Παιδικές χαρές στη Μυτιλήνη: Πόσο ασφαλείς είναι σήμερα οι χώροι ψυχαγωγίας των παιδιών μας;

 

Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

Παιδικές χαρές στη Μυτιλήνη: Πόσο ασφαλείς είναι σήμερα οι χώροι ψυχαγωγίας των παιδιών μας;

Ένα θέμα που στο οποίο έχει μείνει πίσω ο τόπος μας και κυρίως ο Δήμος Μυτιλήνης, είναι οι χώροι παιδικής ψυχαγωγίας.

Αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας δεν υπάρχει μια άρτια και ασφαλής παιδική χαρά, στην οποία να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά να παίζουν χωρίς κίνδυνο τραυματισμού και οι γονείς να είναι ήσυχοι πως βρίσκονται σε χώρο κατάλληλο για τα παιδιά τους.

Το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές πάρκο στην πόλη της Μυτιλήνης είναι εκείνο της Αγίας Ειρήνης, που αρχικά παραδόθηκε στο κοινό για χρήση, αλλά υπολείπεται σε ασφάλεια.

Αυτό μαρτυρά η πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα και ένας επιπλέον λόγος είναι η μη λειτουργία του παρακείμενου αναψυκτηρίου, αλλά και το ότι στο συγκεκριμένο πάρκο συχνάζει καθημερινά μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών.

Όμοια κατάσταση επικρατεί και στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Μικρότερο σε έκταση, αλλά με λιγοστά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.

Εδώ η επισκεψιμότητα είναι πιο έντονη μιας και άλλο πάρκο δεν λειτουργεί, όμως στο μικρό αυτό πάρκο της πόλης μας επίσης απουσιάζει ένα αναψυκτήριο, ενώ η πολυκοσμία τόσο από ντόπιους όσο και από μετανάστες εν μέσω κορωνοϊού, το καθιστά για την ώρα μη ασφαλές.

Άλλες δύο μικρές παιδικές χαρές στη Χρυσομαλλούσα, μία στο προαύλιο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και μία πλάι στο γνωστό ζαχαροπλαστείο "Γαρδένια", αποτελούν χώρους συγκέντρωσης πολλών παιδιών, που δυστυχώς υπολείπονται σε ασφάλεια και χώρους, μιας και δεν δύνανται να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό παιδιών που διαμένουν στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης.

Πάρκα αν μη τι άλλο ακατάλληλα που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες ατυχήματος, επειδή βρίσκονται δίπλα σε δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων χωρίς καμία περίφραξη, ενώ η κατασκευή τους είναι από τσιμέντο και χωρίς ειδικό τάπητα εδάφους.

Στο πάρκο Χατζηδήμου η κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική. Το ίδιο είναι τελείως ακατάλληλο ακόμα και για απλή επίσκεψη του κοινού, αφού συχνά γίνεται τόπος αναφοράς για συμπλοκές διαφόρων παραβατικών ή και μέρος που συχνάζουν χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Στο πάρκο στην περιοχή της Καλλιθέας (στην οδό Γεωργίου Κορτέση) η προηγούμενη δημοτική αρχή αφαίρεσε τις κούνιες αφήνοντάς το στην τύχη του.

Τα δε πάρκα της περιοχής του Συνοικισμού, της δεύτερης μεγαλύτερη περιοχής της Μυτιλήνης σε πληθυσμό, παραμένουν ασυντήριτα και ομοίως επικίνδυνα. Ίδια κατάσταση και για το εκεί γηπεδάκι στο οποίο καθημερινά παίζουν παιδιά. Εικόνες σαν τις παραπάνω σαφώς και προβληματίζουν.

Το θέμα όμως είναι να προβληματίζονται και οι αρμόδιοι, οι οποίοι δεν δείχνουν να νοιάζονται για τέτοιου είδους προβλήματα, θεωρώντας τα ίσως μικρά και ασήμαντα μπρος σε εκείνο του μεταναστευτικού.

Κανένας αρμόδιος δεν δείχνει να νοιάζεται για τα παιδιά, τους αυριανούς δημότες του τόπου μας και κανένας αρμόδιος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την εγκατάλειψη των πάρκων της Μυτιλήνης ούτε και την πρωτοβουλία να αλλάξει η κατάσταση αυτή.

Ξεχνάνε μάλλον οι αρμόδιοι, ότι το παιχνίδι σε ασφαλείς και κατάλληλους χώρους αναψυχής βοηθάει στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, στην κοινωνικοποίησή τους και στη σωματική τους άσκηση.

Θλιβερό επίσης το γεγονός της απουσίας επί ετών ενός κολυμβητηρίου ή ενός ποδηλατόδρομου, χώρων που σε άλλους δήμους θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι τους.

Φυσικά η ευθύνη βαραίνει και τα συναρμόδια υπουργεία εσωτερικών και αθλητισμού, που δεν μεριμνούν για τη δημιουργία χώρων άθλησης και παιδικών χαρών, στερώντας από τους πολίτες σημαντικά δικαιώματα.

Είναι κρίμα να υπάρχει τόση αδιαφορία για τον τόπο μας και να αναμένουμε το θαύμα μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Σε κάθε τομέα παρατηρείται η παντελής απουσία ενδιαφέροντος για βελτίωση και προσφορά, οποιαδήποτε πρωτοβουλία και η μόνη ελπίδα για κάτι διαφορετικό είναι στα χέρια της νέας γενιάς.