Ξανά χτύπησε το παρατηρητήριο ρατσιστικών εγκλημάτων με μηνυτήρια αναφορά προς τους αστυνομικούς που "επιτέθηκαν" σε μετανάστες...



Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο γνωστός Παναγιώτης Δημητρας που εκπροσωπεί το παρατηρητήριο ρατσιστικών εγκλημάτων.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε χτες στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Μυτιλήνης μάλιστα με το χαρακτηριστικό κατεπείγουσα...

Μάλιστα ζητά άμεσα να γίνει η σύλληψη των ένστολων με την διαδικασία του αυτοφώρου... Δεν ξέρουμε αν έχει δόθηκε σημασία στην αναφορά του Δημητρα αλλά λίγες ώρες μετά συνελήφθησαν οι ένστολοι και οδηγήθηκαν σαν κοινοί εγκληματίες στον εισαγγελέα όπου τους αποδόθηκαν βαρύτατες κατηγορίες για ρατσιστική βία, σωματική απειλή, εξύβριση κ.α. Η δική θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου ενώ οι ένστολοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το γνωστό και καλά παρατηρητήριο που εμφανίστηκε έντονα με την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 έχει καταθέσει έως τώρα εκατοντάδες αναφορές για πολίτες, δημόσιους υπαλλήλους, ένστολους, δημοσιογράφους κτλ της Λέσβου...

Φυσικά όλες οι αναφορές κατά των Ελλήνων.

Αλήθεια κύριε Δήμητρα για τα ρατσιστικά εγκλήματα κατά των Ελλήνων θα καταθέσετε ποτέ αναφορά;

Αναλυτικά:

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


12 Δεκεμβρίου 2020 


Κυρίες/Κύριοι, 


Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, στα πλαίσια του αυτοφώρου με αντικείμενο ρατσιστική βίαιη επίθεση εκ μέρους 4 αστυνομικών κατά 2 προσφύγων/μεταναστών, στην Μυτιλήνη, χθες το μεσημέρι. Παραθέτουμε σχετικό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών που περιλαμβάνει βίντεο με το περιστατικό, στο οποίο είναι ξεκάθαρο πως η βία των αστυνομικών είναι απρόκλητη και λαμβάνει χώρα ενώ οι μετανάστες είναι ήδη ακινητοποιημένοι. Η βία εις βάρος τους, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ακραία εναντίον του ενός εκ των θυμάτων, πρέπει να ερευνηθεί και ως ρατσιστική (άρθρο 82Α ΠΚ) λόγω τόσο της καταγωγής των θυμάτων όσο και του μένους των αστυνομικών που, με βάση όσα προκύπτουν από το βίντεο, είναι απρόκλητη και στρέφεται κατά ανθρώπων που όντας ακινητοποιημένοι δεν έχουν καμία δυνατότητα να αντεπιτεθούν ή να αμυνθούν, για αυτό πρέπει επίσης να ερευνηθεί και ως παράβαση του άρθρου 137Α για βασανιστήρια. Παραθέτουμε το επίμαχο βίντεο τόσο σαν σύνδεσμο όσο και επισυναπτόμενο. Η θέση σε διαθεσιμότητα των εικονιζόμενων σε αυτό αστυνομικών και η διαταγή να γίνει ΕΔΕ είναι παραδοχή της σοβαρότητας των αδικημάτων αλλά η μη κίνησης της διαδικασίας του αυτοφώρου θα υποδήλωνε προνομιακή μεταχείριση αστυνομικών έναντι άλλων πολιτών κατά των οποίων κινείται η αυτόφωρη διαδικασία σε ανάλογες περιπτώσεις. 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.  


Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι