Γιάννης Μπουρνούς: Να επαναλειτουργήσει το παλαιό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης


Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την ανάγκη συντήρησης και επισκευής του παλαιού κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Το κτήριο του λεγόμενου «παλαιού» Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, επί της οδού Αργύρη Εφταλιώτη 7, οικοδομήθηκε το 1912, σχεδιάστηκε από τον Σμυρνιό αρχιτέκτονα Σ. Βαφειάδη και πρόκειται για ένα εμβληματικό διώροφο κτήριο της πόλης, εκλεκτικιστικού ρυθμού, με υποστατικό και μεγάλο αύλειο χώρο.

Το Δεκέμβριο του 1965, κατόπιν ενεργειών του τότε Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων Ιωάννη Κοντή, το εν λόγω κτήριο περιήλθε έναντι αντιτίμου στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί μεταφέρθηκαν και στεγάστηκαν πήλινα αντικείμενα και ορισμένα βαριά λίθινα εκθέματα, προερχόμενα από το πρώτο μουσείο της Μυτιλήνης στην περιοχή Κιόσκι, το οποίο είχε χτιστεί από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή το 1935 και το οποίο παρουσίασε προβλήματα στατικότητας και σοβαρές ρωγμές λόγω καθίζησης του εδάφους.

Το 1967 ο τότε Έφορος των Αρχαιοτήτων, Βασίλειος Πετράκος, δημιούργησε στο κτήριο αρχαιολογική έκθεση, η οποία λίγα χρόνια αργότερα περιορίστηκε σε δύο αίθουσες. Το 1985 στο οίκημα, κατόπιν παραχώρησης, εγκαταστάθηκε το Υπουργείο Αιγαίου, ενώ τα αρχαία εκθέματα που υπήρχαν σε αυτό μεταφέρθηκαν στο υπόγειο της εγκατάστασης.

Τον Αύγουστο του 1990, η χρήση του κτηρίου επιστράφηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και αμέσως ξεκίνησε η προσπάθεια επανέκθεσης, με αποτέλεσμα η συλλογή τον Ιούλιο του 1991 να είναι πάλι προσβάσιμη στο κοινό. Το 2014, όμως, αφού διαπιστώθηκαν σοβαρές, εκ του χρόνου, φθορές κρίθηκε σκόπιμο να ανασταλεί η λειτουργία του για τους επισκέπτες του Μουσείου. 

Η αναστολή λειτουργίας διαρκεί έως και σήμερα ενώ το οίκημα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Λέσβου, απειλείται με περαιτέρω φθορές ελλείψει συντήρησης και επισκευής.

Ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά από την κ. Μενδώνη να πράξει τα δέοντα, ώστε να συντηρηθεί και να επισκευαστεί το παλαιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, ώστε να διαφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου και να επαναλειτουργήσει για το κοινό.