Ρεπορτάζ L.P: Καθιερώνεται το Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης Μυτιλήνης «Θεοδώρια»


Tην καθιέρωση ενός μεγάλου Χριστιανικού Φεστιβάλ στην Μυτιλήνη ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης στην περασμένη συνεδρίαση μετα από πρόταση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακυρη και με προτροπή του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κυτελη..

Σύμφωνα με την πρόταση του αντιδημάρχου πολιτισμού Παναγιώτη Τσακυρη το πρόγραμμα θα λαμβάνει χώρα την εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής των Μυροφόρων και της Κυριακής του Παραλύτου μετά το Πάσχα, εκάστου έτους όπου η πόλη της Μυτιλήνης  γιορτάζει το θαύμα της θεραπείας του πληθυσμού της πόλης απ΄ την πανώλη.

Η παρουσίαση του Φεστιβάλ ή το προφεστιβάλ θα γίνεται στις 17 Φεβρουαρίου όπου τιμάται η μνήμη του Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιείται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης σε χώρους όπου μπορεί να αναδειχτεί κυρίως η Θρησκευτική Κληρονομιά του τόπου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του LesvosPost ο κος Τσακυρης έχει έρθει σε επαφή με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιάκωβο αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στα σκαριά, στα πλαίσια πάντα του φεστιβάλ σύμφωνα με τον κο Τσακυρη θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας και με την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας ο κος Τσακυρης έχει κάνει ήδη διερευνητικές επαφές ώστε το φεστιβάλ να μεταδίδεται ζωντανά στην ΕΡΤ αλλά και στο εκκλησιαστικό κανάλι  4 Ε

 

Αναλυτικά η πρόταση του αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτη Τσακυρη που πέρασε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης με ψήφους και της αντιπολίτευσης όπως την Λαϊκή Συσπείρωση

Η πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου μέσω του « Φεστιβάλ Θρησκευτικής Τέχνης» είναι απαραίτητο να βασίζεται, αφενός, σε μια στέρεη οργανωτική δομή ώστε να υποστηρίζεται αποτελεσματικά το φεστιβάλ, αφ ετέρου, στη  θεματολογία του, στο υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και στη διεισδυτικότητα στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να είναι πόλος έλξης επισκεπτών και τουριστικής ανάπτυξης της πόλης και του νησιού. Το φεστιβάλ και οι δράσεις του, με την ανάλογη διαφημιστική διείσδυση σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και με την ανάλογη πολιτιστική εξωστρέφεια (παρουσίαση συναυλίας ή παράστασης σε άλλο διεθνές φεστιβάλ εντός της χώρας ή σε διεθνές επίπεδο) μπορεί να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών με όλα τα παραπάνω οφέλη.

Οι κύριοι άξονες για την πολιτιστική και καλλιτεχνική προώθηση του φεστιβάλ με αναβάθμιση του νησιού, θα πρέπει να στηρίζονται σε πολιτιστικά αγαθά που θα προβάλλονται απ’ αυτό:

  • Στην αναζήτηση άρτιου καλλιτεχνικού προγράμματος, στο συνδυασμό ιδεών που θα περικλείει τις περισσότερες μορφές των τεχνών. 
  • Στη συμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών οργανισμών που θα παρουσιάζονται μέσο οργανωμένων καλλιτεχνικών γεγονότων
  • Στη συμμετοχή καλλιτεχνών και φορέων από το ίδιο το νησί και τον ευρύτερο γεωγραφικά χώρο του νησιού.
  • Τέλος ο συνδυασμός όλων των παρά πάνω, δηλαδή η συμμετοχή καλλιτεχνικών φορέων του νησιού, καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, αλλά και καλλιτεχνικούς φορείς από όλο τον κόσμο σ ένα άρτιο καλλιτεχνικό προγραμματισμό.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ο προσφορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος οργάνωσης είναι από την αρμόδια αντιδημαρχία πολιτισμού και ομάδας εργασίας όπου ορίζεται από αυτή και το Δήμαρχο. Εναλλακτικά, είναι απαραίτητη  η διακριτή υπηρεσιακή οντότητα.

 

Οι κύριοι εμπλεκόμενοι στα διαχειριστικά καθώς και η σύνοψη των δραστηριοτήτων τους είναι:

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού προΐσταται στις υπηρεσίες και ασκεί την γενική εποπτεία και έλεγχο των λειτουργιών τους. Έχει την φροντίδα των συμφερόντων του Δήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων, αυτού του Κανονισμού και των αποφάσεων του Δ.Σ. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού δύναται να ορίζει καλλιτεχνικό υπεύθυνο του φεστιβάλ  αλλά και καλλιτεχνική ομάδα, που ο ίδιος προΐσταται για την επίτευξη των στόχων του φεστιβάλ  .

Προτείνουμε ως Οργανωτική Επιτροπή :    1 )  Tον Παναγιώτη  Τσακύρη  του Δημητρίου , Αντιδήμαρχο Πολιτισμού  , καθηγ. Βυζαντινής Μουσικής 2) Θεόδωρο Λεμπέση του μουσικό  και συνθέτη        3. Νικόλαο Μαυρουδή του Ακινδύνου εκ μέρους της Μητρόπολης Μυτιλήνης και 4. Τον  εκάστοτε Προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Β. Αιγαίου. 

 

Σκοποί του  Φεστιβάλ είναι:

·         Η ανάδειξη της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς της πόλης της Μυτιλήνης με κεντρική μορφή τον Πολιούχο και Προστάτη της Αγιο Θεόδωρο το Βυζάντιο.

·         Η μελέτη των πολιτιστικών δρώμενων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου (και των Πόλεων), αλλά και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφασιστική συμβολή του Δήμου στη διαμόρφωση της πολιτικής του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού.

  • Η δημιουργία των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την αξιοποίηση του πνευματικού δυναμικού του Δήμου στην αναβάθμιση πνευματικού επιπέδου των πολιτών, της καλλιτεχνικής παιδείας και της πολιτιστικής δράσης αυτών.
  • Η οργάνωση του Θρησκευτικού Φεστιβάλ ως εθνικό και διεθνούς βεληνεκούς αυτού, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις – συναυλίες διεθνούς κύρους
  • Η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.
  • Η προσπάθεια τουριστικής και καλλιτεχνικής προβολής της πόλης μέσο του φεστιβάλ ως προορισμός.
  • Η προβολή και διαφήμιση όλων των δράσεων του Δήμου, με εκδόσεις κάθε μορφής σχετικές με τη δραστηριότητα του Κέντρου, με τη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ΜΜΕ. (χορηγοί επικοινωνίας, κ.ά.)
  • Για την επίτευξη των σκοπών αυτών ο Δήμος, θα συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με νομικά πρόσωπα ή υπηρεσίες άλλων Δήμων & Κοινοτήτων, με την Περιφέρεια και άλλες Περιφέρειες, την ΚΕΔΕ, με ομίλους, συλλόγους, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς φορείς  και ιδιώτες και γενικά με όλα τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα επιδιώκει, επίσης, τη συνεργασία με παρόμοιους οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.   

 

Οικονομικοί Πόροι μπορεί να είναι:

  1. Η επιχορήγηση του Δήμου και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Μυτιλήνης
  2. Η επιχορήγηση άλλων φορέων και οργανισμών, όπως των Προσκυνημάτων , της Ι. Μητρόπολης , Υπουργείο Πολιτισμού κλπ.
  3. Οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες.
  4. Οι κάθε είδους επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  5. Κάθε παροχή του κράτους ή άλλη νόμιμη πρόσοδος.
  6. Η αποδοχή χορηγιών για τις δράσεις.

 

 

Β. ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Δραστηριότητες 

  • Οργανικά σύνολα (κλασικά, σύγχρονα, παραδοσιακά)
  • Φωνητικά σύνολα (μονωδοί, Βυζαντινές χορωδίες, Χορωδίες του υπόλοιπου Ορθόδοξου Κόσμου, μικτές Χορωδίες, παιδικές χορωδία,  χορωδίες από άλλα Χριστιανικά δόγματα και Εκκλησίες κ.ά.)
  • Υποκριτική – θεατρική προσέγγιση
  • Εικαστικές τέχνες (παράλληλες εκδηλώσεις, κ.ά.).
  • Ανάδειξη των  ιστορικών χώρων  και των Προσκυνημάτων της πόλης και του Νησιού, με περιήγηση των συντελεστών και των επισκεπτών
  • Διαλέξεις.

 

ΧΡΟΝΟΣ - ΤΟΠΟΣ

·         Το πρόγραμμα θα λαμβάνει χώρα την εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής των Μυροφόρων και της Κυριακής του Παραλύτου μετά το Πάσχα, εκάστου έτους όπου η πόλη της Μυτιλήνης  γιορτάζει το θαύμα της θεραπείας του πληθυσμού της πόλης απ΄ την πανώλη.

·         Η παρουσίαση του Φεστιβάλ ή το προφεστιβάλ θα γίνεται στις 17 Φεβρουαρίου όπου τιμάται η μνήμη του Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου.

·         Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιείται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης σε χώρους όπου μπορεί να αναδειχτεί κυρίως η Θρησκευτική Κληρονομιά του τόπου.