Επιστολή για πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή Μήθυμνας - Πέτρας

 

Επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Δυτικής Λέσβου Δημήτρη Βελούτσο για πρόβλημα της περιοχής Μήθυμνας - Πέτρας το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης

Η επιστολή:

Θέματα

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΧΥΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΒΑΦΕΙΟΥ

Με την παρούσα επιστολή επιχειρώ να αναδείξω ένα πρόβλημα της περιοχής Πέτρας – Μήθυμνας το οποίο μένει άλυτο. Αφορά την λιμνοδεξαμενή του Βαφειού της Δ.Ε. Μήθυμνας η οποία κατασκευάστηκε το 1996 με σκοπό όχι μόνο  την άρδευση των περιοχών Μήθυμνας και Πέτρας, αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών ύδρευσης. Η λιμνοδεξαμενή  έχει υποστεί μεγάλες ζημιές καθιστώντας αβέβαιη την μελλοντική άρδευση της περιοχής, ενώ  προϋπόθεση, για την εξασφάλιση της ύδρευσης ήταν η ταυτόχρονη κατασκευή δύο ταχυδιυλιστηρίων. 


Στο βαθμό που τα ταχυδιυλιστήρια, όμως, δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, αυτό το μεγάλο έργο παραμένει αναξιοποίητο, αφού δεν προσφέρει όσα θα μπορούσε στον τομέα της ύδρευσης. Αυτά που θα μπορούσε να προσφέρει, βέβαια, το καθιστούν πιο αναγκαίο από ποτέ ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας των δύο τελευταίων χρόνων. 

Ένα άλλο στοιχείο που επικαιροποιεί το αίτημα τη αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής και της διεύρυνσης των λειτουργιών της είναι το γεγονός ότι στην περιοχή μας,  όπως και σε όλη τη Λέσβο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ύπαρξης πόσιμου νερού, εξαιτίας της μικρής βροχόπτωσης και της παρατεταμένης ξηρασίας. Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η λιμνοδεξαμενή για την ύδρευση της Πέτρας και της Μήθυμνας πρέπει  να κατασκευαστούν και τα δυο ταχυδιυλιστήρια αντίστοιχα.       

Η μελέτη του έργου αυτού είχε εκπονηθεί και είχε εγκριθεί εδώ και χρόνια με σκοπό την υποβολή πρότασης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Η υποβολή ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας της διοικητικής ενοποίησης της Λέσβου (Καλλικράτης) ή εξαιτίας θεμάτων που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που πλέον δεν υφίσταται.        

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να υποβληθεί πρόταση προκειμένου να κατασκευαστεί αυτό το αναπτυξιακό έργο για την περιοχή Πέτρας –Μήθυμνας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λιμνοδεξαμενή του Βαφείου είναι χωρητικότητας 600.000 κυβικών μέτρων και κατασκευάστηκε παράλληλα με το αρδευτικό δίκτυο το 1996 επί δημαρχίας Δημητρίου Βατή. Χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα μόνο για την άρδευση των περιοχών της Μήθυμνας και της Πέτρας συνολικής έκτασης 900 στρεμμάτων. Με βάση την αρχική μελέτη της λιμνοδεξαμενής τα 150.000 κυβικά, από τα 600.000 θα μπορούσαν να διατεθούν για τις ανάγκες της ύδρευσης των όμορων χωριών.      

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η λιμνοδεξαμενή λόγω έλλειψης μόνιμου υδρονομέα είναι ουσιαστικά στον αυτόματο πιλότο και μέρα με τη μέρα καταστρέφεται. Αυτό έχει οδηγήσει στο σημείο ένα μεγάλο τμήμα της μεμβράνης στεγανότητας να έχει αποψιλωθεί με συνέπεια να υποσκάπτονται τα τεχνητά αναχώματα. Επομένως, μεγάλα τμήματα της μεμβράνης και των πασάλων στερέωσης κείτονται και περιμένουν καρτερικά την άμεση παρέμβαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου μεγαλώνοντας, έτσι, το κόστος επισκευής η οποία δεν μπορεί να περιμένει άλλο αφού είναι ζωτικής σημασίας υποδομή για την άρδευση.

Δημήτρης Βελούτσος

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Δυτικής Λέσβου