Ψήφισμα συμπαράστασης από την Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ & Καναδά προς την Λέσβο


Η Οµοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ & Καναδά θέλει να σας ανακοινώσει ότι το Διοικητικό Συµβούλιο ενέκρινε την σύνταξη Ψηφίσµατος Συµπαραστάσεως προς το νησί µας την Λέσβο.

Το Ψήφισµα αφορά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Λέσβος µε την Ταυτοποίηση πολλών χιλιάδων Προσφύγων και Μεταναστών που προσεγγίζουν τις ακτές του νησιού µας.

Τα ίδια προβλήµατα αντιµετωπίζουν και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου Χίος, Σάµος και Ικαρία. Στην αρχή, τα Αδέρφια µας στην Λέσβο καλωσόριζαν τους Πρόσφυγες που ερχόταν µέσα στις βάρκες στριµωγµένοι γέροι, νέοι, και µητέρες µε µικρά παιδιά. Άνοιγαν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους για να τους βοηθήσουν µε αδελφική αγάπη και καλοσύνη. Οι γιαγιάδες της Σκάλας Σκαµιάς πήραν ένα µικρό προσφυγάκι και το τάισαν γάλα µε µπιµπερό. Ο φωτογραφικός φακός πήρε την φωτογραφία µε τις γιαγιάδες και την έκανε παγκόσµιο σύµβολο αγάπης και αλληλεγγύης.

Η Οµοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ & Καναδά δεν έµεινε αδρανής, συµµετείχε σε πολλές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αµερική για τους Πρόσφυγες, µεταξύ αυτών:

– Στην εκδήλωση για την βράβευση του Δηµάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαλήνου που έγινε στην Νέα Υόρκη στις 2 Νοεµβρίου 2016, στο ξενοδοχείο “Waldorf Astoria Hotel”.

– Στην εκδήλωση για την βράβευση του αξιωµατικού του Λιµενικού κ. Κυριάκου Παπαδόπουλου, που έγινε στην Νέα Υόρκη, την 1η Μαρτίου 2017, στο αµφιθέατρο του ΟΗΕ.

– Στην εκδήλωση για την βράβευση µε το Αθηναγόρειο Βραβείο του ψαρά από την Σκάλα Σκαµνιάς, Στρατή Βαλιαµιού, που έγινε στην Νέα Υόρκη στις 21 Οκτοβρίου 2017, στο ξενοδοχείο “Hilton Hotel”.

Όµως οι Πρόσφυγες και οι Μετανάστες άρχισαν να ζητούν περισσότερα από αυτά που µπορούσαν να δώσουν η Τοπική Κοινωνία και το Κράτος µε αποτέλεσµα τις φωτιές στην Μόρια και τα γεγονότα στην Καράβα.

Τώρα πάλι µας ήρθαν µηνύµατα οτι: η Ελλάδα θα περιέλθει σε αποικιακό καθεστώς παρόµοιο µε τοις αποικίες των δύο περασµένων αιώνων.

Με χρήµατα της Ψωροκώσταινας και ψίχουλα της Ευρωπαικής Εξουσίας θέλουν να χτίσουν 39 νέες Δοµές σε όλη την Ελλάδα, ένας αριθµός από αυτές τις δοµές, όπως γράφει ο τύπος, πιθανώς να έχει 3,500 κατοίκους, και θα είναι πάνω στα χωράφια που θα αρπάξουν από τον ταλαιπωρηµένο αγρότη.

Θερµή παράκληση όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν αυτά τα θέµατα, από πρώτο χέρι, να πάρουν λίγο χρόνο και να ενηµερώσουν όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για την αλήθεια, την δηµοκρατία και την Ελλάδα.

Με πίστη στόν αγώνα γιά τά δίκαια τής Πατρίδος,

Αναστάσιος Νικοδήµου Πρόεδρος

Ιωάννης Ρήγας Γραµµατέας

 

Το ψήφισμα:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑ FEDERATION OF THE LESVOS ISLAND SOCIETIES OF USA & CANADA ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συµβούλιο της Οµοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ & Καναδά στην συνεδρίαση που πραγµατοποιήθηκε την 5η Φεβρουαρίου 2021 αποφάσισαν:

 

1- Να εκφράσουµε την απορία, γιατί το 2020 ένα νέο Κέντρο στην Καράβα ήταν αρκετό και γιατί τώρα σχεδιάζονται δύο νέα Κέντρα, ένα στην Δηµοτική Ενότητα Λουτρόπολης Θερµής, και ένα στην Δηµοτική Ενότητα Μήθυµνας. Θέλουµε να ρωτήσουµε εάν οι ροές των Μεταναστών θα συνεχιστούν για τα επόµενα δέκα ή εκατό χρόνια; Εάν υπάρχουν σχεδιασµοί να γίνει όλη η Ελλάδα, σταδιακά, ένα Ελεγχόµενο Κέντρο δυστυχισµένων ψυχών, που θα τους εκµεταλεύονται µεγαλοµανείς, λαοπλάνοι, και δουλέµποροι, που βρίσκονται εκτός Ελλάδος.

 

2- Να εκφράσουµε την σκέψη ότι η ιδέα να γίνουν νέες Δοµές στα ακριτικά νησιά και στην ακριτική περιοχή του Έβρου δεν βρίσκετε µέσα στα όρια της λογικής, αδικεί τους Πρόσφυγες γιατί τους υπόσχεται αγαθά που δεν µπορεί να τους προσφέρει, αδικεί τους νόµιµους κατοίκους γιατί τους αναγκάζει να ζούν σε ένα περιβάλλον µε αυξηµένο δείκτη εγκληµατικότητας προερχόµενο, πιθανώς, από άτοµα εγχώριας και ξένης καταγωγής που δεν έχουν τα απαραίτητα βασικά αγαθά.

 

3- Προσκαλούµε τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, την Βουλή, τον Περιφερειάρχη, τους Δηµάρχους, τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Μητροπολίτη, τον Ιερέα, τον Καθηγητή, τον Μαθητή, τον Εργοδότη, τον Εργάτη, και γενικά ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, και όλοι µαζί να σταµατίσουµε όλες τις «Ροές» και όλες τις νέες «Δοµές» που στην ουσία είναι φασιστικές φυλακές µε µικρά αθώα παιδάκια κλεισµένα µέσα σε ένα µικρό χώρο, συντροφιά µε την θλίψη και την αγωνία.

 

4- Προτείνουµε να πάρει το κάθε Κράτος όσα άτοµα έχει την δυνατότητα και τα υπόλοιπα άτοµα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους µε την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι Πρόσφυγες να επιτρέψουν στην χώρα τους, σε Προστατευόµενα Κέντρα από Διεθνή Στρατό µε σηµαία του ΟΗΕ. Οι Μετανάστες να επιτρέψουν στην χώρα τους και µε ευθύνη της Διεθνούς Κοινότητας να δηµιουργηθούν παραγωγικά έργα και θέσεις εργασίας και έτσι να σταµατήσουν να γίνοντε µετανάστες για ένα κοµµάτι ψωµί. Να δηµιουργηθούν από τον ΟΗΕ Κέντρα Ταυτοποίησης Προσφύγων στα Κράτη που είναι δίπλα στις Εµπόλεµες Περιοχές, για καλλίτερη διευκόλυνση των Προσφύγων.

 

5- Προτείνουµε να σταµατήσουν οι πόλεµοι, η οικονοµική εκµετάλευση, και η νέα µέθοδος αποικιοκρατίας στις υποανάπτυκτες χώρες, γιατί αυτές οι πρακτικές δηµιουργούν τεράστια κύµατα Προσφύγων και Μεταναστών.

 

6- Με απλά λόγια ζητάµε, όσα ζητούσαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Δρ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Δήµαρχος Μυτιλήνης Δρ. Ευστράτιος Κύτελης, ο Δήµαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος, και γενικά ο Λαός της Λέσβου, τον Μάρτιο του 2020 όταν έγιναν τα γεγονότα της Καράβας, Δηλαδή: > Με πίστη στόν αγώνα γιά τά δίκαια τής Πατρίδος