Σε δικαστήριο μετέτρεψαν… την αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (PICS)


Ανακοίνωση από τον Σύλλογο υπαλλήλων Υπουργείου Αιγαίου

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ // ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τελικά οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα, το παράνομο έγινε νόμιμο και το παράλογο λογικό!

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ένα μοναδικό κόσμημα μέσα σε ένα διατηρητέο κτήριο, μετατρέπεται σε αίθουσα δικαστηρίου με τις ευλογίες της Κτηματικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την πλήρη αδιαφορία του δικού μας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής!

Η εμμονή τόσων ετών διαφόρων «παραγόντων», που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα, απέδωσε.

Μία αίθουσα πολιτισμού, μια αίθουσα που η κατασκευή της, ο εξοπλισμός και η διακόσμηση της κόστισε αρκετά χρήματα στον ελληνικό λαό, μια αίθουσα πού έχει παραχωρηθεί αμέτρητες φορές για συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις και κάθε είδους πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, γίνεται Δικαστήριο! Ο παραλογισμός όμως δεν τελειώνει εδώ αλλά τώρα αρχίζει.

Η αίθουσα βρίσκεται στο ισόγειο ενός κτηρίου στο οποίο στεγάζονται επίσης πολιτικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας μας. Αλήθεια είναι πρωτοφανές, και πιθανότατα αντισυνταγματικό, να λειτουργεί δικαστική αίθουσα, καθώς και δικαστικές υπηρεσίες, μέσα σε μια άλλη δημόσια υπηρεσία. Αλήθεια ποιος εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων όταν διεξάγονται δίκες οι οποίες τις περισσότερες φορές αφορούν σε κακουργήματα; Άραγε πληροί η συγκεκριμένη αίθουσα τις αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν μια δικαστική αίθουσα, ή όλα γίνονται εσπευσμένα παραβλέποντας βασικούς κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας;

Η αλλαγή χρήσης της αίθουσας, η οποία αποτελεί τμήμα διατηρητέου κτηρίου ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, θα πρέπει να προβλέπεται από το διάταγμα χαρακτηρισμού του κτηρίου, να επιτρέπεται από το σχέδιο πόλεως, από το Γ.Π.Σ. της περιοχής, και να γίνεται μετά από την έκδοση οικοδομικής άδειας και την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων (ΣΧΟΠ, ΣΑ, ΥΠΠΟ, κ.α.).

Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για αυτούς που θεωρούν ότι έχουν «και το μαχαίρι και το καρπούζι», αλλά αποτελούν σοβαρές παραβάσεις για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Ο Σύλλογός μας πέρα από αυτή τη δημόσια καταγγελία, μη έχοντας άλλη επιλογή για να προστατέψει τη νομιμότητα και τη περιουσία του δημοσίου, η οποία θεωρούμε ότι πράγματι ανήκει στους πολίτες, προχώρησε και σε επίσημες καταγγελίες προς την Διεύθυνση Πολεοδομίας Περιβάλλοντος Λέσβου, την ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, και την ανεξάρτητη αρχή «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ».

Καθιστούμε υπεύθυνο, τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη νομιμότητα της επιχειρούμενης χρήσης, κάθε αρμόδιο πρόσωπο ή φορέα που θα επιτρέψει αυτή τη στρέβλωση, παρόμοιά της οποίας δεν υφίσταται πουθενά αλλού. Σας καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολίτες και τους φορείς που έχουν επισκεφτεί και χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη αίθουσα, να ενώσετε τη δική σας φωνή με τη δική μας, ώστε να προστατέψουμε το «δημόσιο συμφέρον», αλλά και ένα πολύτιμο αγαθό: την κοινή λογική!