Ανδρέας Καρασαρίνης : “Δύσκολος καιρός για πρίγκηπες Αλέξη”


Άρθροo του Ανδρέα Καρασαρίνη, Κοινωνιολόγου στο LesvosPen.gr

 

Ποιο το “ανταγωνιστικό” πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες αλλαγές θα δούμε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του επερχόμενου Συνεδρίου;

 

Το επερχόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε ηχηρές διασπάσεις το κόμμα της πρώην «Πρώτης φοράς Αριστεράς».. Ήδη υπάρχουν 4 μπλοκ  που παλεύουν να επικρατήσουν , με τις διαφορές να είναι τεταμένες και τις αποστάσεις να είναι μεγάλες μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την πορεία. Προτιμώ να κρατήσω τρεις.

  1. Η ιδεολογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 3%. Ποτέ δεν άλλαξε αυτό. Απλά λόγω εξουσίας προστέθηκαν πολλές συνιστώσες φθάνοντας τις 16 και το βασικότερο ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ(η 17η), το «ορθόδοξο», που ήθελε μόνο επιδόματα, δουλειά στα «δικά μας παιδιά» και να φυλάμε την εικόνα του «Ανδρέα» στις γιορτές.
  2. Αντιπολιτεύτηκαν με χυδαίο τρόπο , ρίχνοντας την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με αμέτρητα trolls και fake news , οδηγώντας μία χώρα στην πτώση από αεροπλάνο “χωρίς αλεξίπτωτο”. Παράλληλα, κυβέρνησαν με υπεροψία, θεωρώντας ότι η πρώτη φορά Αριστερά έπρεπε να βγάλει όλα τα κόμπλεξ της στον Έλληνα , στις ιδέες του, τα ήθη και τα έθιμα του.. Πλέον ο κόσμος δε δέχεται τα επιχειρήματα του Αλέξη και των συντρόφων του.
  3. Απέδειξαν σε όλη την Ελλάδα ότι μπορεί να ενωθούν στο κοινό μέτωπο του «συμφέροντος» αντίπαλοι πόλοι για να μπορέσουν να εξουσιάζουν για τις επόμενες δεκαετίες.. Απέτυχαν παταγωδώς καθώς, η Ζωή πήγε σπίτι της, ο Καμμένος κάνει διακοπές πληρώνοντας μηνύσεις για συκοφαντικές δυσφημίσεις και η ΛΑΕ(υπάρχει ακόμη;) απλά έχει μείνει στα αζήτητα.. Μόνο ο Γιάν(ν)ης διασώθηκε, αλλά θεωρώ θα αποδειχθεί περίτρανα ότι είναι ένα μικρό πολιτικό μόρφωμα και αυτός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των στελεχών και μελών του και θα οδηγηθεί σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ , ενώ παράλληλα ίσως υπάρξει ακόμη ένα κόμμα της αριστεράς, το οποίο είτε θα κινηθεί στο 2-3%, είτε μπορεί να ενωθεί με τον Γιάν(ν)η ή τη Ζωή, αν επιθυμεί βέβαια να δέχεται εντολές από την “Πρόεδρο” ή τον “μηχανόβιο”..

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει περάσει από πολλές φουρτούνες και πάντα  στις  διασπάσεις που είχε οι απώλειες ήταν μικρές.. Στις εκλογές του 2019 μπορεί να υπήρχαν 17 δεξιά κόμματα εκτός της ΝΔ, αλλά η ίδια φρόντισε να “ανοίξει τις πόρτες της” στον κόσμο και να κερδίσει με ευκολία τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

 

Το πλεονέκτημα σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ , είναι ότι η σταθερή βάση της ΝΔ ήταν και είναι γύρω στο 20-22% και αυτό δεν αλλάζει σε σχέση με όλα τα άλλα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ .

 

Αυτό είναι η βασική κίνηση “mat” που η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί στην σκακιέρα  και εκεί θα συνεχίζει να κερδίζει αν συνυπολογίσει κανείς ότι το κέντρο προτίμησε για Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ,ενισχύοντας   αυτό το πλεονέκτημά της σε σχέση με όλα τα άλλα κόμματα..

 

Τέλος, ας αναφερθούμε και στα μέλη των δύο κομμάτων.. Η Νέα Δημοκρατία μετά από απανωτές ήττες σήκωσε 700.000 ανθρώπους από τον καναπέ για να ψηφίσουν νέο Πρόεδρο με ανοιχτές διαδικασίες.. Ο Σύριζα απέτυχε παταγωδώς στο syriza members και παραμένει στις κλασσικές “δημοκρατικές” μεθόδους του “δαχτυλιδιού”..

Όμως θα αφήσουν φέτος οι αντιμαχόμενοι σύντροφοι το “δαχτυλίδι” στα ίδια χέρια, ή θα έχουμε νέο δελφίνο;

 

Ιδού η απορία..

 

Συνοψίζοντας,  αν συνδυάσουμε τη βάση της Νέας Δημοκρατίας με το ¨κέντρο¨ που έχει κερδίσει , τότε το πλεονέκτημα που έχει ,μετατρέπεται από απλό  σε «ανταγωνιστικό» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , έχοντας και ως κρυφό άσσο μία βασική ιδεολογική διαφορά, που είναι η αγάπη για την Ελλάδα και η υπευθυνότητα για την παράταξη έναντι του καιροσκοπικού συμφέροντος και του τυχοδιωκτισμού.

Αυτό δεν αλλάζει και εκεί ο Αλέξης θα δει το κίνημα που μετέτρεψε σε κόμμα .να διαλύεται σαν χάρτινος πύργος…

 

Δύσκολος καιρός για πρίγκηπες Αλέξη..