Περιβαλλοντικές δράσεις στα Λουτρά και τη Σκάλα Λουτρών


Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού σχολείου Λουτρών σε συνεργασία με τους δασκάλους του σχολείου, την Κοινότητα Λουτρών και τους Συλλόγους Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και «Λιοστάσι» Λουτρών, θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Παρασκευή 28 Μαΐου και Σάββατο 29 Μαΐου διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην προστασία του περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των παιδιών και των κατοίκων του χωριού μας.

 

Συγκεκριμένα:

 

Την Παρασκευή 28 Μαΐου θα καθαρίσουν (τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα) ανά τάξη συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους του χωριού συλλέγοντας παράλληλα, υλικά κατάλληλα για ανακύκλωση.

 

Το Σάββατο 29 Μαΐου στις 19.30 στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» στη Σκάλα Λουτρών μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού σχολείου Λουτρών θα μας παρουσιάσουν (τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα) τα παρακάτω δρώμενα:

 

Αφήγηση παραμυθιού με τίτλο «Μια ιστορία αειφορίας» καθώς και δραματοποίηση του έργου «Ένας ανθρώπινος πλανήτης» από μαθητές/τριες της ΣΤ! τάξης. 

Τραγούδια με θέμα το Περιβάλλον από μαθητές/τριες της Ε! και της ΣΤ! τάξης.

 

Για τη μόλυνση του περιβάλλοντος θα μιλήσουν μαθητές/τριες της Δ! τάξης μέσα από το δρώμενο που έστησαν με τίτλο «Όλοι μαζί μπορούμε» ενώ της Γ! τάξης θα ασχοληθούν με τα ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Τα παιδιά θα βρίσκονται στο χώρο ανά ομάδες ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τον covid-19.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζετε ανελλιπώς κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1972, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

 

Η 5η Ιουνίου πρέπει να είναι ημέρα περισυλλογής, ημέρα ανασκόπησης του τι κάναμε τον προηγούμενο χρόνο και προγραμματισμού του τι πρέπει να κάνουμε τον επόμενο για να διαφυλάξουμε στο ακέραιο «όσα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».

 

Σήμερα το περιβάλλον μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζετε ανεπίτρεπτα. Ωστόσο, δεν υποβαθμίζετε μόνο του. Το υποβαθμίζουμε εμείς οι ίδιοι, ο κάθε ένας από εμάς με κάθε τρόπο και με τον τρόπο του.

 

Ο  καθένας μας ατομικά φέρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί αλλά αδυνατεί να αντιληφθεί.

 

Η κάθε κοινωνία φέρνει τη συλλογική ευθύνη των ατόμων που την απαρτίζουν και όλοι μαζί έχουμε το χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα πλανήτη αντάξιο των προσδοκιών μας.