Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών την Πέμπτη


Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με αφορμή την απεργία στις 26 Νοέμβρη, καλεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τους αγροτικούς συλλόγους του νησιού, να ενώσουμε  τη  φωνή μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία, μέσα σε ένα σύστημα υγείας απογυμνωμένο από ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που συνωστίζονται σε χώρους δουλειάς χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα και μέσα προφύλαξης. 

Ενώνουμε την φωνή μας με τους μικρούς επαγγελματίες που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λουκέτου. Ενώνουμε την φωνή μας γενικά με όσους αγωνιούν για το μεροκάματο, βιώνουν την απειλή της ανεργίας και είναι  αντιμέτωποι με νέα επίθεση στα δικαιώματα και στο εισόδημά τους. Αποκρούουμε  τις φωνές που στοχοποιούν τις αγροτικές εργασίες για την εξάπλωση του ιού και δηλώνουμε ότι το οργανωμένο λαϊκό και αγροτικό κίνημα είναι αυτό που τηρεί τα μέτρα προστασίας , σε αντίθεση με την κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και αλλού.

Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν την πανδημία για να επιβάλλουν νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού της λαϊκής δράσης , με πρόσχημα την πανδημία.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς την κρίση τους. Δεν θα φορτώσουν στην πλάτη μας και την νέα οικονομική κρίση , προκειμένου να βγουν λάδι, η επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια, εξασφαλίζοντας τα κέρδη τους , θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματά μας .

Απαιτούμαι:

§  Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν

§  Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς. Όταν την ίδια ώρα δίνονται εκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, μεγαλοεμπόρους, κλινικάρχες, καναλάρχες .

§  Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.

§  Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας.

§  Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

§  Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

§  Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες - κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

§  Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες - κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.