Πρώτο αλλεργικό περιστατικό στην Ελλάδα από το εμβόλιο κατά του κορονοιου



Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι σπάνιες, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η διαδικασία του εμβολιασμού και σε ένα περιστατικό αλλεργίας που προέκυψε, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «μη σοβαρό», αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, σε έναν από τους συνολικά 471 εμβολιασμούς που έγιναν στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε μόνο μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα. «Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και δεσμεύτηκε ότι η ενημέρωση γίνεται όντας «πιστός στη δέσμευσή» για «λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια».

«Οι αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο είναι σπάνιες», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι, οι απλές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη.

Η ίδια σημείωσε πως οι αλλεργίες από τα εμβόλια, «είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο κορονοϊός και παλιότερα και τώρα και στο μέλλον θα επιδείξει μεταλλάξεις. Είναι φυσιολογική εξέλιξή του. Η επιστήμη πρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, όπως και ο ΠΟΥ, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, ότι αυτές οι αλλαγές στον ιό δεν αποτελούν μία μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου».

Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου, όπως τόνισε.