Σύσκεψη για την διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το ΣΑΡΛΙΤΖΑ


Συνάντηση Εργασίας για τον Προγραμματισμό Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το ΣΑΡΛΙΤΖΑ Θερμής Λέσβου.

Mε την παρουσία του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και με τηλεδιάσκεψη, Συνάντηση Εργασίας με  θέμα την διενέργεια  Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το  ΣΑΡΛΙΤΖΑ .

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με τα ζητήματα που έχουν τεθεί μετά την ενδελεχή διερεύνηση του θέματος όσον αφορά τα τρία σενάρια αξιοποίησης του ιστορικού ξενοδοχείου και των ομώνυμων θερμών πηγών: α) ως ξενοδοχείο, β)Θερμαλιστικό Κέντρο και γ)Μουσειακό χώρο, όλα υπό τους περιορισμούς του χαρακτηρισμού του υπάρχοντος κτιρίου ως Διατηρητέου Κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά.

 

Η συζήτηση οδήγησε στα εξής:

Με προτεραιότητα θα πρέπει να γίνουν έργα για την διατήρηση και  συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου ώστε να μην καταρρεύσει.

Θα πρέπει να γίνει μία συνολική διαχείριση του όλου χώρου του Οικοπέδου και των εγκαταστάσεων , σύμφωνα με  ένα αντιπροσωπευτικό project, ανάδειξης με Πολιτιστική χρήση,  σε συνδυασμό με τις ιστορικές αναφορές της Λέσβου , του ξενοδοχείου και των Θερμών Πηγών.  Ήτοι:   ως ένα Πρότυπο και μοναδικό Κέντρο που θα προβάλλει τη Λέσβο διεθνώς , όχι μόνο με την αξιοποίηση-ανάδειξη του νερού, αλλά και των Ιστορικών στοιχείων και της  εξαίρετης  αρχιτεκτονικής .  

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι:

Παναγιώτης Χριστόφας,  Αντιπεριφερειάρχης   Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας. Ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Μοραΐτης Κωνσταντίνος ,  ο  Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Καρασάββας, οι Ειδικοί  Σύμβουλοι της Περιφέρειας Γιώργος Σίμος και Ελευθέριος Παπαϊωάννου, ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου,   η Μερόπη Φράγκου προϊσταμένη Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κουρογένη Αφροδίτη ,η  Ελένη Στεφάνου,  Προϊσταμένη  Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών. η  Ελένη Βέτσικα και η  Μυρσίνη Γιαρλού, υπάλληλοι της  Διεύθυνσης Πολεοδομίας Μυτιλήνης

 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Σύσκεψης ο Περιφερειάρχης  έκανε την ακόλουθη δήλωση:.

«Είμαι ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντηση , ακούστηκαν πολύ σημαντικά πράγματα για τον συντονισμό των προσπαθειών όλων μας. Όπως έχουμε υποσχεθεί και θα πράξουμε αυτό που πρέπει, ώστε το διαμάντι αυτό της ιστορίας της Λέσβου να αξιοποιηθεί και να μην αποτελεί «πληγή» για όποιον το βλέπει και τους κατοίκους της περιοχής.  Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε εναντίον της Τοπικής Κοινωνίας , ούτε εναντίον των Αρχαιολόγων . Η υποστύλωση του υφιστάμενου κτιρίου αποτελεί πλέον προτεραιότητα για μας. Το ΣΑΡΛΙΤΖΑ, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Λέσβου και πρέπει να εξακολουθήσει να συνοδεύει το νησί και στο μέλλον του , ως κάτι μοναδικό και με την αξιοποίηση του νερού , αλλά και ως ιστορική αναφορά  και Πολιτισμός».