ΚΙΝΑΛ: Το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ μετατρέπεται, με γοργούς ρυθμούς, σε μια νέα Μόρια


Κοινή ανακοίνωση κοινοβουλευτικού Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Κινήματος Αλλαγής

Δεν υπάρχουν λόγια για να σχολιάσει κανείς την εφιαλτική είδηση του βιασμού ενός τρίχρονου κοριτσιού στο Καρά Τεπέ. 

Είναι η θλιβερή κορωνίδα σε μία σειρά περιστατικών των τελευταίων εβδομάδων, που δίνουν την εντύπωση ότι η κατάσταση στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρεις μόλις μήνες μετά την πυρκαγιά της Μόριας, αρχίζει να εκτροχιάζεται. 

Έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο περιστατικό που κατέληξε στην παραπομπή τριών συνοριοφυλάκων και ενός αστυνομικού για πράξεις βίας σε βάρος μεταναστών έξω από τη Δομή. Περιστατικό που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Αρχηγού της Αστυνομίας και ερευνάται από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. 

Έρχεται να συνοδεύσει τις εικόνες ντροπής με την πλημμύρα του Σαββατοκύριακου, όπου είδαμε παιδιά να παίζουν στις λάσπες και ανθρώπους αλλόφρονες να προσπαθούν να βγάλουν το νερό από τις σκηνές τους.  

Το Καρά Τεπέ μετατρέπεται, με γοργούς ρυθμούς, σε μια νέα Μόρια. Παρά τις διαβεβαιώσεις και θριαμβολογίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει αρχίσει να επικρατεί η ανομία, η απελπισία και ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όσοι ζουν και υπηρετούν εκεί, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα άτομα ζουν χωρίς επαρκή προστασία, υπό διαρκή φόβο. 

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσα ντροπιαστικά συμβαίνουν στη Λέσβο. Η αποσυμφόρηση έχει μείνει στη μέση. Η νέα Δομή, που έχει προαναγγελθεί, θα γίνει “κάποια στιγμή στο μέλλον”, αφού το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου δεν πείθει ούτε τους πλέον καλόπιστους. Μέχρι τότε όμως, θα συνεχίσει να ανέχεται το Υπουργείο την παρούσα κατάσταση;