Κοινή παρέμβαση Βέρρου-Κυρατζή για την επικείμενη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων



Με κοινή τους παρέμβαση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και στον Πρόεδρο του ΔΣ του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» κ. Σταθάκη, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Στρατής Κυρατζής ζητούν ενόψει της Απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων στη Λέσβο (σ.σ. και την συγχώνευσή τους σε ένα έμμισθο Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα τη Μυτιλήνη) κατ΄ ελάχιστο την πρόβλεψη να συσταθεί τουλάχιστον ένα Κτηματολογικό Γραφείο και στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ιδανικά, προτείνουν την μετατροπή του άμισθου Υποθηκοφυλακείου της Καλλονής σε Κτηματολογικό Γραφείο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Οι Ταξιάρχης Βέρρος και Στρατής Κυρατζής, τονίζουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους παρέμβαση: «Από την εξέλιξη αυτή, που πληροφορούμαστε θα ισχύσει άμεσα, από την 1η Μαρτίου, δεν είμαστε ασφαλώς σε θέση να μπούμε στην ουσία του στόχου της λειτουργίας του και να αμφισβητήσουμε τις ενδεχόμενες βελτιώσεις που μπορεί να προκύψουν από το νέο καθεστώς στην συνολική παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες. Διακρίνουμε όμως ως αυτοδιοικητικοί και ως πολίτες που εξυπηρετούμαστε σήμερα στη Λέσβο, ένα ξεκάθαρο πρόβλημα που θα προκύψει εάν και εφόσον όλα τα υφιστάμενα άμισθα υποθηκοφυλακεία του νησιού, τα οποία είναι οκτώ (8) στον αριθμό, συγχωνευτούν σε ένα κτηματολογικό γραφείο, στην πρωτεύουσα της Λέσβου, στη Μυτιλήνη».

Και συνεχίζουν: «Σήμερα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση σε όλη τη χώρα, λειτουργούν και πρόκειται να κλείσουν πέντε (5) άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία εδρεύουν στον Πολιχνίτο, στην Ερεσό, στη Μήθυμνα, στον Μανταμάδο και στην Καλλονή. Αντιλαμβάνεστε ότι οι αποστάσεις που θα καλούνται στο εξής οι πολίτες να καλύπτουν ακόμα και για μία απλή διευθέτηση ζητήματός τους από το νέο Κτηματολογικό Γραφείο, θα ξεπερνούν για κάποια από τα χωριά μας ακόμα και τα 100 χλμ. για να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θα λειτουργεί βάσει του νέου «χάρτη» που προβλέπει ο Νόμος, το εξής ένα και μοναδικό κτηματολογικό γραφείο για όλο το νησί. Ένα και μοναδικό κτηματολογικό γραφείο που πρόκειται να «συγχωνεύσει» και τα υφιστάμενα άμισθα υποθηκοφυλακεία του Δήμου Μυτιλήνης και θα επιβαρυνθεί με τεράστιο όγκο και εργασίας, αλλά και αρχείου που θα πρέπει να οργανωθεί».

Στην επιχειρηματολογία τους για την αναγκαιότητα πρόβλεψης διατήρησης τουλάχιστον ενός ακόμη Κτηματολογικού Γραφείου, οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου προσθέτουν: «Από την ακριτική Λέσβο και από τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο του Βορείου Αιγαίου, με την παρούσα, ζητούμε κατ΄ ελάχιστο την πρόβλεψη να συσταθεί τουλάχιστον ένα κτηματολογικό γραφείο και στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου και ιδανικά, προτείνουμε να μετατραπεί το άμισθο Υποθηκοφυλακείο της Καλλονής σε Κτηματολογικό Γραφείο του Δήμου μας. Θεωρούμε ότι η πρόβλεψη για διατήρηση τουλάχιστον δύο κτηματολογικών γραφείων στη Λέσβο, θα εξαλείψει τα προβλήματα της μετάβασης στο νέο καθεστώς, αλλά και θα εξυπηρετεί τους πολίτες του Δήμου μας, που βάσει του σημερινού σχεδιασμού θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν αποκλειστικά στη Μυτιλήνη για τις υποθέσεις τους.

Θα πρέπει δε να λάβετε υπόψιν σας ότι ο όγκος των αρχείων είναι πάρα πολύ μεγάλος, είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα αρχεία των αμίσθων Υποθηκοφυλακείων σε έναν χώρο και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν απώλειες και μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του κοινού, με δεδομένο μάλιστα ότι η κτηματογράφηση στη Λέσβο δεν έχει ολοκληρωθεί και η ανάγκη του κοινού σε έγγραφα και πιστοποιητικά είναι μεγάλη και καθημερινή. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι όπως πληροφορούμαστε από τους κατά τόπους άμισθους Υποθηκοφύλακες, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και κανένας σχεδιασμός για το πώς θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευσή αυτή, καθώς επίσης και η μεταφορά των αρχείων που τηρούνται, αλλά δεν έχει ανευρεθεί μέχρι και σήμερα κατάλληλος και επαρκής χώρος για την στέγαση αυτού του ογκώδους Κτηματολογικού Γραφείου στη Μυτιλήνη».