3.150,06 στρέμματα καμένης γης στην φετινή Αντιπυρική Περίοδο στη Λέσβο


ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020

Η φετινή Αντιπυρική Περίοδος στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου ήταν όπως πάντα ιδιαίτερα απαιτητική αλλά και η δυσκολότερη των τελευταίων ετών.

Χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κυρίως προς το τέλος αυτής και ιδιαίτερα στα ΚΥΤ και την περιοχή της Άντισσας, Ερεσού & Μεσοτόπου, γενικότερα στο Βορειοδυτικό μέρος της Λέσβου.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος έφτασε στο τέλος της και η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει δημόσια, κατ’ αρχήν όλους τους Πυροσβέστες και Πυροσβέστριες, τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και τους Εποχικούς Δασοπυροσβέστες των Υπηρεσιών της, τους Εθελοντές πυροσβέστες και Πυροσβέστριες των Π.Υ. και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων, για τον κόπο που κατέβαλαν για την αποτελεσματική πυροπροστασία των Νησιών μας. Επίσης τους πολίτες αλλά και τους αγρότες των Νομών (Λέσβου, Χίου, Σάμου) για την εξαιρετικά ώριμη συμπεριφορά που επέδειξαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για μια ακόμη χρονιά στην πιστή εφαρμογή των οδηγιών μας καθ’ όλη της διάρκεια της περιόδου και την αποφυγή απερίσκεπτων ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Τους υπόλοιπους φορείς – αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας (Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων- Δασαρχεία των Νομών, τις Ε.Δ., και την ΕΛΑΣ) καθώς επίσης και τους εθελοντικούς συλλόγους , τα μέλη των οποίων βοήθησαν ενεργά, κυρίως στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή πυρκαγιών όπου αυτό απαιτήθηκε καθώς και όλα τα ΜΜΕ των Νησιών μας (ηλεκτρονικά –έντυπα - τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την μέγιστη συμβολή τους στην καμπάνια για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων αλλά και για την προβολή του έργου μας.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, ήταν μια απαιτητική περίοδος κατά την οποία το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου, ήταν συνεχώς σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν τους θερινούς μήνες στο Βόρειο Αιγαίο, γι’ αυτό και το καθιστούν μία από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές στην χώρα, για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κάτι που επιβεβαιώθηκε απόλυτα κατά την διάρκεια της φετινής περιόδου.

Χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν η έντονη ανομβρία που επικράτησε, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (όπως ήταν αναμενόμενο), αλλά επεκτάθηκε και για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, όπως και τον μήνα Νοέμβριο κάτι που ουσιαστικά επέκτεινε την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών και για αυτούς τους μήνες, γεγονός που τελικά έγινε πραγματικότητα κυρίως τον μήνα Σεπτέμβριο αλλά και στην αρχή Οκτωβρίου όταν είχαμε εκδήλωση μεγάλου αριθμού πυρκαγιών μεγάλης έκτασης, που απασχόλησαν μεγάλο αριθμό πυροσβεστών με την συνδρομή και συνεργασία βεβαίως και όλων των συναρμόδιων φορέων των Νομών μας.

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ: 

 

Συνολικά κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με βάση τον δείκτη επικινδυνότητας είχαμε: 13 ημέρες πολύ υψηλή επικινδυνότητα (δείκτης 4), 51 ημέρες υψηλή επικινδυνότητα (δείκτης 3), και σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ημέρες της αντιπυρικής περιόδου μέση επικινδυνότητα (δείκτης  2).

 

Η επικινδυνότητα για έναρξη πυρκαγιάς στους Νομούς μας ήταν η μεγαλύτερη από όλους τους Νομούς της υπόλοιπης Ελλάδας με εξαίρεση αυτούς των Αττικής, Εύβοιας και Κορινθίας. Συγκριτικά παρατηρήθηκε ότι εφέτος η υψηλή επικινδυνότητα ξεκίνησε τον μήνα Ιούλιο, αυξήθηκε τον Αύγουστο και κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

 

Οι Υπηρεσίες μας ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να περιορίσουν γρήγορα, τις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χάρη στην αυξημένη ετοιμότητα και επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό τους.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ :

 

Από φέτος τέθηκε σε ισχύ η υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη που επιβάλει πρόστιμα σε παραβάτες αυτής, όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών. Επιβλήθηκαν συνολικά (10) διοικητικά πρόστιμα σε συντρέχουσες περιπτώσεις.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

 

Η επιτυχής αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου, δεν είναι ασφαλώς τυχαία και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαγγελματισμό και στην αυξημένη ετοιμότητα που επέδειξαν τα στελέχη των υπηρεσιών των Νομών μας, αλλά και στην αξιοπιστία των οχημάτων και μηχανημάτων που διαθέτουμε, στην άριστη και άμεση συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες όπως τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Προϊστάμενο της Αυτοτ. Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Βορείου Αιγαίου, και τα αντίστοιχα τμήματα Πολιτικής Προστασίας ανά Π.Ε., τους κατά περίπτωση εμπλεκόμενους Δημάρχους, την Δασική Υπηρεσία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛ.ΑΣ., τους Εθελοντές, αλλά και τα τοπικά Μ.Μ.Ε για την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων σχετικών με την πρόληψη των πυρκαγιών και τέλος στην σωστή συμπεριφορά της πλειοψηφίας των πολιτών και των αγροτών των Νησιών μας, οι οποίοι γνωρίζοντας τους κινδύνους, απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες απερίσκεπτες όπως το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο, κυρίως τις ημέρες κατά τις οποίες οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιών, όπως κάνουν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές μας και γι’ αυτό τους «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ» θερμά, και τους συμβουλεύουμε το ίδιο να πράττουν και για τα επόμενα έτη, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο φυσικός πλούτος των Νησιών της Περιφέρειας μας.

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ:

ΛΕΣΒΟΣ

Αριθ. Πυρκαγιών

Δάση

Δασικές Εκτάσεις

Χορτ/δικές

Γεωργικές

Σύνολο

2020

353

256,2

1.056,83

1.699,74

137,294

3.150,06

ΛΗΜΝΟΣ

2020

48

0

0

143,95

0

143,95

ΧΙΟΣ

2020

118

254

515,8

2.502,963

283,84

3.556,6

ΣΑΜΟΣ

2020

87

0,611

118,309

6,224

15,685

140,829

ΙΚΑΡΙΑ

2020

11

0

201,42

60,9

0

262,32