Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ελεύθερα για όλους !


Από την στήλη «Ο Πλάτανος» του LesvosPen.gr

Μίλησα με αρκετό κόσμο σχετικά με το προηγούμενο άρθρο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και επειδή πολλοί αναρωτιούνται για  τα κτίρια που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το λόγο που πολλές φορές είναι υπό κατάληψη, σας απαντάω άμεσα!

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ποτέ δεν είχε τα προβλήματα των Πανεπιστημίων των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης.

 

Όμως , πρέπει να πω τα εξής:

Αρκετά κτίρια του Πανεπιστημίου ήταν ή είναι υπό κατάληψη για χρόνια, καθώς ήταν είτε αποτέλεσμα αποφάσεως Φοιτητικών Συλλόγων , είτε δράσεων παρατάξεων ή μεμονωμένων φοιτητών με τη δικαιολογία «έχω το δικαίωμα να το κάνω γιατί υπάρχει άσυλο»..

Κτίρια ή αίθουσες που θα μπορούσαν να έχουν υπολογιστές είχαν γίνει το «ησυχαστήριο», όποιου επιθυμούσε να κάνει «επαναστατική γυμναστική»..

Είναι η νοοτροπία που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο και σε αρκετούς καθηγητές, αλλά και διοικητικούς, ότι «η κατάληψη είναι θεμιτή».. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαινόντουσαν πάντα οι Πρυτανικές Αρχές, ασχέτως αν είχαμε πολλές φορές καταλήψεις στην Πρυτανεία, όπου σταμάταγαν τα πάντα ή σε κτίρια, όπου δεν μπορούσε μετά να πραγματοποιηθεί μάθημα.

Ο φόβος που κυριαρχούσε στο ενδεχόμενο να ζητηθεί να φύγουν οι φοιτητές από τα κατειλημμένα κτίρια ήταν διάχυτος, καθώς οι φοιτητές και πολλοί άσχετοι που έμεναν μέσα στις καταλήψεις, θεωρούσαν ότι τα «κτίρια είναι δικά τους» και απειλούσαν όποιον είχε άλλη άποψη..

Καμία Πρυτανική Αρχή δεν θέλησε να κάνει το κάτι παραπάνω με το φόβο επεισοδίων, είτε να μην κτιστούν τα γραφεία τους..

Λίγοι καθηγητές φρόντιζαν διαχρονικά να λένε την άποψή τους για τη «δημοκρατία» στο Πανεπιστήμιο και ήταν δακτυλοδεικτούμενοι από τους «δημοκράτες» με τα μαύρα και τα κόκκινα.

Οι περισσότεροι  καθηγητές είτε ήταν σε κλίμα «ωχαδερφισμού» γιατί δεν ήθελαν να μπλέξουν , είτε πήγαιναν μαζί με τους καταληψίες σε πορείες( κάποιοι εξ αυτών ακολούθησαν και πολιτική καριέρα…)

Και για να κλείνουμε:

Ούτε εμάς μας αρέσει να βλέπουμε αστυνομικούς να κάνουν βόλτες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου..

Όμως οι Πρυτανικές Αρχές εάν θέλουν το «αυτοδιοίκητο» είτε θα σταματήσουν να «κλείνουν το μάτι» στον κάθε καταληψία και θα δώσουν όποια κατειλημμένη αίθουσα υπάρχει σήμερα ή στο μέλλον  στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου , δίνοντας επιπλέον κομβικές προτάσεις στην Κυβέρνηση πριν το Νομοσχέδιο , είτε θα προστατευτούν οι φοιτητές, οι διοικητικοί και οι καθηγητές από την Πολιτεία…

Το δίλημμα είναι απλό..

«Ο Πλάτανος»