Δύσκολο το άνοιγμα… κομμωτηρίων και λιανεμπορίου- Εξετάζεται παράταση του Lockdown στις κόκκινες περιοχές- Αύριο οι ανακοινώσεις

 

Το δεύτερο κύμα κορονοϊού εξακολουθεί να πιέζει το ΕΣΥ και έτσι οι αποφάσεις για κομμωτήρια και εμπορικά καταστήματα πιθανόν να πάνε πίσω.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown και σταδιακού ανοίγματος -και μάλιστα δύο ταχυτήτων- του λιανεμπορίου μοιάζει όλο και πιο πιθανό, δεδομένου ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει αργή.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε (Alpha 98,9) ότι “δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί” και προανήγγειλε ανακοινώσεις για κομμωτήρια, εκκλησίες, εμπορικά καταστήματα και την καραντίνα των Ελλήνων του εξωτερικού, αύριο Παρασκευή.

Παραδέχθηκε δε ότι οι επιδημιολόγοι έχουν ενστάσεις για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, δεν έχει ελεγχθεί ακόμη η πανδημία και δεν έχει ανακουφιστεί ουσιαστικά το ΕΣΥ.

“Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμη τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που θα θέλαμε. Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για περαιτέρω άνοιγμα”, είπε ο κ. Πέτσας.

Εξετάζεται λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες ένα σταδιακό άνοιγμα, με τις κόκκινες περιοχές να παραμένουν σε lockdown. Πρώτα θα ανοίξουν, ενδεχομένως από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, επιχειρήσεις με μικρή κινητικότητα, δηλαδή τα κομμωτήρια και κουρεία. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξουν ταυτόχρονα και ορισμένα εμπορικά καταστήματα, όπως τα βιβλιοπωλεία και/ή τα καταστήματα παιχνιδιών, αλλά με κανόνες.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Στο πράσινο Χίος, Σαμος, Ικαρια, κίτρινη η Λήμνος και κόκκινη η Λέσβος… ένα μήνα μετά το lockdown

Σε αυτή την περίπτωση, τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, με ερωτηματικό για τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, που ενδέχεται να μην λειτουργήσουν καθόλου πριν τις γιορτές.

Στόχος του σταδιακού ανοίγματος είναι να “σπάσει” η προσέλευση των καταναλωτών στην αγορά και να μην υπάρξουν στην Ερμού εικόνες αντίστοιχες με αυτές έξω από τα Ηarrods στο Λονδίνο.

Το αγωνιώδες ερώτημα πάντως είναι εάν όποια μέτρα ισχύσουν για το άνοιγμα των καταστημάτων, θα εφαρμοστούν σωστά, προκειμένου να αποφευχθεί και τρίτο κύμα πανδημίας και άρα νέα πιο αυστηρή καραντίνα μετά τις γιορτές.

Εξετάζεται επίσης το σενάριο το άνοιγμα να καθυστερήσει σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ή στις περιοχές με λιγότερα κρούσματα να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα παρουσιάζονται την τελευταία εβδομάδα σε Πέλλα, Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα. Όμως το καμπανάκι που χτύπησε χθες η κυβέρνηση για τη Δυτική Αττική, δείχνει πως ο εφησυχασμός μπορεί να αποβεί επικίνδυνος και για τις περιοχές που ένιωθαν ασφαλείς.

 

Πηγή news247.gr