Οι τελευταίες 60 μέρες του lockdown – Το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα


Μπορεί τα κρούσματα στη χώρα να αυξάνονται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς, το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και η κυβέρνηση να αναγκάζεται να λάβει ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού, ωστόσο η έξοδος από το τούνελ του φονικού ιού, μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε

Μπορεί τα κρούσματα στη χώρα να αυξάνονται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς, το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και η κυβέρνηση να αναγκάζεται να λάβει ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού, ωστόσο η έξοδος από το τούνελ του φονικού ιού, μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.

Όπως τονίζουν όλοι οι επιστήμονες με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, μπορεί αυτή τη στιγμή στη χώρα να βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο στα… θετικά νέα διανύουμε -πιθανότατα- το τελευταίο διάστημα της «περιόδου του lockdown».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετάδωσε το MEGA, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ζήσουμε τις τελευταίες μέρες του σκληρού lockdown. Από κει και πέρα θα ακολουθήσει ένας… αγώνας 60 ημερών, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου. Πρόκειται για ημερομηνία ορόσημο, αφού εκτός από το άνοιγμα του τουρισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να αποτελέσει τη μέρα που θα ακούσουμε για τελευταία φορά τη λέξη «lockdown».

Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να να τηρηθούν τα μέτρα που βρίσκονται τώρα σε ισχύ και φυσικά να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί βάσει του προγραμματισμού.

 

Ο «πόλεμος» των 60 ημερών

Σύμφωνα πάντα με το MEGA οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κυλήσουν με τα μέτρα που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε εφαρμογή και αυτά που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, δηλαδή το κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Από κει και πέρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα ακολουθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε περίπου δυο εβδομάδες ή τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. Μάλιστα, σε αυτό αναφέρθηκε σήμερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος άφησε μια… χαραμάδα αισιοδοξίας για άνοιγμα των καταστημάτων, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ημερομηνίες.

Είναι σαφές ότι δίνεται προτεραιότητα στο άνοιγμα της αγοράς, αφού είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η οικονομία έχει φτάσει στα όρια της και δεν αντέχει άλλο. Εφόσον, λοιπόν τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, η αγορά θα ανεβάσει ρολά στις 20 Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και στη συνέχεια, έως τα τέλη Απριλίου της εστίασης.

Όπως είχε αποκαλύψει το MEGA προ ημερών, από την κυβέρνηση θέλουν να ανοίξει η εστίαση τουλάχιστον δύο ή ακόμα και τρεις εβδομάδες -εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας- πριν το Πάσχα.

Τέλος, μετά το Πάσχα θα ανοίξουν όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες που είναι κλειστές μέχρι εκείνη τη στιγμή. Φυσικά, όλα τα «ανοίγματα» θα συνοδεύονται από τις προφυλάξεις και τους περιορισμούς που έχουμε συνηθίσει όλους αυτούς τους μήνες.

 

Ο ρόλος του εμβολιασμού

Καθοριστικό ρόλο στο παραπάνω σχέδιο αναμένεται να παίξει ο καλός καιρός, καθώς και οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα πάντα με το MEGA από τον Απρίλιο με μετά θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα, βάσει του προγράμματος, οπότε θα υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που θα έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει και από το κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας, στα τέλη Απριλίου υπολογίζεται πως έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών και όλοι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πηγή https://www.tanea.gr/