Το φιλί της ζωής από τους γείτονες περιμένουν Χίος, Λέσβος και Καστελόριζο


Το φιλί της ζωής από τους γείτονες περιμένουν Χίος, Λέσβος και Καστελόριζο. Αγωνία στη Σάμο. Μιλούν τοπικοί φορείς των νησιών με αφορμή το άνοιγμα της σεζόν

Ο Χακάν Σελίμ τα τελευταία χρόνια έπαιρνε κάθε καλοκαίρι το ημερόπλοιο από το Τσεσμέ και παραθέριζε με την οικογένεια του στον κάμπο της Χίου. Ήταν ένας από τους χιλιάδες Τούρκους τουρίστες που «ψήφιζαν» βόρειο Αιγαίο για τις διακοπές τους, δίνοντας κάθε καλοκαίρι το φιλί της ζωής στις τοπικές οικονομίες των νησιών. Από τον Μάρτιο του 2020 και τα τελευταία ημερόπλοια έριξαν άγκυρα διαρκείας στην Τουρκία. Τα δρομολόγια σταμάτησαν να εκτελούνται λόγω κορονοϊού, προκαλώντας νέες φουρτούνες στις τοπικές οικονομίες των νησιών (Χίος, Λέσβος, Σάμος) οι οποίες στηρίζονται και στους γείτονες ενώ ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και από το μεταναστευτικό. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών ότι το 2019 την Λέσβο επισκέφτηκαν 38.605 Τούρκοι, ενώ το 2020 μόλις 583. Αντίστοιχα, στην Χίο ήρθαν το 2019 63.823 Τούρκοι τουρίστες και το 2020 μόλις 5.332.

Στην Σάμο έφτασαν πριν δύο χρόνια 32.119 και το 2020 μόλις... 5 Τούρκοι τουρίστες. Και το 2021 δεν επισκέφτηκε μέχρι σιγμής ούτε ένας Τούρκος τουρίστας τα τρία νησιά, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι.

Για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και ξενοδόχους του βορείου Αιγαίου και όχι μόνο χαμένος θεωρείται ο Μάιος πριν καν ανοίξει καλά-καλά και επίσημα η τουριστική σεζόν. Αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία φέτος θα λειτουργήσουν, το πρώτο κύμα κρατήσεων καταγράφεται προς το τέλος Ιουνίου, ενώ οι τιμές παραμένουν μειωμένες και κυμαίνονται στα πτωτικά επίπεδα του 2020. Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εσωτερικό τουρισμό και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

 

Λέσβος: Από τις 20 Ιουνίου οι πτήσεις από Αγγλία - Από Ιούλιο οι πτήσεις από Σκανδιναβία 

Περισσότερα ξενοδοχεία σε σχέση με πέρσι αλλά και πάλι όχι όλα θα λειτουργήσουν φέτος στην Λέσβο με τα καταλύματα που στηρίζονται κυρίως σε μεμονωμένες κρατήσεις και όχι σε πελάτες από τσάρτερ να εμφανίζονται πιο διστακτικοί για να βάλουν το κλειδί στην πόρτα και να ανοίξουν. «Ήταν να ξεκινήσουμε τέλη Απριλίου, το πήγαμε Μάιο και τώρα το πάμε Ιούνιο. Και αυτό με μια επιφύλαξη» λέει στο ethnos.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηκυριάκος οι ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ επειδή θέλουν να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο και τα πρωτόκολλα μετακίνησης, μετατόπισαν τις αφίξεις από τον Ιούνιο και μετά. Στις 20 Ιουνίου ξεκινούν τρεις πτήσεις από την Αγγλία και 4-5 πτήσεις από την Ολλανδία και την πρώτη βδομάδα Ιουλίου αναμένεται να υποδεχθεί το νησί και κάποιες πτήσεις από Σκανδιναβικές χώρες. «Όπως και να έχει θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Θα είμαστε πολύ χαμηλά σε σύγκριση με το 2019 δυστυχώς. Και αν είχαμε κάπου 20 πτήσεις τη βδομάδα πρόπερσι, θα πάμε στις 10 φέτος». 

 

«Δεν μπορεί να καλυφθεί η τρύπα της Τουρκίας - Μας στέλνουν mail και μας ρωτούν οι γείτονες αν θα ανοίξουμε»

Εκτός, όμως, από την ευρωπαϊκή αγορά η Λέσβος ποντάρει πολλά κάθε χρόνο και στους τουρίστες με τα ημερόπλοια που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 την Λέσβο επισκέφτηκαν 40.000 τουρίστες με τσάρτερ και άλλοι 35.000-40.000 τουρίστες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.  Στην Λέσβο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο δένουν 2-3 καραβάκια την μέρα. Λειτουργούν τρεις γραμμές, Μυτιλήνη – Αϊβαλί,  Μυτιλήνη-Δικελί και τα τελευταία χρόνια από το λιμάνι της Πέτρας για Αϊβαλί. Αλλά και το 70% των σκαφών που δένουν στο νησί είναι από την Τουρκία. 

«Καταλαβαίνεται ότι αν δεν ανοίξει η τουρκική τουριστική αγορά θα είναι μια μεγάλη ζημιά για το νησί. Ο Τούρκος ήταν ένας καλός πελάτης. Οι γείτονες έρχονται αρκετά επαναλαμβανόμενα τριήμερα παρόλο που έπεσε η λίρα. Διασκεδάζουν, τους αρέσει η ελληνική κουζίνα και είναι περισσότερο καταναλωτικοί σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Από την ευρωπαϊκή αγορά έχουμε πάει πίσω 2-2,5 μήνες πίσω. Γι αυτό και δεν μπορεί να καλυφθεί η τρύπα της Τουρκίας». 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ