Διαβουλευτικές συσκέψεις της οργάνωσης «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ» για τους ΡΟΜΑ της Λέσβου


Συνάντηση εργασίας της οργάνωσης «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ» με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 04.02.2021 στην Αθήνα.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» είναι το πρώτο τριτοβάθμιο σωματείο στην ιστορία των Ελλήνων Ρομά. Δραστηριοποιείται σε όλη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια, αποτελώντας τον σημαντικότερο συνομιλητή της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν την Ελληνική Ρομά κοινότητα. Το θεματικό εύρος δράσεων της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας εστιάζει στους βασικούς άξονες προώθησης της ολιστικής ομαλής ένταξης των Ρομά στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της Ρομά κουλτούρας και του αθλητισμού, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της εξάλειψης της ρητορικής του μίσους και του αντιτσιγγανισμού.

Η υπεύθυνη της οργάνωσης «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ» Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση στους δύο καταυλισμούς Ελλήνων Ρομά στη Λέσβο, για τις ενέργειες με σκοπό την διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης και παραμονής των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, καθώς και για τους προβληματισμούς και προκλήσεις που αναδύονται στο πεδίο.

Ανέπτυξε το έργο, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που υλοποιούν από το 2018 σε εθελοντική βάση, καθώς ακόμα δεν επιδοτούνται από φορείς είτε ιδιώτες, ενώ επεσήμανε τα σημαντικά επιτεύγματα - ιδιαίτερα στις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας Covid-19.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Βασίλειο Πάντζο και τον Νομικό Σύμβουλο Ηλία Γιαννόπουλο, τέθηκαν οι βάσεις μιας θεσμικής συνεργασίας. Η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» συνεχάρη θερμά την κ. Αρμπελάεθ και εξήρε το έργο της οργάνωσης. Οι «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ» αποδέχθηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση να συμμετάσχουν στο Διεθνές Επετειακό Συνέδριο Ρομά 2021.

Μια επίσης σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγο Ελευθέριο Ντουρουντού.

Συζητήθηκαν θέματα καταπολέμησης προκαταλήψεων και κοινωνικών διακρίσεων, καθώς και αντιμετώπισης φαινομένων στοχοποίησης, στιγματισμού και εκφοβισμού, όπως αποτυπώνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες στη Λέσβο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι «Γέφυρες Τέχνης», με υψηλό το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, δώρισαν τον περασμένο Δεκέμβριο διάφορα είδη ατομικής υγιεινής στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Ο Στρατηγός Ντουρουντούς, δέχτηκε συμβολικά μια πάνινη τσάντα και μια ζωγραφιά από το δημιουργικό εργαστήριο της οργάνωσης, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό και τις κοινωνικές διακρίσεις, φιλοτεχνημένη από μαθητή κάτοικο του καταυλισμού Ελλήνων Τσιγγάνων στον Παπάδο.