Από την Μυτιλήνη για το Ανόβερο 82 πρόσφυγες- 429 από αρχές Φεβρουαρίου



Συνολικά 82 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αναχώρησαν σήμερα Τετάρτη με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό το Ανόβερο της Γερμανίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός που είχε επιλεχθεί αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά άργησε η προβλεπόμενη διαδικασία εξετάσεων για τον κορονοϊο, έτσι η υπόλοιποι θα αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες.


-Η τέταρτη πτήση


Πρόκειται για την τέταρτη απευθείας πτήση από νησί του Αιγαίου σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η τέταρτη αυτή απευθείας πτήση από τη Λέσβο για το Ανόβερο πραγματοποιείται σε συνέχεια της συμφωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία, 429 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Η πτήση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας των γερμανικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με το ελληνικό Yπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και με άλλες ελληνικές αρχές. Ιδιαιτέρως υποστηρικτικοί ήταν επίσης ο ΔΟΜ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάσταση σε θέματα ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην Ελλάδα συνολικά απαιτεί την αλληλεγγύη της Ευρώπης και μία δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό συμμετέχουν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα

Στη σημερινή αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης παρέστη και ο βουλευτής Λέσβου και Β' αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου.