Γιώργος Κατζανός «Οι κωλοτουμπες συνεχίζονται στην Δημοτική αρχή Κυτελη»


Ανακοίνωση από τον εν αργία Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Μυτιλήνης Γιώργο Κατζανό

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία 11 Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Μυτιλήνης , θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη δημιουργία ή όχι ανοιχτής δομής φιλοξενίας μεταναστών , κατά δήλωση της αρμόδιας επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περιοχή Βάστρια που διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Νέων Κυδωνιών της Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής.

Η συνεδρίαση αυτή , όπως και όλες οι προηγούμενες , θα πραγματοποιηθεί χωρίς την δική μου παρουσία ως 33ου Δημοτικού Συμβούλου, λόγω της ήδη γνώστης πολιτικής ομηρίας που μου στερεί για πάνω από ενάμισι χρόνο το δικαίωμα να μετέχω στο όργανο, παρουσία όμως που θα μπορούσε να ανατρέψει, μαζί με την ψήφο του Προέδρου της Κοινότητας Νέων Κυδωνιών, την οριακή πλειοψηφία για την κατασκευή της ανοιχτής υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών στο νησί μας.

Αντιπαρέρχομαι όμως αυτό το σοβαρό ζήτημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εξ αρχής με τη συνδρομή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και προσπαθώ να αντιληφθώ την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτού του τερατουργήματος, με δεδομένη τη δέσμευση κορυφαίων Υπουργών της Κυβέρνησης για πλήρη αποσυμφόρηση του νησιού ως το Πάσχα, αλλά και την εκφρασμένη αντίθεση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που τις μετατρέπει σε τεράστιες φυλακές.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών στο νησί την τελευταία εικοσαετία, θεωρώ ουτοπικό το να μην υπάρχει πρόβλεψη για την υποδοχή μεταναστών στα νησιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως λύσεις, όπως αυτή που ευαγγελίζονται η Δημοτική Αρχή Κύτελη και οι συν αυτώ ως γενναία , αντικατοπτρίζει τη βούληση των κατοίκων του νησιού και τις προσδοκίες των εγκλωβισμένων μεταναστών.

Αλήθεια οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα χαρακτηρίζουν ως ακροδεξιούς όλους εκείνους που αντιστέκονται στα σχέδια τους, δεν ήταν εκείνοι που έψελναν κάτω από το Σταυρό στο Απελλή; Δεν ήταν οι ίδιοι που κατείχαν σημαντικότατες θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στο Δήμο Λέσβου; Δεν ήταν οι ίδιοι που παραληρούσαν με το σύνθημα ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, όταν αυτό είχε 25000 μετανάστες; Τι άλλαξε σήμερα και με κατά 2/3 λιγότερο κόσμο κόπτονται για τη δημιουργία υπερδομής; Τι συμφέροντα διακυβεύονται και τι σκοποί εξυπηρετούνται;

Γιατί άρον άρον προσπαθούν να κλείσουν τη δημοτική δομή του Καρά Τεπέ που θα μπορούσε να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο καταγραφής και άμεσης αναχώρησης και να μεταφέρουν τους φιλοξενούμενους 500 μέτρα μακριά; Γιατί δεν πιέζουν ώστε να κλείσει το πεδίο βολής και να υλοποιηθεί τις επόμενες 30 ημέρες η υπόσχεση της Κυβέρνησης και να αποχωρήσουν οι 7000 φιλοξενούμενοι του ΚΥΤ;. Γιατί δέχονται την δημιουργία μιας de facto γκρίζας ζώνης στο νησί; Γιατί δεν ορθώνουν το όποιο τους ανάστημα;

Ο κόσμος έχει καταλάβει πλέον το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης. Ποντάρουν στο ότι οι δημοτικές εκλογές είναι μακριά και θα ξεχαστούν οι κυβιστήσεις τους. Ο κόσμος όμως δεν θα ξεχάσει ότι και αν κάνουν, ότι και αν τάξουν. Είναι καταδικασμένοι στις συνειδήσεις όλων μας και σύντομα η ιστορία θα τους τοποθετήσει εκεί που τους αξίζει. Στο χρονοντούλαπό της.

 

Γιώργος Κατζανός

Ο εν αργία 33ος Δημοτικός Σύμβουλος και μπλοκαρισμένος στην επίσημη σελίδα του Δήμου Μυτιλήνης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείτε πως αποτελεί βιλαέτι σας.