Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση τρία μεγάλα αναπτυξιακά έργα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου


Έχοντας ολοκληρώσει τις μελέτες για τα τρία κομβικά για τη δημοτική αρχή έργα που στοχεύουν στην επί της ουσίας αλλαγή των δεδομένων στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου, οι υπηρεσίες του είναι έτοιμες να διεκδικήσουν χρηματοδότηση ύψους 12 περίπου εκ. ευρώ μέσω των προτάσεών του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τρία από αυτά είναι πρώτον, το εμβληματικό έργο της κατασκευής σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου στην Καλλονή με προϋπολογισμό 4,3 εκ. ευρώ οι μελέτες για το οποίο έτρεξαν από την πρώτη ημέρα της θητείας της δημοτικής αρχής και ολοκληρώθηκαν τάχιστα, αλλά και οι δύο αναπτυξιακοί δρόμοι, εκείνος της «Ποταμιάς» και του Μανταμάδου ως το Γενί Λιμάνι.

 

Τα έργα αναλυτικά

Αναλυτικότερα, το Κλειστό Γυμναστήριο της Καλλονής, έχει έτοιμο φάκελο που είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και πλέον οδηγείται ως «γέφυρα» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για να αντλήσει την χρηματοδότηση ύψους 4,3 εκ. ευρώ.

Παράλληλα είναι έτοιμες οι μελέτες για τον δρόμο που με την ολοκλήρωσή του θα καταφέρει να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα που ισχύουν στη Δυτική Λέσβο. Καθώς πρόκειται για τον δρόμο που πρόκειται να ενώσει ουσιαστικά το ανατολικό κομμάτι του νησιού απευθείας με το δυτικό με μία οδική αρτηρία 11 χλμ. Ο δρόμος που έχει χαρακτηριστεί ως εκείνος της «Ποταμιάς» σχεδιάζεται από την Ανεμώτια ως την Επαρχιακή οδό Καλλονής-Παρακοίλων, είναι προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ και αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών ετών, ειδικά εκ μέρους των αγροτών και των κτηνοτρόφων των χωριών.

Ίδιας σημασίας και αναπτυξιακής προοπτικής για την ευρύτερη περιοχή του Μανταμάδου, θεωρείται και ο δρόμος του «Ταξιάρχη», που ορίζεται από τα «σφαγεία» του Μανταμάδου λίγο μετά το Μοναστήρι ως την «Λαγκάδα» στο Γενί Λιμάνι. Στο έργο αυτό προβλέπεται ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης οδού, αλλά και εγκατάσταση δικτύων ύδρευσης που εκτός της προφανούς εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επαγγελματιών στον πρωτογενή τομέα, θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής, που επί του παρόντος δεν θεωρείται προσβάσιμη. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου είναι στα 1,2 εκ. ευρώ.

«Αυτά τα τρία έργα, αποτέλεσαν βασικό κορμό του οράματός μας για το νέο Δήμο μας και εργαστήκαμε εξαρχής σκληρά για να μπορέσουμε να τα φέρουμε σε στάδιο υλοποίησης. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τον μεγάλο μας στόχο και ευελπιστούμε οι προτάσεις τόσο για τους δύο δρόμους, όσο και για το Κλειστό της Καλλονής να λάβουν τη χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου. 

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, γίνεται γνωστό πως αύριο κατατίθενται τα ποσά της πάγιας προκαταβολής σε λογαριασμούς ειδικού σκοπού που ανήκουν στον Δήμο για κάθε Κοινότητα ξεχωριστά.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αλάνης ολοκλήρωσε με τις υπηρεσίες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την εκταμίευση του ποσού για τις 36 τοπικές κοινότητες του Δήμου.