Αντιδρά… και προκαλεί η Lesvos Solidarity για την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ

 

Δελτίο Τύπου από την ΜΚΟ Lesvos Solidarity σχετικά με τη χθεσινη επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των κατοίκων και το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ

Σήμερα 30/10 (σσ χθες) και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ, και παρουσία Εισαγγελέα, η μετακίνηση των 74 διαμενόντων, με σκοπό την εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του ΠΙΚΠΑ.

Οι κάτοικοι της δομής, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ξύπνησαν στις 6:30 το πρωί από την αστυνομία. Παρά τις συνεχείς κλήσεις των δικηγόρων για τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου που προϋποθέτει την προηγούμενη ενημέρωση για την επικείμενη μετακίνηση και την επίδοση εξατομικευμένων παραπομπών, η διαδικασία που ο νόμος προβλέπει δεν τηρήθηκε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση μεταφοράς πραγματοποιήθηκε ενώ αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί από ευάλωτους διαμένοντες στο ΠΙΚΠΑ, σχετικά με την άρση της απομάκρυνσης τους από τον χώρο, και ενώ εκκρεμούν στο ΕΔΔΑ και άλλες υποθέσεις.

Κατά τη διαδικασία της εκκένωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν στα μέλη της «Αλληλεγγύης Λέσβου», που ήταν παρόντα, να παράσχουν υποστήριξη στους διαμένοντες, ακόμα και όταν επανειλημμένα επισημάνθηκε η αυξημένη ευαλωτότητα κάποιων περιπτώσεων. Η αστυνομία απέκλεισε όλη την γύρω περιοχή και απαγόρευσε την πρόσβαση στο χώρο, τόσο στους δικηγόρους που ήρθαν για να μιλήσουν με τους εντολείς τους, όσο και στους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου που ήρθαν να καλύψουν το γεγονός.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και έντονου άγχους στους 74 ευάλωτους φιλοξενούμενους της δομής, μεταξύ των οποίων είναι 32 παιδιά - τα οποία σήμερα δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο τους -, καθώς και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Καθώς οπλισμένοι αστυνομικοί εκκένωναν τα σπίτια με τη σειρά, τα μέλη της Αλληλεγγύης Λέσβου προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους και πολύ περισσότερο τα ιδιαίτερα στρεσαρισμένα παιδιά που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν ένα ασφαλές μέρος που ένιωθαν σπίτι τους, αντιμέτωπα με τη σκληρότητα με την οποία έλαβε χώρα η έξωση.

Από την αρχική ανακοίνωση περί κλεισίματος του ΠΙΚΠΑ, η Αλληλεγγύη Λέσβου διαρκώς ζητούσε να μεταφερθούν οι ευάλωτοι άνθρωποι σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες, και να αντιμετωπιστούν ανθρώπινα, με σεβασμό στους ίδιους και στα δικαιώματα τους. Αντ 'αυτού, οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν για άλλη μια φορά με ωμότητα. Παρακολουθούμε ανθρώπους να μετακινούνται σαν να είναι αντικείμενα και χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού όπως έχει ανακοινωθεί δημόσια, το δημοτικό καμπ του Καρά Τεπέ θα κλείσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Θεωρούμε δε παράλογο και απαράδεκτο να κλείνει μια δομή φιλοξενίας όπως το ΠΙΚΠΑ, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίζουν και να προωθούν το νέο, απάνθρωπο και ταπεινωτικό καταυλισμό της Μόριας 2.0. 

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε, ότι η έκταση του ΠΙΚΠΑ ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο από το 2015 έχει παραχωρήσει το χώρο και εγκρίνει τη λειτουργία δομής φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων σε αυτό (επισυνάπτεται η απόφαση).

Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα οι διαμένοντες εισέρχονταν για φιλοξενία στη δομή του ΠΙΚΠΑ, μετά από παραπομπή του Υπουργείου Εργασίας (ΕΚΚΑ), του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς την Αλληλεγγύη Λέσβου. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί ως σήμερα να παρουσιάζει τη δομή του ΠΙΚΠΑ ως παράνομη κατάληψη.

Η Αλληλεγγύη Λέσβου συνεχίζει να υποστηρίζει πως η κοινότητα του ΠΙΚΠΑ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, και πως οι υπερπλήρεις απάνθρωπες δομές που βρίσκονται στο Αιγαίο, όπως η Μόρια 2.0, αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη.

«Παραμένουμε ακλόνητοι στις πεποιθήσεις μας και θα δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο όσο συνεχίζεται ο αγώνας για μια Ευρώπη όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι και θα ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, με ίσες ευκαιρίες για όλους», καταλήγει η Έφη Λατσούδη.

Βγάλατε τους ανθρώπους από το ΠΙΚΠΑ, αλλά δεν θα βγάλετε το ΠΙΚΠΑ από την καρδιά