Μέσα… σε 15 λεπτα εξαντλήθηκαν όλοι οι πόροι για το «εξοικονομώ-αυτονομώ» στο Β. Αιγαίο


Επιστολή από τον πρόεδρο του Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

To πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο, πολλά υποσχόμενο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ-αυτονομώ» εξελίσσεται σε ένα συνεχιζόμενο ανά περιφέρεια φιάσκο ολίγων λεπτών, όπως και στο Βόρειο Αιγαίο που η διάθεση πόρων έκλεισε σε 15λ περίπου.

Το Υπουργείο επαίρεται στις ανακοινώσεις του για την επιτυχία του προγράμματος με αποκλειστικό κριτήριο την επίτευξη της δέσμευσης του διατεθειμένου προϋπολογισμού, έχει δημιουργήσει ωστόσο την αίσθηση ότι είναι εκτός πραγματικότητας.

Κωφεύει  συστηματικά στις αντιδράσεις του συνόλου του τεχνικού και μη κόσμου για τη δυσλειτουργία  του συστήματος για το οποίο ενώ έχει την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας δεν την αναλαμβάνει, προσπαθώντας να επιρρίψει στους Μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες τις ευθύνες.

Αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος με εφαρμογή κριτηρίων επιλεξιμότητας που θα βασίζονται σε κοινωνικοοικονομικά και ενεργειακά κριτήρια και όχι στην ταχύτητα εισαγωγής δεδομένων σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και όπως αποδείχτηκε πολλές φορές στην ίδια την τύχη. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για προτεραιότητα των οικονομικά ασθενέστερων ή κριτήριο προτεραιότητας των χαμηλότερης ποιότητας κτηρίων. Με δυο λόγια δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε ουσιαστική καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας»

Διατυμπανίζει την διαφάνεια μιας διαδικασίας, για την οποία έχουν εκφραστεί πλήθος αμφιβολιών από τους Μηχανικούς σε όλες τις Περιφέρειες που ενεπλάκησαν μέχρι στιγμής σε αυτήν. Με τη σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας πώς άραγε εξασφαλίζεται το αδιάβλητο  μιας διαδικασίας που αφορά πλατφόρμα συμπλήρωσης στοιχείων μέσω διαδικτύου;;

Κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα του Προγράμματος «εξοικονομώ-αυτονομώ», για αυτό και έχει προκύψει η τόση δημοφιλία του. Η εμπειρία των δύο τελευταίων όμως κύκλων του προγράμματος δείχνει ότι το Υπουργείο είναι απαραίτητο να αλλάξει γραμμή πλεύσης  και να εξασφαλίσει την εφαρμογή του με όρους και συνθήκες που πραγματικά ανταποκρίνονται στις κοινωνικοοικονομικές και ενεργειακές ανάγκες των πολιτών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν εμμονές ως προς την τήρηση μιας διαδικασίας για την οποία έχουν εκφραστεί επανειλημμένως αμφιβολίες και αντιδράσεις. Δεν είναι ούτε σώφρον και όπως αποδείχτηκε στην  περίπτωση της κατ. 5 των αυθαιρέτων και την αναδίπλωση από πλευράς Υπουργείου κάτω από την πίεση των  Τραπεζών, ούτε ηθικό όταν προκύπτει εκ των υστέρων διακριτή μεταχείριση πολιτών.

Ως προς την κατανομή των κονδυλίων, να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτή γίνεται, καθώς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε προϋπολογισμό μόνο 13.910.000€ σε σχέση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είχε σχεδόν διπλάσιο (24.460.000).

Και μόνο από τον ελάχιστο χρόνο εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων είναι αντιληπτό ότι αυτοί ήταν πολύ λίγοι σε σχέση με τη ζήτηση. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι μια από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Διαχρονικά η κοινότητα των Μηχανικών στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού κράτους, αρωγός σε όλες τις προσπάθειες εξέλιξης του ως επιστημονικός σύμβουλός του. Με έκπληξη διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες μια προσπάθεια συνεχούς απαξίωσης της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειάς των Μηχανικών με εκφράσεις και συμπεριφορές που δεν τιμούν αυτούς που τις απευθύνουν,  ιδίως όταν προέρχονται από τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Η ιστορία όμως και η υστεροφημία χτίζεται μέσα από συνεργασίες που προϋποθέτουν την ύπαρξη δημιουργικού διαλόγου για την επίτευξη των κοινών στόχων και σε καμία περίπτωση με την υιοθέτηση αλαζονικών συμπεριφορών.

 

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Πολύ δε περισσότερο,  το τρις και τετράκις.

            Με εκτίμηση,

            Για το Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

            Ο Πρόεδρος

            Μανωλακέλλης Ευστράτιος