Ιστορική αναδρομή για τον οδικό άξονα «Καλλονής- Πέτρας», μετά την έγκριση της δημοπράτησής του, και οι μαυρογιαλούρειες συμπεριφορές

Γράφει ο Τάκης Ιορδάνης   

Στις χώρες με κουλτούρα περί τα τεχνικά έργα αλλά και τη δημόσια διοίκηση, ένα  δημόσιο έργο ολοκληρώνεται σε 5-7 χρόνια απ’τη σύλληψη της σχετικής ιδέας. Σπάνια φτάνει στα 9-10.  Προγραμματισμός, σχεδίαση, μελέτη, δημοπράτηση, κατασκευή. Στη χώρα μας ο απαιτούμενος χρόνος είναι απροσδιόριστος. Μετράται σε τέρμινα. Πλείστες όσες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα. Χαρακτηριστική στο νησί μας, ο «οδικός άξονας Καλλονής-Πέτρας». Εικοσιδύο χρόνια από της εξαγγελίας του, και  μόλις προχθές εγκρίθηκε η δημοπράτησή του απ’την περιφερειακή αρχή του Βορ.Αιγαίου.

Μέσα στα 22 αυτά χρόνια, έλαβαν χώρα εννέα (9) βουλευτικές εκλογές. Ορκίστηκαν οκτώ (8) Πρωθυπουργοί, ορίστηκαν αμέτρητοι Υπουργοί Δημοσίων έργων. Λογικά, ο «αυτόματος πιλότος» κάτι έκανε για τον άξονα αυτόν. Έτσι, το «…εκ του μη όντος γίγνεσθαι…» αναμφίβολα  κανείς δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί για τον «Καλλονής-Πέτρας» σήμερα. Φυσικά, πλείστοι όσοι ενεπλάκησαν και συνεισέφεραν για να αρχίσει να αχνοφαίνεται πιά ότι ο δρόμος αυτός … δρομολογείται στην πράξη. Έχει  «αισίως» πλέον ξεπεράσει  το στάδιο των χαρτιών. Ας γυρίσουμε στο σημείο μηδέν.

Φθινόπωρο 1999. Ο τότε πρωθυπουργός Κωστ.Σημίτης εξαγγέλλει τον «οδικό άξονα Καλλονής-Πέτρας» μαζί με τον «Καλλονής Σιγρίου».


Φθινόπωρο 2003. Κατοχυρώνεται ο διαγωνισμός για τις απαιτούμενες μελέτες. Κατά τη σχετική σύμβαση, τούτες είναι παραδοτέες, Άνοιξη του 2005. Την ίδια εποχή δημιουργώ την επιτροπή αγώνα για τον «Καλλονής-Σιγρίου». Αρχίζω δε τις κάθε λογής ενέργειες/έγγραφά μας προς πάντα αρμόδιο, αρχής γενομένης στον εκάστοτε Πρωθυπουργό με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε το έργο μας, να ενταχθεί στο Δ!ΚΠΣ(ΕΣΠΑ).


Σεπτέμβρης 2006. Ως «κινούμενος θίασος» οι υποψήφιοι, υποψήφιοι Νομάρχες του ΠΑΣΟΚ γυρίζουμε στο νομό, όπου με το συνυποψήφιο, συγχωρεμένο  Στέλιο Παυλή (δήμαρχος Πέτρας, Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ Λέσβου) είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για διάφορα και μεταξύ άλλων και για τους δρόμους «μας». Θυμούμαι κάποια στιγμή να μου λέει «Τάκη, μη ματαιοπονείς για το δικό σου, γιατί τα λεφτά που απαιτούνται γι’αυτόν (50-60.000.000 Ευρώ) δεν  τα διαθέτει η Περιφέρεια. Ενώ για το δικό μου που είναι το 1/3 των του δικού σου, τα διαθέτει.» Του απαντώ. «Σε πειράζει να κάνεις αυτά που εσύ κάνεις για το δικό σου κι εγώ  να κάνω ότι κάνω για το δικό μου;!». Συμφώνησε. Αυτή ήταν η τελευταία μας κουβέντα με το Στέλιο, γιατί δυστυχώς σε λίγες μέρες «απεδήμησε εις κύριον». Έτσι ο «Καλλονής-Πέτρας» έμεινε χωρίς επισπεύδοντα.


Καλοκαίρι του 2011. Οι μελέτες του «Καλλονής-Σιγρίου» ολοκληρώνονται, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και το Σεπτέμβριο του 2013 το έργο ξεκινά. Οκτώβρης 2013.

 

Ύστερα από 10 χρόνια! από της αναθέσεως τους ολοκληρώνονται επί τέλους οι μελέτες του «Καλλονής-Πέτρας». Χρόνος για  ένταξη του στο ΕΣΠΑ (έκλεινε στις 31.12.2013) είναι πιά ελάχιστος. Δεν εντάσσεται.


Άνοιξη του  2014. Με πρωτοστάτη τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Μήθυμνας Ιγν.Χατζηχρήστο δημιουργείται επιτροπή αγώνα, τη διακήρυξη της οποίας υπέγραψαν 550 κάτοικοι της περιοχής.

 

Σ’αυτή αναπτύσσονται τα επιχειρήματα για τη δημιουργία της αναπτυξιακής αυτής οδικής αρτηρίας και τα παράπονα  για την μη ένταξη της στα ΚΠΣ. Τούτη κατατίθεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού, Αντ.Σαμαρά. Μία αποστροφή της, είναι χαρακτηριστική. «Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν, οι κυβερνήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, όλοι μιλούσαν για το ότι το έργο είναι ώριμο, αλλά εις μάτην, οι υποσχέσεις ξεχνιόντουσαν όταν η κάθε νέα κυβέρνηση έπαιρνε την εξουσία».Περαίνοντας, ζητούν την παρέμβαση του  Πρωθυπουργού, στο να ενταχθεί αυτό στο ΕΣΠΑ και να πραγματοποιηθεί εντός των χρονικών πλαισίων αυτού. Ατυχώς ουδέν έγινε.
Δεκέμβρης 2017. Το έργο υπάγεται  στις ειδικές διατάξεις του κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Παράλληλα, απ’το Υπουργείο, ανατίθεται σε τεχνικό σύμβουλο η επικαιροποίηση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης του έργου.


Μάϊος 2019. Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών διαβιβάζει στην Περιφέρεια Βορ.Αιγαίου δέκα μέρες! προ των Περιφερειακών Εκλογών, την αναμορφωμένη οριστική μελέτη οδοποιίας του «Καλλονής - Πέτρας» μαζί μ’άλλα 12 παραστατικά, μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης, κ.άλ.


Μάϊος 2019. Περιφερειακές Εκλογές. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κών/νος Μουτζούρης μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών του  έχει θέσει στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της δράσης του τον οδικό άξονα «Καλλονής- Πέτρας».

Ιούλιος 2019.  Λαμβάνοντας υπ’όψη μου την πολιτική βούληση του τότε νεοεκλεγέντος  Περιφερειάρχη Κ.Μουτζούρη, κατά τα ως άνω, αλλά και την επιθυμία  του, το να γίνει γνωστό επ’ακριβώς το που βρίσκεται η όλη του υπόθεση του έργου, πήγα στο Υπουργείο και συνεργάστηκα με τον τότε αρμόδιο διευθυντή. Τα αποτελέσματα της εν λόγω συνεργασίας, παρουσίασα στο εδώ βήμα μου,  με το άρθρο «Για τον {Καλλονής - Πέτρας}: Ώσπου να βγεί ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή...» Με την αναλυτική παράθεση των σχετικών στοιχείων προέκυπτε μονοσήμαντα ο τίτλος του άρθρου μου. Μία αποστροφή της γραφής μου, λέει την όλη αλήθεια του θέματός:«Αυτό που προέκυψε απ’τη συνεργασία μου  με το φίλο διευθυντή, είναι ότι από της ολοκληρώσεως των μελετών το Φθινόπωρο 2013,  ουδείς εκ των ταγών του τόπου μας  νοιάστηκε για το {τι μέλλει γενέσθαι} για το έργο.»


Σεπτέμβρης 2019 ως σήμερα. Εφαρμόζοντας στο ακέραιο την πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη και υπό την καθοδήγησή του μέσα σε 18 μόνο μήνες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας υπερέβησαν πλείστα εμπόδια (αναφερόμενα στο προαναφερθέν άρθρο μου) και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη κατάσταση να έχει εγκριθεί η δημοπράτησή του έργου.

Ευχή βέβαια είναι, εφεξής όλα να εξελιχθούν κατ’ευχή και να μη έχει ο οδικός αυτός άξονας την μίζερη τύχη του «Καλλονής- Σιγρίου», με τις απανωτές ατυχίες του με τους εργολάβους που τον ανέλαβαν.

Από τα περιγραφέντα στο παρόν, αυτό που φαίνεται είναι ότι «απ’ όλα έχει ο μπαχτσές». Όπως λέει το λαϊκό τραγούδι «…λουλούδια ο κήπος επλημμύρισε, έμπα και μύρισε και κόψε..»

Έτσι μη μαλώνετε, παιδιά. Όλοι θα πάρετε!

Και  το ΠΑΣΟΚ, και η Ν.Δ., και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι εκτός  του ΚΚΕ, γιατί απλά τούτο ποτέ δεν νοιάστηκε.

Μπορεί από το 2013 ως το 2019 να μη νοιαστήκατε για το έργο, αλλά αυτό δεν πειράζει. Τώρα στην όποια μαυρογιαλούρεια προσέγγιση σας, υπάρχει κάτι για το κάθε  κόμμα. Κάτι να «κόψει». Κάτι που  να το κάνει να υπερηφανεύεται για την πατρότητα του αναπτυξιακού αυτού έργου.