Μητσοτάκης σε Χατζηνικολάου: Μια συνέντευξη που έβγαλε ειδήσεις (BINTEO)

 

Μητσοτάκης: «Θέλουμε να λειτουργήσει ξανά η αγορά – Ανοσία ως τον Ιούνιο με το εμβόλιο» – Τι είπε για οικονομία, Novartis και εκλογές

Στις σημαντικότερες από αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» την κατεύθυνση της κυβέρνησης για άμεση επαναλειτουργία της αγοράς, τονίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά του Δεκεμβρίου, όταν εφαρμόστηκε το click away, αλλά πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή θα κρίνουν τις αποφάσεις.

 

Ο Μητσοτάκης για τον εμβολιασμό

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει η κυβέρνηση συμφωνίες για επιτάχυνση της παράδοσης των εμβολίων για το επόμενο δίμηνο, ούτως ώστε να ενταθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού του πληθυσμού. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι με βάση τη συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ έχουν ήδη εξασφαλιστεί 25 εκατ. δόσεις που θα φτάσουν ως τον Ιούνιο και καλύπτουν περισσότερα από 15 εκατ. πολίτες, άρα σχεδόν το διπλάσιο πληθυσμό που πρέπει να εμβολιαστεί για να υπάρξει ανοσία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι από τον Απρίλιο, όταν και θα είναι περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα, οι εμβολιασμοί θα είναι μαζικοί για όλο τον πληθυσμό, ούτως ώστε έως τον Ιούνιο να εμβολιαστεί το απαραίτητο 70%, όπως προβλέπει και το αρχικό σχέδιο. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα νέα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται 20.000 άτομα ημερησίως, ώστε να τρέξει ακόμη περισσότερο η διαδικασία.

 

Η κριτική για την διαχείριση του δεύτερου κύματος

Απαντώντας παράλληλα στην κριτική που δέχεται σχετικά με αστοχίες στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι υπήρξε επαρκής προετοιμασία το καλοκαίρι και ενίσχυση του ΕΣΥ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Γεωργιάδη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ουδέποτε η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε «κλείσιμο» της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ήταν αρνητικός για μία ακόμη φορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι αντιπολίτευση αυτό, αλλά απογοήτευση». Επισήμανε δε ότι στερείται σοβαρότητας η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρασκευαστούν εμβόλια στην Ελλάδα. Με δεδομένο, εξάλλου, ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2 εκατ. Έλληνες – ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες – θα μειωθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα οι προοπτικές να είναι θετικές για το καλοκαίρι και τον τουρισμό, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αποσυνέδεσε ξανά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με το «άνοιγμα» του τουρισμού το καλοκαίρι.

 

Φάκελος αγορά

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και την αγορά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζομένους κι επιχειρήσεις με κάθε δυνατό τρόπο και γι’ αυτό, όπως είπε, δεν ξόδεψε εξαρχής όλους τους διαθέσιμους πόρους. Ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τόνισε ότι θα συνεχιστεί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος της να μην επιστραφεί και για τους τρεις πρώτους κύκλους, όπως συμβαίνει για τον 4ο και 5ο. Είπε, επίσης, ότι εξετάζεται ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για τους ενήμερους δανειολήπτες.

Υπογράμμισε πάντως πως «δεν μπορούμε να λειτουργούμε με την οικονομία συνεχώς κλειστή» και ότι ο περιορισμός του δεύτερου κύματος έχει σαφή στόχο, εκτός από την προστασία της ανθρώπινης ζωής, να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα. Σημείωσε έτσι ότι το click away λειτούργησε καλά και αποκάλυψε ότι εξετάζεται το σενάριο να λειτουργήσουν τα καταστήματα ένδυσης κι υπόδυσης με ραντεβού. «Πιστεύω ότι την Παρασκευή οι ειδικοί θα πάρουν τις αποφάσεις τους με αυτά τα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου των εορτών δείχνουν θετικά, διότι η πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκε με τα μέτρα. Ερωτηθείς δε ειδικά για την Εκκλησία και τα Θεοφάνεια, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «υπήρξε μια διαφωνία», αλλά μετά από αυτήν «η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα».

 

Οι στόχοι της Ελλάδας στις διερευνητικές με την Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το πλαίσιο είναι σαφές και ως προς την ανάγκη ν’ απέχει η Τουρκία από παράνομες και προκλητικές δραστηριότητες και ως προς το αντικείμενο των συζητήσεων, το οποίο αφορά μόνον την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σημείωσε, όμως, με νόημα ότι δεν αποτελούν επίσημες διαπραγματεύσεις, ενώ εκτίμησε ότι η εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολιτικής που τους τελευταίους 12 μήνες είχε σημαντικά αποτελέσματα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η συμφωνία για τα 12 μίλια στο Ιόνιο, για την οποία εξέφρασε την πεποίθησή του να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι, εάν η Τουρκία επιχειρήσει ν’ απλώσει την ατζέντα των διερευνητικών επαφών πέραν των θαλασσίων ζωνών, τότε η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει και εκτίμησε ότι το ίδιο θα έπραττε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει ήδη υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και απειλείται με κυρώσεις από την ΕΕ με οικονομικό αντίκτυπο. «Έχω διάθεση και επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία κι ελπίζω η τουρκική πλευρά ν’ αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος», τόνισε και κατέληξε: «Ελπίζω κι εύχομαι ότι το 2021 θα είναι καλύτερο για τα ελληνοτουρκικά σε σχέση με το 2020».

 

Για την υπόθεση Novartis

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στην υπόθεση Novartis, υπενθυμίζοντας όσα είχε πει στη Βουλή το 2018 περί σκανδάλου και της ανάγκης το Δημόσιο να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την εταιρεία. Όπως είπε, αυτό θα γίνει σήμερα, ενώ ανέφερε ότι υπήρξε κι ένα πολιτικό σκάνδαλο, με την έννοια ότι η υπόθεση χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Μάλιστα, δήλωσε «απολύτως ξεκάθαρος» ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

 

Φινάλε.. με εκλογές

Τέλος, σχετικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών που πυροδότησε ο ανασχηματισμός, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας. Τόνισε δε ότι υπηρετεί την πλατφόρμα με την οποία εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ και ότι το κόμμα του έχει στελέχη με πολλές διαφορετικές αφετηρίες, αλλά σήμερα εκφράζει τους κεντρώους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερες ιδεολογικές αναφορές, αλλά απλώς θέλουν ν’ αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα. «Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί, είναι δικό τους πρόβλημα κι όχι δικό μου», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγη newsit.gr* Του Αιμίλιου Περδικάρη