Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου : «Σκέφτεσαι να πάρεις αντιβίωση; Ξανασκέψου το».


Ορθή Χρήση Αντιβιοτικών

«Σκέφτεσαι να πάρεις αντιβίωση; Ξανασκέψου το»

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Για το λόγο αυτό θα διανεμηθούν από τα φαρμακεία του νησιού ενημερωτικά φυλλάδια για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Επίσης ενημερωτική αφίσα θα επικολληθεί στις προθήκες των Φαρμακείων όπως και σε όλες τις δομές υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία κλπ) με κεντρικό μήνυμα της ενέργειας «Σκέφτεσαι να πάρεις αντιβίωση; Ξανασκέψου το».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου κ. Απόστολος Βαλτάς «οι Φαρμακοποιοί σε αυτή την υγειονομική κρίση πρωτοστατούν και πάλι σε θέματα ευαισθητοποίησης του κοινού για την Δημόσια Υγεία. Η αρνητική πρωτιά της χώρας μας στην ανθεκτικότητα των μικροβίων λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών κινητοποίησε τον Φαρμακευτικό Κλάδο. Αποκαλυπτική είναι έρευνα του  Ευρωβαρομέτρου το 2018, σύμφωνα με την οποία η χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα γίνεται κυρίως μέσω συνταγογράφησης ή χορήγησης από τους ιατρούς (σε ποσοστό 91%), ενώ η μη ιατρική χρήση τους περιορίζεται στο 9%, με ποσοστό μόλις 6% αυτού να αφορά χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία.

Επιπλέον, αυτή η μελέτη, διαπίστωσε ελλιπή εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην αλόγιστη χρήση τους.

Για τους λόγους αυτούς, συνέχισε ο κ. Βαλτάς, προτείναμε στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για την χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Συνολικά θα διανεμηθούν από τα φαρμακεία της όλης χώρας 1.000.000 ενημερωτικά φυλλάδια και 12.000 αφίσες  θα επικολληθούν στα φαρμακεία και στις δομές υγείας.