Γιώργος Καμίνης για Βορειοανατολικό Αιγαίο: Να μην επιτρέψουμε οι νησιώτες να γίνουν πολίτες τρίτης κατηγορίας


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που σκοπεύει να διαχειριστεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και σοβαρή ανησυχία για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, εξέφρασε ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής με την πολιτική ηγεσία και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής. 

Στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως οι εξελίξεις σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ανησυχητικές, καθώς το σύμφωνο μοιάζει να μην προσφέρει λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν τα νησιά λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. “Παγιώνεται μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων” δήλωσε ο κ. Καμίνης, “στην οποία οι κάτοικοι των νησιών μετατρέπονται σε πολίτες τρίτης κατηγορίας, όχι μόνο σε αντιδιαστολή από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά ακόμα και από τους υπόλοιπους Έλληνες”. 

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε αρνητικά την ύπαρξη μόλις ενός έργου υποδομής για το Βόρειο Αιγαίο στο σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης. Άσκησε επίσης κριτική για τη χαρακτηριστική έλλειψη διαβούλευσης με τους φορείς της περιοχής και ιεράρχησης και εξειδίκευσης των αναγκών των περιοχών σε έργα. Σημείωσε επίσης πως η περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που έχει πληγεί καίρια τα τελευταία χρόνια λόγω της προσφυγικής κρίσης, δέχτηκε επιπλέον σοβαρότατο πλήγμα λόγω της πανδημίας: σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, λόγω έλλειψης πόρων, μόνον οι μισές από τις επιχειρήσεις της περιοχής εντάχθηκαν στα προγράμματα ενίσχυσης. 

“Υπάρχει συνταγματική επιταγή για σεβασμό της νησιωτικότητας και οφείλει η κυβέρνηση να την τιμήσει. Οι πόροι που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια χρυσή ευκαιρία για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και υπερβαίνουν κατά πολύ τη θητεία, όχι μόνο της τωρινής κυβέρνησης αλλά και της επόμενης. Δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση να αγνοεί μιαν ολόκληρη περιοχή της Ελλάδας επειδή δεν εντάσσεται στους εκλογικούς της σχεδιασμούς” σχολίασε τέλος ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.    

Στη συνάντηση, που εντάσσεται στις περιφερειακές ψηφιακές περιοδείες του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μίλησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και συμμετείχαν με παρεμβάσεις και ερωτήσεις εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικοί σύλλογοι και παραγωγικοί φορείς, οικονομικά και τεχνικά επιμελητήρια, καθώς και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής.