ΛΑΣ Αγιασου: Σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα στο Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου- αθωράκιστο υγειονομικά το Πολυδύναμο Ιατρείο Αγιάσου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

Μετά από πολύμηνη παύση των συνεδριάσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγιάσου, και μετά από την τελευταία που έγινε στις 13/1/2020,  η Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάσου ενημερώνει τους κατοίκους για τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο. Ξεκινάμε την ενημέρωση με 2 φλέγοντα ζητήματα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα.

 

Α)   Το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου αντιμετωπίζει ένα σοβαρό υγειονομικό  πρόβλημα.

Συγκεκριμένα οι τουαλέτες του σχολείου εδώ και 2 χρόνια περίπου παρουσίαζαν πρόβλημα στην ασφαλή όδευση των λυμάτων με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία και όχι μόνον.

Τη φετινή σχολική χρονιά το πρόβλημα έγινε πολύ πιο έντονο.

Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη, όχι μόνο μέσα στις τουαλέτες άλλα και εκτός, στο χώρο του υπόστεγου που λειτουργεί σαν γυμναστήριο, ειδικά όταν φυσάει νοτιάς.


Μάλιστα μερικά παιδιά μας είπαν ότι, δεν πάνε καθόλου στις τουαλέτες καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας γιατί δεν μπορούν να αντέξουν αυτή τη δυσοσμία και πιθανή  υπερχείλιση λυμάτων (εφόσον αυτά δεν βρίσκουν διέξοδο ούτε προς το βόθρο ούτε προς το αποχετευτικό δίκτυο του χωρίου.

 

Τώρα που κάνουν τη σωματική τους ανάγκη … καταλαβαίνετε.

Με λίγα λόγια τριτοκοσμικές, επικίνδυνες καταστάσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάσου αυτό το ζήτημα το έβαλε θέμα στο Κοινοτικό Συμβούλιο στις 13/1/2021 και το χαρακτήρισε υπερεπείγον . Εφ’ όσον αφορά την υγεία 150 περίπου μαθητών της Αγιάσου, των δασκάλων του σχολείου και  του προσωπικού καθαριότητας (και φύλαξης που δεν έχουμε, άσχετα με τα κρούσματα παρενόχλησης μαθητών  από συνδημότη μας, χρήστη ναρκωτικών ουσιών) εν μέσω πανδημίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάσου προτείνει ένα μικρό έργο, με πολύ μικρό κόστος για το Δήμο Μυτιλήνης, με απ’ ευθείας ανάθεση, ως κατεπείγον λόγω σοβαρότητας του, για να δοθεί η πρέπουσα λύση.

Από τις 13 του Γενάρη μέχρι σήμερα έχουν περάσει 2 εβδομάδες και δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Κανένα ενδιαφέρον, παρά τις διαβιβάσεις του Δημάρχου στην επίσκεψη του στο χωρίο μας 20 μέρες πριν, και του αντιδημάρχου ότι θα δοθεί λύση πολύ σύντομα.

 

H ΛA.ΣY. AΓIAΣOY AΠAITEI:

AMEΣA O ΔHMOΣ NA KINHΣEI,OΣO ΓINETAI ΓPHΓOPOTEPA,OΛEΣ TIΣ ΔIAΔIKAΣIEΣ ΠOY AΠAITOYNTAI, TΩPA, ΣHMEPA KIOΛAΣ, ΓIA NA ΣTAMATHΣEI AYTH Η EΠIKINΔYNH KAI ΔYΣAPEΣTH KATAΣTAΣH,ΠOY ΔEN TIMA TOYΣ ΔIOIKOYNTEΣ.

AΣ ANTIΛHΦΘOYN OΛOI OTI TA ΠAIΔIA THΣ AΓIAΣOY ΔEN EINAI ΠAIΔIA ENOΣ KATΩTEPOY ΘEOY.

AN ΣYNEXIΣOYN NA AΔPANOYN OI YΠEYΘYNOI, ΘA ZHTHΘOYN EYΘYNEΣ AΠO TA APMOΔIA OPΓANA THΣ ΠOΛITEIAΣ.

OTAN ΛEME OΛOI «ΠANΩ AΠO OΛA,ΠPΩTA AΠO OΛA, H YΓEIA»  NA TO ENNOOYME KAI NA TO EΦAPMOZOYME,EIΔIKA MAΛIΣTA AN AΦOPA MIKPA ΠAIΔΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΥΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ.

 

Β)  Το  "Πολυδύναμο Ιατρείο Αγιάσου" πρέπει να αλλάξει  τίτλο και να ξαναγραφεί ο τίτλος "Αγροτικό ιατρείο Αγιάσου".

Το γιατί: Ενώ υπάρχει εδώ και χρόνια ΦΕΚ για το διορισμό 2 μονίμων γιατρών που θα βελτίωναν πολύ τη πρωτοβάθμια υγειονομική  φροντίδα στην Αγιάσο και θα εξυπηρετούσε  μερικώς και το ίδρυμα Ανιάτων, εξακολουθεί να λειτουργεί, στη καλύτερη περίπτωση,   με 2 γιατρούς που κάνουν το "αγροτικό" τους ,οι οποίοι όμως κάνουν όλες τις εφημερίες τους στο Βοστάνειο ή στο Πλωμάρι και ούτε μία στην Αγιάσο.

Επομένως για κάθε μέρα από τις 2 και  μισή το απόγευμα μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, καθώς και για  ολόκληρο το Σαββατοκύριακο η Αγιάσος είναι αθωράκιστη (στοιχειωδώς) υγειονομικά.

Είμαστε στο έλεος της τύχης  αφού δεν υπάρχει κανείς εφημερεύων .

Δηλαδή , αν είσαι τυχερός και αρρωστήσεις μέρα (εκτός Σάβ/Κυρ) θα έχεις γιατρό , αν όμως  έχεις πρόβλημα υγείας το βράδυ τα πράματα γίνονται άκρως επικίνδυνα αφού δεν υπάρχει γιατρός στο χωριό. Παλιά αυτό το λέγαν "Οποίον πάρει ο Χάρος".

 Κύριοι ,εσείς που έχετε, προσωρινά ,και τη πίτα και το μαχαίρι ,τα έχουμε βαρεθεί τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις.

Καταλάβετε το ,είναι  ζητήματα  ζωής  και θανάτου ,και έχετε όλη την ευθύνη . Μην έχετε ήσυχη τη  συνείδηση σας ότι κάνατε το καθήκον σας όταν κάποιος "επώνυμος" κάνει μια δήλωση κατανόησης που συνηθίζουν να μοιράζουν απλόχερα. Πράξεις θέλουμε και αποτελέσματα.

Τα λόγια ,μόνα τους, είναι "αγέρας φτηνός".  Εδώ και τώρα να επανδρωθεί το ιατρείο  Αγιάσου με μόνιμο προσωπικό. Αυτό είναι απαίτηση όλων των κατοίκων της.