Ντιέγκο Φορλάν: Ένας χαρισματικός σκόρερ από άλλη εποχή


Ο Ντιέγκο Φορλάν είναι γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1979 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Από μικρός έιχε ανασχόληση  με το τένις όμως ένα ατύχημα άλλαξε την καθημερινότητά της οικογένειας του αλλά και την μετέπειτα ζωή του. Ο «Ντιεγκίτο» αντικατέστησε τη ρακέτα με ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια, παίρνοντας μία θέση αργότερα στο «Πάνθεον» της Σελεστε. Δείτε μέσα από το bet365 app τις διαθέσιμες αγορές σε αγώνες του Πρωταθλήματος της Ουρουγουάης και των υπολοίπων πρωταθλημάτων της Λατινικής Αμερικής.

 

Η αδελφή του Αλεξάνδρα μετά από ένα σφοδρό ατύχημα, όπου μεθυσμένος οδηγός καρφώθηκε πάνω στο αυτοκίνητο της καθηλώνονται σε αναπηρικό καροτσάκι και ο Φορλάν αποφασίζει πως πρέπει να παίξει ποδόσφαιρο για να κερδίσει τα χρήματα που χρειαζόταν η αδελφή του για τη θεραπεία της. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει η καριέρα του από την νεανική ομάδα της Πενιαρόλ.  

 

Το 1998 μετακινείται στην Αργεντίνικη Ιντεπεντιέντε όπου κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Εκεί οι οπαδοί της ομάδας δεν τον υποδέχονται με πολύ καλό μάτι όμως τα 7 γκολ στα πρώτα 24 παιχνίδια τους αλλάζουν την γνώμη. Τα επόμενα χρόνια  ο Φορλάν σημειώνει 33 τέρματα σε 77 αναμετρήσεις κάνοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  να δαπανήσει 10 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2002 για να τον πάρει στο “Νησί”.  

 

Τα πρώτα χρόνια στην Αγγλία δεν ήταν και τα καλύτερα για τον Φορλάν ο οποίος δυσκολεύεται αρκετά να προσαρμοστεί. Δεν βρίσκει γκολ στα πρώτα 26 παιχνίδια του και η αμφισβήτηση από μερίδα του τύπου και από οπαδούς των “κόκκινων διαβόλων” είναι μεγάλη. Τα δύο γκολ κόντρα στη Λίβερπουλ μέσα στο “Ανφιλντ” σε διάστημα τριών λεπτών δεν είναι ικανά να τον κρατήσουν στην Αγγλία.

 

 

Οι καλύτερες μέρες στην Ισπανία 

Στη La Liga ένιωσε σαν το σπίτι του ερχόμενος αντιμέτωπος με μεγάλες φυσιογνωμίες όπως ο Ζιντάν, ο Ρονάλντο, ο Φίγκο.  με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ που τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2004 σημείωσε 25 γκολ σε 38 αγώνες βγαίνοντας πρώτος σκόρερ στο Ισπανικό πρωτάθλημα ενώ μοιράστηκε και το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ στην Ευρώπη μαζί με τον Ανρί. Στο «κίτρινο υποβρύχιο» συνεργάστηκε με παίκτες όπως οι θρυλικοί, ΣορινΡικέλμε και Σένα με τους οποίους άλλαξε και το ποδοσφαιρικό status της Βιγιαρεάλ.  

 

Το 2007 παίρνει μεταγραφή για την Ατλέτικο Μαδρίτης φτάνοντας τα 32 γκολ σε 33 αναμετρήσεις με τη φανέλα των “ροχιμπλάνκος” πρωταγωνιστώντας μάλιστα και στην κατάκτηση του Europa League  του 2010 όπου στον τελικό σημείωσε δύο τέρματα. Συνολικά στο Ισπανικό πρωτάθλημα σε 240 συμμετοχές σημείωσε 128 γκολ με μοναδικό ποδοσφαιριστή που τον ξεπερνάει να είναι ο Λουίς Σουάρες 

 

Κεφάλαιο Σελεστε  

 

Ο «Ντιεγκίτο» ήταν από τις πιο μεγαλύτερες προσωπικότητες της εθνικής Ουρουγουάης έχοντας 112 συμμετοχές 36 γκολ λαμβάνοντας μέρος σε τρία Μουντιάλ και τρία Κόπα Αμέρικα κατακτώντας μάλιστα και το τελευταίο το 2011 απέναντι στην Παραγουάη.  

Η καλύτερή του στιγμή με τη φανέλα της Σελέστε ήταν το φυσικά το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, με το Φορλάν να σημειώνει πέντε τέρματα και να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ παίρνοντας το βραβείο του πολυτιμότερου της διοργάνωσης οδηγώντας την ομάδα του μέχρι τον μικρό τελικό. Εκεί η Ουρουγουάη θα αποκλειστεί από τους μετέπειτα φιναλίστ Ολλανδούς ενώ στην ιστορία θα μείνει το παιχνίδι κόντρα στην Γκάνα με το χέρι του Λουίς Σουάρες που θυσιάστηκε για να με δεχτεί γκολ η ομάδα του. 

 

Το αντίο από την ενεργό δράση 

 

Το μεγάλο αντίο για τον Ντιέγκο Φορλάν δεν ήρθε σε πολύ υψηλό επίπεδο παίρνοντας απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 40 ετών το 2019 βλέποντας πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια ομάδα για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Μετά από ένα χρόνο στην Ευρώπη το 2011-2012 άρχισε η περιπλάνηση του μαζεύοντας εμπειρίες προκειμένου να φτάσει σε σημείο που θα αισθανθεί γεμάτος . Σε πρόσφατη συνέντευξη δήλωσε πως:  Δεν είναι επάγγελμα, δεν το βλέπω έτσι, είναι τρομερό να ζεις μέσα από το ποδόσφαιρο ,να έχεις τη δυνατότητα να ταξιδεύεις, να γνωρίζεις νέους πολιτισμούς και να πληρώνεσαι για αυτό είναι πάθος, δεν μπορώ να στο εξηγήσω.  

 

Έχει αγωνιστεί έκτοτε στην Βραζιλία για λογαριασμό της Ιντερνασιονάλ, της Τσεζερο στην Ιαπωνίας, της Μουμπάι Σίτι στην Ινδία και της Πενιαρόλ πίσω στην πατρίδα του. Τελευταίος προορισμός την Κίνα όπου κατέκτησε και τον τελευταίο συλλογικό του τίτλου. 

 

Η καριέρα ως προπονητής  

 

Λίγο καιρό έμεινε μακριά από τα γήπεδα ο Φορλάν καθώς το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μην είναι καθημερινότητα του. Η διοίκηση της Πενιαρόλ του έδωσε το τιμόνι της ομάδας παίρνοντας την θέση του Ντιέγκο λόπεθ το Δεκέμβριο του 2019.  

 

Το project δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ο Φορλάν πλήρωσε το τίμημα των κακών αποτελεσμάτων και λίγους μήνες αργότερα και μετά το πέρας του πρώτου σοκ της πανδημίας, αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της ομάδας που τον ανέδειξε.  

Στις 17 Μαρτίου του 2021 ανέλαβε και επισήμως νέος προπονητής της Ατένας ομάδα 2η κατηγορίας της Ουρουγουάης.