"Η Κυβέρνηση Θέλει να Βάλει Τέλος στην Ανεξαρτησία των Κοινοτήτων και των Κοινοτικών Συμβουλίων"

Ανακοίνωση από την παράταξη του δήμου Μυτιλήνης "Με πυξίδα τον πολίτη"

Ο στραγγαλισμός της ανεξαρτησίας των κοινοτήτων και των κοινοτικών συμβουλίων στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε από πολύ νωρίς τις προθέσεις της! Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας προχώρησε σε μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις που ακύρωναν ότι νέο και ελπιδοφόρο έφερνε στα αυτοδιοικητικά πράγματα ο νόμος Κλεισθένη.


Με συνοπτικές διαδικασίες κατάργησε την ξεχωριστή επιχορήγηση στα Κοινοτικά Συμβούλια και τη δυνατότητα που τους έδινε ο νόμος Κλεισθένη να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα στη κοινότητά τους!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε σαφές πως θέλει Κοινοτικά Συμβούλια εξαρτημένα οικονομικά από τη Δημοτική Αρχή και τους κοινοτάρχες να τρέχουν και να παρακαλούν τον κάθε αντιδήμαρχο για να κάνουν τη δουλειά τους! Ζήσαμε από πολύ κοντά όλοι και στο Δήμο μας την απαξίωση των προτάσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του περσινού και του φετεινού τεχνικού προγράμματος του Δήμου Μυτιλήνης!


Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις κοινότητες!


Δια στόματος του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβανίου, μαθαίνουμε πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τους κατοίκους των κοινοτήτων το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιον θα έχουν Πρόεδρο. Αυτό θα το αποφασίζει ο κ. Μητσοτάκης αφού με νόμο θα ορίζει πως Πρόεδρος θα εκλέγεται όποιος είναι κάτω από το νικητή Δήμαρχο. Έτσι θα ξαναζήσουμε τις τραγελαφικές καταστάσεις του Καλλικράτη, να εκλέγεται πρόεδρος σε ένα χωριό κάποιος που ήρθε δεύτερος ή και τρίτος στις προτιμήσεις των κατοίκων του χωριού!

Αυτό είναι αλλοίωση της έκφρασης των ψηφοφόρων, που η κυβέρνηση της ΝΔ, το ονομάζει «κυβερνησιμότητα». Αρνείται στους κατοίκους των κοινοτήτων, να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα χωριά τους! Τέτοια κατάντια και τέτοια προσβολή των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, όλων των πολιτικών χώρων, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα να νοικοκυρέψουν τα χωριά τους και να τα κρατήσουν ζωντανά δεν πρέπει να την αποδεχτούμε!


Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει με ψήφισμα την έντονη διαφωνία του σε αυτές τις μεθοδεύσεις!


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ