Απαγόρευση κυκλοφορίας- Αλαλούμ- Και Delivery και take away μετά τις 20:30


Ήταν 18:15 το απόγευμα της Τετάρτης, 11.11.2020, όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για όλη την Ελλάδα, με τα οποία ουσιαστικά αυστηροποιείται το lockdown που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως παρά το lockdown, οι μετακινήσεις από τις 21:00 έως και τις 05:00 το πρωί περιορίζονται ακόμη περισσότερο, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, 13.11.2020.

Από την αρχή επικράτησε σύγχυση σχετικά με το τι θα ισχύει για τις delivery παραδόσεις και τις take away αγορές. 

Υπενθυμίζουμε αρχικά πως εν μέσω lockdown και μεταξύ 21:00 το βράδυ και 05:00 το πρωί θα επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις για λόγους:

– εργασίας (με βεβαίωση εργοδότη)

– υγείας (SMS 1)

– συνοδείας κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία (SMS 6).

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως ο λόγος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι η διαπίστωση της κυβέρνησης πως υπάρχουν περιττές μετακινήσεις που διευκολύνουν την μετάδοση του ιού. Σημειώνεται πως εξακολουθεί να απαιτείται SMS στο 13033 για μετακινήσεις για λόγους υγείας και συνοδείας κατοικίδιου ζώου.

 

Αυτά θα ισχύουν για delivery και take away στο αυστηρότερο lockdown

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για τα take away θα ισχύει το… προφανές: Ότι δηλαδή δεν θα μπορούν οι πολίτες να βγαίνουν για αγορά φαγητού -έστω take away- μετά τις 21:00 και μέχρι τις 05:00 το πρωί οπότε και θα ισχύουν τα νέα. αυστηρότερα μέτρα.

Παρόλα αυτά, εάν κάποιος βρίσκεται έξω “νόμιμα” εκείνες τις ώρες, δηλαδή για έναν από τους τρεις προαναφερθέντες λόγους (σ.σ. εργασίας, υγείας, συνοδείας κατοικιδίων) θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει φαγητό take away.

Σε ό, τι αφορά τα delivery, θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά οι παραδόσεις κατ’ οίκον, μέχρι οι επιχειρήσεις να κλείνουν αναλόγως του ωραρίου τους.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα: “Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές“.