Την Μεγάλη Τετάρτη.. ....το «ιστορικό» λουκέτο στον δημοτικό καταυλισμό μεταναστών στον Καρά Τεπέ


Την Μεγάλη Τετάρτη σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση αναγνωρισμένων προσφύγων από τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και τα κοντέινερ, στις σκηνές του διπλανού ΚΥΤ Μαυροβουνίου.

Ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ λειτούργησε το 2015 σε μια προσπάθεια της τότε δημοτικής αρχής, να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τους δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων που έφταναν καθημερινά στο νησί και έμεναν στο δρόμο.

Πρόκειται για την μοναδική προσφυγική δομή στην Ελλάδα που όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε άψογα φιλοξενώντας από 1000-1300 άτομα, χωρίς να απασχολήσει τον τύπο για δυσάρεστα γεγονότα. Φιλοξενούνταν εκεί οι ευάλωτες οικογένειες και ήταν πρότυπος καταυλισμός που αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και ασύλου δεσμεύτηκε στο δήμο Μυτιλήνης ότι ο καταυλισμός θα άδειαζε μέχρι το τέλος του 2020 και θα επέστρεφε στο δήμο.

Να θυμίσουμε ότι πριν χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του προσφυγικού καταυλισμού ο χώρος, ήταν ένα εγκαταλελειμμένο κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής.

Η πανδημία δεν επέτρεψε την γρήγορη μετακίνηση των φιλοξενούμενων του κέντρου που στην πλειοψηφία τους ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μετά την μετακίνηση 900 περίπου ανθρώπων πρόσφατα στη Γερμανία, ξεκίνησε και η υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης του Καρά Τεπέ.

Σήμερα στον καταυλισμό διαμένουν 629 άτομα από τους οποίους οι 415 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και οι υπόλοιποι ευάλωτες ομάδες. Όλοι δικαιούνται να μετακινηθούν από το νησί στην ενδοχώρα. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μεταφερθούν στο διπλανό ΚΥΤ Μαυροβουνίου και θα διαμένουν σε σκηνές και σταδιακά θα εξασφαλίζεται η μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

Χθες από τον δημοτικό Καρά Τεπέ στο ΚΥΤ μετακινήθηκαν 55 άτομα και μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση όλων των ανθρώπων και να κλείσει η δομή αυτή. Παράλληλα συνεχίζεται και η μεταφορά αναγνωρισμένων προσφύγων από τον Καρά Τεπέ στον Πειραιά, την Μεγάλη Τετάρτη θα αναχωρήσουν 100 άτομα .

Η κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, που όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε ομάδες ανθρώπων που είχαν ανάγκη, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα του Καρά Τεπέ και έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να είναι η τελευταία δομή που θα κλείσει καθώς υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για ευάλωτους ανθρώπους οι οποίοι θα μεταφερθούν στις σκηνές του ΚΥΤ και αυτό δεν έχει λογική.

Ωστόσο το Υπουργείο επιμένει ότι θα πρέπει να κλείσουν όλες οι δομές και να μεταφερθούν όλοι στα ΚΥΤ.

Σήμερα στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι διαμένουν 5.585 άτομα στα οποία τις επόμενες μέρες θα προστεθούν, εκτός από τους πρόσφυγες του δημοτικού Καρά Τεπέ, και 140 άτομα από τη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα και άλλα 70 από τη δομή καραντίνας του Καρά Τεπέ.

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ