Π. Κουφελος: «Να ακολουθήσουμε στην ΠΕ Β. Αιγαίου ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας»


Το portal Lesvospen.gr φιλοξενεί το άρθρο του  Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον πρωτογενή τομέα Παναγιώτη Κουφέλου.

Διανύοντας  πλέον τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, είναι ευδιάκριτη η ανάγκη ερμηνείας και ανάδειξης των  «αγαθών» του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα  προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί δραστήρια και εκ νέου σε τροχιά διατηρήσιμης  ανάπτυξης.

Η κρίση των τελευταίων χρόνων, η οικονομική κρίση, το  μεταναστευτικό ,η πανδημία,  έχει οδηγήσει σε ένα, πέρα από κάθε αμφιβολία, συμπέρασμα: λύση  είναι η αναγέννηση της παραγωγής και η σύνδεση του τουρισμού με την παραγωγική βάση της χώρας.

Ο πρωτογενής τομέας, παραδοσιακά από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με το τεράστιο πλεονέκτημα της ποιότητας και ποικιλίας των προϊόντων του, μπορεί να αποτελέσει τον κλάδο που θα δώσει το έναυσμα και θα πυροδοτήσει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Ο πρωτογενής τομέας   δεν είναι μνημείο «νεκρό», αλλά δυναμικός χώρος που επιδέχεται στρατηγικές επικοινωνίας και σχεδιασμού για να επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενο του, το εύρος, το κοινό του.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου  ιδιαίτερα, με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας επάνω τους, αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς πολυσχιδούς πολιτισμικής δράσης και έκφρασης. Η γαστρονομία τους ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων.

Τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του αγροτοδιατροφικού μας  τομέα, τα οποία εντοπίζονται στην υψηλή ποιότητα και το μεγάλο εύρος τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων όπως τα  προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, βαραίνουν έναντι των αντιμετωπίσιμων αδυναμιών του αγροτικού τομέα .

Η οικονομία είναι ένα όμορφο οικοδόμημα δύο ορόφων. Ο δεύτερος όροφος ,ο τριτογενής τομέας, είναι αυτός που ο καθένας παρατηρεί και θαυμάζει, καθώς έχει θέα. Αλλά όλοι πρέπει να ενθυμούμαστε ότι το οικοδόμημα στέκεται όρθιο χάρις τα θεμέλια , στον πρωτογενής τομέα  και το ισόγειο, το δευτερογενή δηλαδή τη μεταποίηση.

Αυτό οφείλουμε να κατανοήσουμε και με αυτή τη λογική να πορευτούμε.

Η ανάπτυξη και η ευημερία δεν είναι κάτι το αυθύπαρκτο.

Μονάχα με σωστό σχέδιο οικονομίας, συγκροτημένο και εξισορροπημένο σε όλους τους τομείς, μπορούμε  να προχωρήσουμε.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει αλλαγές ζωτικής σημασίας.

Να αλλάξει η κουλτούρα μας και ο σχεδιασμός δράσης.

Δυστυχώς, όλοι και ειδικά οι νέοι, δεν επιλέγουν την ενασχόληση με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Επειδή τελικά όλα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους, η στροφή στον πρωτογενή τομέα από τους νέους ανθρώπους των νησιών μας, η οποία αποτελεί σίγουρα και μία μορφή διεξόδου προς την απασχόληση, τώρα μάλιστα που η ανάπτυξή του θα βασιστεί στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ,κρίνεται αναγκαία ,απαραίτητη και ικανή για να αλλάξει τα πράγματα.

Στόχοι μας  αλλά και στρατηγική η οποία θα ακολουθηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενδυναμώνοντας κάθε προσπάθεια των παραγωγών, εμπόρων , επιχειρηματιών των νησιών μας , βήματα και επιλογές που ακολουθούν ένα ευρύτερο πλάνο  συνεργασιών και συνεργειών   ώστε να μας κατευθύνουν στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιστροφή στην ύπαιθρο: Εργασία & ποιότητα ζωής.

Καλλιέργεια εξαγώγιμων προϊόντων

Καλλιέργεια ποιοτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης

Εκπαίδευση ,κατάρτιση νέων γεωργών στις νέες τεχνολογίες

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Αυτό είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Αυτό θα ακολουθήσουμε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Με άλλα λόγια μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, εν μέσω άλλων, εστιάζουμε  πρέπει να εστιάσουμε:

  • Στην παραγωγή ποιοτικών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων, έχοντας στρατηγικό πλεονέκτημα, εκμεταλλευόμενοι και την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα υψηλής ασφάλειας και ποιότητας.

Στην εμπλοκή του παραγωγού, στην τυποποίηση και την εμπορική προώθηση των προϊόντων, με αλλαγή κουλτούρας, για να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης, από το χωράφι, σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης που στοχεύει στο ράφι και στην αναγνωσιμότητα.

Αν κινηθούμε με σχέδιο, σύστημα και αποφασιστικότητα, πάνω στους άξονες που ήδη αναπτύξαμε , ο αγροτικός τομέας στην περιφέρεια μας  «θα αρπάξει» τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και θα διαδραματίσει το δυνητικό του ρόλο στο βέλτιστο σημείο.

Τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής , τα προϊόντα μας όντας απαράμιλλα και ασυναγώνιστα είναι για μας το διαβατήριο για να μπούμε στις μεγάλες αγορές.

Η εγχώρια και διεθνής αγορά ειδικά τώρα στην εποχή του COVID παρουσιάζει προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας το ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακά εργαλεία, δημιουργώντας συνεργατικούς σχηματισμούς και κεφαλαιοποιώντας τη σύνδεση της εξαιρετικής ελληνικής παραδοσιακής διατροφής με την Υγεία. Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε ισχυρούς υγείας για αμέτρητα προϊόντα μας.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη στα χέρια της παραδοτέα επιστημονικά συγγράμματα , διαθέσιμα σε επιχειρηματίες για την προβολή των προϊόντων της γης μας και την αξιοποίηση αυτών ως εργαλεία επιχειρηματικότητας.

Πραγματικά  μπορούν να ανοίξουν νέοι δρόμοι για μας , νέοι δρόμοι  για τα νησιά μας.

Όραμα και στόχος η ανάπτυξη στρατηγικής ικανής να αναδείξει  και να προβάλλει  την πληθώρα των στοιχείων και των πλεονεκτημάτων αυτού του τόπου.

Λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και κυρίως αφορούν στην ενίσχυση της φήμης και στη δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής ταυτότητας που αξιοποιεί με βιώσιμο τρόπο τους φυσικούς πόρους των νησιών και κατά συνέπεια αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του κάθε νησιού αυξάνοντας την επισκεψιμότητα.

Είναι στόχος δικός μας και το οφείλουμε τόσο σε αυτή όσο και στις επόμενες  γενιές !

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αγροτουρισμού  και του γαστρονομικού τουρισμού,  πιστεύοντας ακράδαντα ότι  η γαστρονομική ταυτότητα κάθε προορισμού πρέπει να έχει πιστοποίηση, να συνδέεται με τοπικά σύμφωνα ποιότητας βάση των οποίων  πιστοποιούνται οι πάροχοι, με κριτήριο την ποιότητα αλλά και την αγροδιατροφική ασφάλεια,  λαμβάνοντας και το ειδικό σήμα πιστοποίησης.

Σχεδιάζοντας δυναμικά λοιπόν, χαράσσοντας  νέους δρόμους με Ιδανικά και Αξίες, ενσωματώνοντας τις αξίες του παρελθόντος, υπογραμμίζοντας τη θέληση του παρόντος και προβάλλοντας τη δυναμική του μέλλοντος για τον τόπο μας,  στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  θα φροντίσουμε να προσφέρουμε   στους επισκέπτες θαυμαστές και φίλους των νησιών μας,  ταξιδιώτες που σκοπό έχουν να θαυμάσουν την ομορφιά των τόπων ,έχοντας  μια ήρεμη και ήσυχη ανάπαυλα κάποιων ημερών από την πολυτάραχη ζωή όλες τις εποχές ,θέλοντας  να ζήσουν   και να απολαύσουν  όλα τα δώρα που μας δίνει η κάθε εποχή , το μοναδικό «ψηφιδωτό» πολιτισμού, γεύσεων και ιστορίας ,απαράμιλλων τοπίων και μοναδικών προϊόντων , με τους ανθρώπους της να «πρωταγωνιστούν» στην  φιλοξενία.

Οφείλουμε να κάνουμε κάθε στιγμή, και μία εμπειρία .

Σκοπός μας η παγίωση στη συνείδηση του επισκέπτη των νησιών μας  ως γαστρονομικοί προορισμοί.

Τρόποι επανασύνδεσης με τη φύση, με γεύσεις, μνήμες, αρώματα.

Με το ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό, να κυριαρχούν παντού!

Ο τόπος του «ευ ζην».

Τα νησιά μας ,η Ελλάδα εν γένει με τους πραγματικούς  θησαυρούς της γης της ,αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα της και μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το μονοπάτι της μακροζωίας διανύεται επιλέγοντας τα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα μας, εντάσσοντας τα στην καθημερινή διατροφή τους .

Η ανάπτυξη θέλει συνέργεια.

Επιχειρηματίες τοπικοί φορείς ,τοπική αυτοδιοίκηση από κοινού χαράσσουν μια νέα πορεία ανάπτυξης και προοπτικής.

Κοιτώντας γύρω μας  αντιλαμβανόμαστε πως είναι η ώρα βασικά  της δικής μας ατομικής ευθύνης και μετά της συλλογικής ευθύνης . Είναι η ώρα που οι πράξεις μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις τώρα παρά ποτέ. Εμείς προσδιορίζουμε το μέλλον και χαράσσουμε το αναπτυξιακό μονοπάτι στο οποίο θα κινηθούμε στηρίζοντας έμπρακτα τις ζωές τόσο τις δικές μας όσο και των παιδιών μας.

Στηρίζουμε τον τόπο μας και τα προϊόντα της γης μας. Στηρίζουμε με άλλα λόγια την παραγωγή και τους παραγωγούς μας ενεργά και έμπρακτα.

Η στρατηγική “Από το χωράφι στο ράφι” είναι αναγκαία  να εφαρμοστεί  από όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή τροφίμων και να συζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές παραγωγής καθώς και η μείωση της απώλειας κερδών των παραγωγών  με την απαραίτητη, αναγκαία ανταλλαγή και αμοιβαιότητα.

Κάθε οργανωμένη προσπάθεια που αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση και στην ανάπτυξη ενός κλάδου αξίζει αναφοράς και φυσικά στήριξης.

Παραδειγματιζόμενοι από τις ισχυρές οικονομίες και στοχεύοντας πάντα στο μέγιστο καλό των νησιωτών έχοντας δε ως πεποίθηση ότι για να αλλάξει το αποτέλεσμα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και στρατηγική ,βλέπουμε κινήσεις όπως αυτή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) το οποίο  ανέλαβε την πρωτοβουλία «Know Your Farmer, Know Your Food» και βάζουμε στόχους για  να υποστηριχθούν μέσω συντονισμού χρηματοδότησης   και δημοσιότητας τις προσπάθειες των τοπικών και περιφερειακών διατροφικών συστημάτων και τους παραγωγούς ή τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτά.

Σκοπός η ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, για να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι, στους οποίους περιλαμβάνονται η στήριξη των αγροτικών οικονομιών, η αύξηση των θέσεων εργασίας και η αυξανόμενη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, καθώς και η ενθάρρυνση, η συζήτηση για την προέλευση των τροφίμων, καθιστώντας την ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία των καταναλωτών για «τρόφιμα με ιστορία» ως νέα επιχειρηματική ευκαιρία για τους παραγωγούς.

Το στοίχημα είναι ανοικτό.

Μπορούμε να το κερδίσουμε.


Ευχαριστούμε τον κύριο Κουφέλο για το άρθρο του και θα συνεχίσουμε σύντομα να δημοσιεύουμε άρθρα και συνεντεύξεις πολιτικών, αυτοδιοικητικών, οικονομολόγων, πανεπιστημιακών , θεσμικών φορέων, καθώς και πολιτών.

Μείνετε συντονισμένοι:

Ακολουθήστε μας στα social :

https://www.facebook.com/lesvospen.gr

https://twitter.com/lesvospen

https://www.instagram.com/lesvospen.gr/