Φραντσέσκο Τότι: «Ένας πιστός Στρατιώτης πού έγινε αυτοκράτορας»

Γεννημένος αρχηγός, πού έμεινε πιστός στις αξίες του, και στο τέλος λύγισε μπροστά στην αγάπη του κόσμου. Ο «Καπιτάνο» της Ρόμα και της Εθνικής Ιταλίας ήταν από τους λίγους που συνέδεσαν το όνομα τους μια ομάδα και αγαπήθηκαν ακόμα και από εχθρούς.Δείτε στη bet365 cyτις μακροχρόνιες αποδόσεις της σκουάντρα αντζούρα για το EURO2020.

 

Η αρχή μίας τεράστιας καριέρας
Γεννημένος στις 27 Σεπτεμβρίου του 1976 ξεκίνησε την καριέρα του από τα 13 του χρόνια πηγαίνοντας στις ακαδημίες της Ρόμα από εκεί πού τελικά δεν έφυγε ποτέ. 28 χρόνια στην αγαπημένη του ομάδα πρόσφερε όσα λίγοι. Σε 619 συμμετοχές σημείωσε 250 γκολ κατακτώντας το «Σκουντέτο» το 2001, δύο Super Cup Ιταλίας και δύο κύπελλα, συνδέοντας το όνομά του με τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της Ρόμα. Πολλά μεγαθήρια της τότε εποχής όπως η Ίντερ, η Μίλαν η Γιουβέντους και η Ρεάλ, έστρωσαν “χαλί” με χρήματα στα πόδια του όμως αυτός έμεινε πιστός στην ομάδα της καρδίας του.

 

Φάκελος «Σκουάντρα Ατζούρα»
Ο  Τότι πρωτοεμφανίστηκε διεθνώς σε ένα τουρνουά με τη φανέλα της εθνικής ομάδας κάτω των 16 φτάνοντας ως τον τελικό της διοργάνωσης.

Με την εθνική νέων ανδρών αγωνίστηκε 58 φορές από το 1998 έως το 2006 πετυχαίνοντας έξι τέρματα. Η πρώτη μεγάλη εμφάνιση ήταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000 όπου σημείωσε και τα δύο πρώτα του γκολ, φτάνοντας στην Εθνική στον τελικό της διοργάνωσης όπου έχασε στην παράταση από τη Γαλλία με τον Ζιντάν να σηκώνει τελικά την κούπα.

Βασικό μέλος της «Σκουάντρα Ατζούρα» στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006, παρότι προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις ενώ ήταν και ο πρώτος σε ασίστ στην διοργάνωση.

 

Ο νεότερος αρχηγός και ο γηραιότερος σκόρερ στο Champions League.
Ο Τότι ήταν κάτι το διαφορετικό,  έδειξε αμέσως πως διαφέρει αρκετά από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Έγινε ο νεότερος αρχηγός σε ομάδα στην Ιταλία και ήδη από τα 22 του τον φώναζαν «Καπιτανο». Τα ρεκόρ για τον Τότι πολλά, δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος πρωταθλητής κόσμου με την Ιταλία το 2006 και κάτοχος του  «χρυσού παπουτσιού» την επόμενη χρονιά, αλλά και ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League με το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  το 2014.

 

Η διαφορετική πλευρά του «Καπιτανο» και η  αναγνώριση από τους αντιπάλους.
Ο Φραντσέσκο Τότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση το «καλό παιδί» των γηπέδων. Έχει χτυπήσει, έχει φτύσει αντίπαλο, και έχει κάνει θέατρο σε πολλά παιχνίδια. Για ένα τέτοιο παίκτη δεν μπορείς παρά να δεχτείς το κακό του πρόσωπο που τον μετατρέπει κάποιες φορές στα μάτια των οπαδών του ως έναν ήρωα είχε πει κάποτε ένα παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Ρόμα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των όσων λένε για τον χαρακτήρα το “Καπιτάνο” τα παιχνίδια κόντρα στην Νότιο Κορέα για το Μουντιάλ του 2002 όπου το τι έκανε θέατρο για να κερδίσει πέναλτι, αλλά στο Euro 2004 όπου έφτυσε τον Πόουλσεν στο παιχνίδι κόντρα στη Δανία και τιμωρήθηκε ως στην ημιτελική φάση.

Ακόμη ένα περιστατικό «ποδοσφαιρικής αλητείας» όπου συμμετείχε ο Φραντσέσκο Τότι, ήταν τον Απρίλιο του 1999 σε ντέρμπι κόντρα στην Λάτσιο  όπου ο Τότι» σκοράρει στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού και σηκώνει τη φανέλα μέσα από την οποία φορούσε μπλουζάκι που έγραφε «σας καθάρισα».

Τα περιστατικά ανάμεσα στον Τότι και τους αντιπάλους του πολλά, ακόμα περισσότερα ήταν αυτά κόντρα σε οπαδούς και κυρίως αυτούς της Λάτσιο.

Σε άλλο  ένα παιχνίδι κόντρα στους «Λατσιάλοι» μετά τη νίκη της Ρόμα η Λάτσιο βρισκόταν πολύ κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού με τον Τότι στο τέλος του παιχνιδιού να πηγαίνει μπροστά στους φιλάθλους της Ρόμα και να κάνει μία χαρακτηριστική κίνηση με τους αντίχειρες προς τα κάτω.

Αυτό βέβαια φαίνεται πως οι οπαδοί της Λάτσιο μάλλον του το έχουν συγχωρήσει, καθώς το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του «Καπιτάνο» ο πιο  σκληροπυρηνικός σύνδεσμος των οπαδών της, ανέβασε ένα πανό γράφοντας: «Οι αιώνιοι εχθροί σου σε αποχαιρετούν Φραντσέσκο Τότι».

 

Το μεγάλο αντίο πού ράγισε τις καρδιές όλων.
Στο παιχνίδι με την Τζένοα το Μάιο του 2017 ο «τελευταίος αυτοκράτορας της Ρώμης»,ράγισε τις καρδιές εκατομμυρίων τηλεθεατών και φιλάθλων του ποδοσφαίρουγιατί πρώτη ράγισε η δική του.

Η αρχή έγινε με την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή. Εκεί 70.000 φίλαθλοι της Ρόμα έλεγαν το τελευταίο αντίο στον ποδοσφαιριστή που δεν τους άφησε ποτέ, δεν τους πλήγωσε ποτέ και αγαπήθηκε όσο λίγοι.

 Με τη λήξη του παιχνιδιού ήρθε και η αποθέωση, ο Φραντσέσκο Τότι εμφανώς συγκινημένος και δίπλα στην οικογένειά του έζησε στιγμές μοναδικές. Ένα γράμμα που έγραψε για πει και αυτός δικό του ευχαριστώ, έφερε κλάσματα και λυγμούς σε συμπαίκτες και κόσμο.

Δυστυχώς έφτασε η στιγμή που δεν ήθελα να έρθει ποτέ. Σας ευχαριστώ για αυτά τα 25 χρόνια, και πιο πολύ για τις δύσκολες στιγμές. Πολλοί μου είπαν να γράψω ένα ποίημα, εγώ ποιήματά  μπορώ να γράψω μόνο με τα πόδια. Άτιμε χρόνε, πόσο γρήγορα περνάς. Να γεννιέσαι Ρωμαίος και Romanista, είναι μία ευλογία. Ήταν μία τεράστια τιμή για μένα να είμαι αρχηγός αυτής της ομάδας. Θα μπω στα αποδυτήρια και θα σταματήσω να είμαι παιδί. Τώρα γίνομαι άντρας. Είμαι ευτυχισμένος που έζησα αυτά τα 25 χρόνια αγάπης. Θέλω να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή εδώ. Παρότι δεν είναι εύκολο. Θα είστε για πάντα στην καρδιά μου. Σας αγαπώ!!

 

Μέσα σε μεγάλη αποθέωση και μετά το τέλος αυτής της «εξομολόγησης» ο «Καπιτάνο» παρέδωσε συμβολικά το περιβραχιόνιο στο νεότερο αρχηγό των ακαδημιών της Ρόμα.Ήταν το τέλος ενός μοναδικού και καταπληκτικού ποδοσφαιριστή. Του τελευταίου ρομαντικού.

 

Επιμέλεια: Η ομάδα τουlivebetting.com.cy