«Κ. Διοικητά παραιτηθείτε»-Ανοιχτή Επιστολή προς τον Αστυνομικό Δ/ντη Λέσβου


Του Ελευθέριου Παπαϊωάννου**

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Αστυνομικό Δ/ντη Λέσβου

(Διοικητής, Πατήρ, Τιμωρός, και Προστάτης απάντων διατασσομένων) Ζούν Σου 5οςαιώνας π.Χ.

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,

Το 1996 με άλλους συναδέλφους αξιωματικούς από χώρες του ΝΑΤΟ βρεθήκαμε στο πεδίο Βολής της Κρήτης, για τη διεξαγωγή κάποιας άσκησης.

Το βράδυ μετά από την εκπαίδευση κατεβήκαμε στα καφέ στη παραλία της πόλης των Χανίων και καθίσαμε σε μια Καφετέρια.

Κάποια στιγμή μετά τις 10 το βράδυ, ένας έγχρωμος και εύσωμος πεζοναύτης των ΗΠΑ σε κατάσταση μέθης ενοχλούσε προκλητικά τους παρακαθήμενους πελάτες. Ένας Αμερικανός συνάδελφος από την παρέα μας ενημέρωσε την Αμερικανική Στρατονομία.

Μετά από λίγο κατέφθασαν δύο εύσωμοι έγχρωμοι Στρατονόμοι οι οποίοι αρχικά προσπάθησαν δια λόγου να τον απομακρύνουν, όμως αυτός αντέδρασε με βία και τότε αυτοί έβγαλαν τα γκλόπς και μπροστά σε όλους τον «τουλούμιασαν» στο ξύλο. Μετά, αφού του πέρασαν χειροπέδες τον έβαλαν στο αυτοκίνητο και τον οδήγησαν στη Βάση της Σούδας.

Την άλλη μέρα, εμείς οι Έλληνες Αξιωματικοί, περιμέναμε να έρθει κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής για να συλλάβουν τους δύο Στρατονόμους και επειδή αυτό δεν έγινε την ώρα του γεύματος στη Λέσχη, ρωτήσαμε τον Ταξίαρχο Διοικητή τους.

Ο Ταξίαρχος Διοικητής τους, αφού μας κοίταξε περίεργα, μας απάντησε ότι οι δύο Αμερικάνοι Στρατονόμοι προτείνονται για έπαινο. Εμείς απορήσαμε διότι εάν αυτό το έκαναν Έλληνες Στρατονόμοι θα ήταν σιδηροδέσμιοι οι ίδιοι, ο Διοικητής τους και όλη η Ιεραρχία τους!

Ο Ταξίαρχος, αφού του εξηγήσαμε τι γίνεται στους Έλληνες ένστολους σε τέτοια περιστατικά, με χαμόγελο απάντησε:

«Κύριοι ξεχνάτε ότι οι Στρατονόμοι μας έπραξαν:

Σύμφωνα με την αποστολή και την εκπαίδευσή τους

Προστάτευαν τους Έλληνες θαμώνες στα καφέ

Προστάτευσαν την τιμή των ΗΠΑ. Και τέλος

Προστάτευσαν την ακεραιότητα του ιδίου του μεθυσμένου από την οργή των καταστηματαρχών».

Πέραν αυτών μας είπε: «κύριοι Λοχαγοί, όταν κάποιος συμπεριφέρεται σαν ‘’ζώο’’ του συμπεριφερόμαστε ανάλογα».

Κύριε Διοικητά,

Οι συλληφθέντες είναι δικά σας παιδιά, σεις τα εκπαιδεύσατε, σεις τα εξοπλίσατε με γκλόπς, μάσκες, δακρυγόνα και ασπίδες, σεις τα διδάξατε πώς να καταστέλλουν την αναρχία και αυτοί αυτό έπραξαν.

Κατόπιν τούτου, το βράδυ που τους κλείσατε στο κρατητήριο ως κοινούς εγκληματίες, θα έπρεπε και εσείς ως Διοικητής τους, αυτόβουλα να είστε μαζί τους μέσα στο ίδιο κελί.

Αυτό, για να περάσετε το μήνυμα προς όλους ότι, ο Διοικητής είναι υπεύθυνος για ό,τι πράττεται αλλά και για ό,τι παραλείπεται να πράττεται στη Μονάδα του.

Και επειδή, πέραν πάσης στρατιωτικής δεοντολογίας, τόσο εσείς όσο και οι Προϊστάμενοί σας, δεν αναλάβατε την ευθύνη που σας αναλογεί, σας καλώ να υποβάλλετε την παραίτησή σας.

Με εκτίμηση

Ελευθέριος Παπαϊωάννου

Υποστράτηγος ε.α., Σύμβουλος Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων