είναι υποχρεωτική. Ξεχνά βέβαια να αναφέρει ότι το υπό συζήτηση σχέδιο του Συμφώνου προβλέπει εθελοντική αλληλεγγύη, δίνοντας τη δυνατότητα σε κράτη-μέλη που αρνούνται να δεχθούν μετεγκαταστάσεις, να "εξοφλήσουν" τις υποχρεώσεις τους μέσω οικονομικής  και τεχνικής συνδρομής στα κράτη πρώτης εισόδου... 

Η κ. Γιόχανσον κάνει επίσης αναφορές στο Μνημόνιο Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, στις πρωτοβουλίες μετεγκατάστασης ευάλωτων ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στις προβλέψεις του νέου Συμφωνου για τη διαδικασία Ασύλου.

Τέλος, η κ. Γιόχανσον στην επιστολή της αποδομεί πλήρως το αφήγημα των κ.κ. Μητσοτάκη και Μηταράκη καθώς και των τοπικών απολογητών τους στα νησιά περί κατασκευής "κλειστών ΚΥΤ", αναφέροντας επί λέξει ότι "οι Ελληνικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι διαμένοντες στα νέα κέντρα θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται κατά βούληση" κάνοντας χρήση ειδικής κάρτας. "Μόνο τα προαναχωρησιακά κέντρα, για όσους έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής, θα είναι κλειστά", συνεχίζει η κ. Γιόχανσον.

Ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε σχετικά: "Ευχαριστώ την Επίτροπο Γιόχανσον για την αναλυτική απάντησή της στην επιστολή μου. Δυστυχώς το υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου χρειάζεται ριζικές αλλαγές, για να αποβεί δίκαιο για τις χώρες πρώτης υποδοχής και να οδηγήσει σε αποφασιστική ελάφρυνση των νησιών μας και -πάλι δυστυχώς- η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σκοπεύει να διεκδικήσει τέτοιες αλλαγές, αφού έχει αποδεχθεί για τη χώρα μας το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης. Εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και συγχρόνως τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση των νησιωτών: την αποφασιστική αποσυμφόρηση των νησιών και την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω μηχανισμών υποχρεωτικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης".