Πολυχώρος πολιτισμού και ιστορίας οι παλιές φυλακές της Λαγκάδας- Πρόταση από την Δημοκρατική Μυτιλήνη


Ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Μυτιλήνης" για τις παλιές φυλακές της Λαγκάδας

Πολυχώρος πολιτισμού και ιστορίας οι παλιές φυλακές

Η Κοινότητα Μυτιλήνης προτείνει με εισήγηση της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» το έργο να ενταχθεί στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2021-2025 της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου

Με πρόταση των συμβούλων της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη»  Στρατή Μπαλάσκα και Μίνας Αδαλή στη χθεσινή έκτατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Μυτιλήνης αποφασίστηκε ομόφωνα επί των παρισταμένων να προταθεί για ένταξη στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2021-2025 της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, το έργο της αποκατάστασης και της ανάδειξης του συγκροτήματος των παλαιών φυλακών της Λαγκάδας Μυτιλήνης και της μετατροπής του σε πολυχώρο πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορίας της πόλης τον 20ο αιώνα.

Οι παλιές «Επανορθωτικές Φυλακές Ανδρέου Π. Κατασακούλη»  στη Λαγκάδα, στα όρια της πόλης της Μυτιλήνης, είναι ένα μνημειακό σηγκρότημα χτισμένο κατά περιόδους στα τέλη του 19ου αιώνα ως Λεπροκομείο που μετατράπηκε στη συνέχεια σε νοσοκομείο φυματικών. Ένα τμήμα του χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 οπότε και στο σύνολο του λειτούργησε σαν φυλακές σε αντικατάσταση αυτών που στεγάζονταν μέσα στο κάστρο της Μυτιλήνης. Σε αυτές τις φυλακές και μέχρι το κλείσιμο τους κρατήθηκαν αγωνιστές της Αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών και του Εμφυλίου πολέμου. Μετά το δικτατορία το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε σαν στρατόπεδο ενώ στη δεκαετία του 1990 λειτούργησε ως χώρος εγκατάστασης προσφύγων.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» είχε προταθεί η αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση του καταρρέοντος σήμερα συγκροτήματος. «Η ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2021-2025 και η επαναχρήση τους ως πολυχώρος πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορίας της πόλης τον 20ο αιώνα, μπορούν να λειτουργήσουν σαν μοχλός ανάπτυξης συνολικά της περιοχής της Λαγκάδας. Να συμβάλουν στην επανακατοίκηση τους. Η αποδοχή της πρότασης της παράταξης μας και η προώθηση της ως αίτημα ένταξης στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή» σημειώνουν σε δήλωση τους οι σύμβουλοι της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη».