Αυτό είναι το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και το μνημόνιο παραχώρησης εδαφών της Λέσβου


Ανάρτηση από την Παλλεσβιακή Ένωση

Αυτό είναι το νέο σύμφωνο μετανάστευσης (μνημόνιο). Αυτό είναι το μνημόνιο παραχώρησης εδαφών της Λέσβου.

Αποφασίζουν χωρίς εμάς. Ο Λεσβιακός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ.

Προσπαθήσαμε να το βρούμε μεταφρασμένο στα Ελληνικά, αλλά μάλλον δεν υπάρχει.

Από τις 26 σελίδες του μνημονίου αποκαλύπτεται:

* Το «πιλοτικό κέντρο» για τη Λέσβο έχει χωρητικότητα 5.000+ και επιπλέον ΠΡΟΚΕΚΑ, με άγνωστο αριθμό.

*Το «πιλοτικό κέντρο» θα σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να καλύπτει και συνθήκες κρίσης. Η Λέσβος έζησε και ζει τέτοιες συνθήκες με μεταναστευτικό πληθυσμό που έφτασε έως και 23.000 και το μνημόνιο ενώ αναφέρει την ελάχιστη χωρητικότητα δεν δεσμεύεται για τη μέγιστη που θα μπορούσε να έχει! Αν η επίσημη χωρητικότητα στη Μόρια ήταν 2.300 και έφτασε έως τις 23χιλ., τώρα ποιο θα είναι το αριθμητικό ταβάνι;

Το άπειρο;

* Το «πιλοτικό κέντρο» θα επιτελεί πολλαπλές λειτουργίες και θα ακολουθεί το νέο σύμφωνο μετανάστευσης . Τι και αν το σύμφωνο μετανάστευσης δεν έχει ψηφιστεί ( ! ) και επί του σχεδίου που έχει παρουσιαστεί η ελληνική κυβέρνηση ζητά ουσιαστικές αλλαγές!!

*Το μνημόνιο θα «βοηθήσει» την Ελλάδα να διαμορφώσει σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού σε εθνικό επίπεδο, ομολογώντας ότι εδώ και 1,5 χρόνο δεν υπάρχει σχέδιο!

 

* Το μνημόνιο:

- Επαναφέρει πλήρως το γεωγραφικό περιορισμό (τον οποίο ο κ. Μηταράκης ως αντιπολίτευση το κατήγγελνε και ήταν σφόδρα ενάντιος)

- Δημιουργεί ζώνη συσσώρευσης μεταναστών απρόβλεπτου αριθμού

- Δίνει την πλήρη ευθύνη των επιστροφών στην ελληνική πλευρά χωρίς απολύτως καμία δέσμευση από την Ευρωπαϊκή είτε για μετεγκαταστάσεις είτε για επιστροφές.

* Πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι ο "Πολυχώρος" θα είναι κλειστός! Η ύπαρξη του περίφημου συστήματος εισόδου – εξόδου που το Υπουργείο διαφημίζει ως το κλειδί του «ελεγχόμενου κέντρου», κατά το μνημόνιο θα γίνεται μόνο για να παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές τη χωρητικότητα του κέντρου και να εφαρμόζουν τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας του!

* Πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχει καμία δέσμευση η «παραμονή λίγων ημερών» ενώ αντίθετα προβλέπονται σωρεία εγκαταστάσεων με προεξέχουσα αυτήν της εκπαίδευσης. Πως συνάδει αυτό με τις εξαγγελίες του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για εξέταση ασύλου σε 24 ημέρες;

* Το μνημόνιο συσχετίζει την αποσυμφόρηση των νησιών κυρίως με περιόδους κρίσεων όπου θα αποχωρούν οι ευάλωτες ομάδες, όσοι δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό και όπου είναι «δυνατό» θα γίνονται μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες.

* Κατά το μνημόνιο τα νησιά αποκτούν ΜΟΝΙΜΕΣ δομές, οι οποίες εσαεί θα καλούν τους πληθυσμούς που θέλουν να μεταναστεύσουν και θα δείχνουν για το ποιος είναι ο δρόμος προς την Ευρώπη.

Όλα αυτά υλοποιούνται χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση! Με τις τοπικές κοινωνίες να έχουν πολλαπλά εναντιωθεί. Με την Κυβέρνηση άλλα να έχει υποσχεθεί στους νησιώτες προεκλογικά και άλλα να πράττει τώρα με το μνημόνιο.

Με την προσπάθεια παραπλάνησης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό για τη Λέσβο είναι ότι οι κύριοι Αθανασίου και Κύτελης μιλούσαν για νέο ΚΥΤ των 2,5 χιλιάδων πρόσφατα https://www.kathimerini.gr/.../stin-teliki-eytheia-gia.../. Τώρα άραγε που ο "Πολύχώρος" ξέφυγε αριθμητικά, τι έχουν να πουν;

Το μνημόνιο μιλά για 5.000 (ελάχιστο) και ΠΡΟΚΕΚΑ. Ο ιδιωτικός χώρος που θα απλωθεί ο "Πολυχώρος" είναι 600 στρεμμάτων. Αλήθεια τι σύμπτωση, τα ίδια στρέμματα είχαν επιταχθεί στη Χίο το Φεβρουάριο με αστείες δικαιολογίες. Μία ολόκληρη πόλη ετοιμάζεται και μάλιστα σε δασικές περιοχές. Για αυτό και με πρόσφατη τροπολογία που πέρασε η Κυβέρνηση από τη Βουλή επιτρέπει την πολεοδόμηση κέντρων μεταναστών σε δασικές περιοχές!

Ευχαριστούμε την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα.