Ψήφισμα συμπαράστασης από την ΠΕ Β. Αιγαίου για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού

Έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και  υιοθέτησης αιτημάτων καλλιτεχνών, δημιουργών και λοιπών κλάδων στο χώρο των Θεαμάτων-Ακροαμάτων

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και υιοθέτησης των αιτημάτων για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, των οποίων τα εισοδήματα  πλήττονται τραγικά λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον Covid 19. H εισαγωγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο των αιτημάτων των καλλιτεχνών και η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και υιοθέτησης των αναγκαίων αιτημάτων  τους έγινε διότι ως γνωστόν το Περιφερειακό Συμβούλιο όντας το ανώτατο  πολιτικό όργανο της Περιφέρειας οφείλει  να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να διεκδικεί προς κάθε κατεύθυνση την ικανοποίηση τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα, προκειμένου αυτό να αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο  να ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση να νοιαστεί για αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα που βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ένδειας, ειδικά στα καταταλαιπωρημένα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 Η απόφαση του Π.Σ δεν ήταν ομόφωνη λόγω του ότι ψήφισαν κατά της πρότασης υιοθέτησης των αιτημάτων των καλλιτεχνών οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Αθηνάδης, Ανδρεάδου Κυρατζής, Λεγάτος, Μπουρνιάς, Νομικός, Χατζηκομνηνός. Λευκό ψήφισε η κ. Γώμου.

Η εισήγηση προς το Π.Σ:

«ΘΕΜΑ:  Έκδοση ψηφίσματος υιοθέτησης αιτημάτων καλλιτεχνών, δημιουργών και λοιπών κλάδων στο χώρο των Θεαμάτων-Ακροαμάτων. 

Λαμβάνοντας υπόψη:

  1)Το από 10/09/2020 Υπόμνημα του Παραρτήματος Μουσικού Συλλόγου Σάμου 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Πολιτισμός χωρίς τους ανθρώπους του δεν μπορεί να υπάρξει. Οφείλει η Πολιτεία να ακούσει την κραυγή της απόγνωσης των ανθρώπων που εργάζονται στους τομείς του Πολιτισμού και να μεριμνήσει για το αυτονόητο δικαίωμα τους στην ζωή, όχι με λόγια συμπάθειας και κατανόησης αλλά με μέτρα στήριξης εδώ και τώρα.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών όπως αυτά αναγράφονται στο από 10/09/2020 υπόμνημα που κατέθεσαν: 

1.      Ορισμός υγειονομικών πρωτοκόλλων για τους κλειστούς χώρους εκδηλώσεων, παραστάσεων και εκθέσεων,

2.      Εξασφάλιση παροχών για την επιβίωση των εργαζομένων στον χώρο των θεαμάτων- ακροαμάτων που έχουν εγγραφεί στο Εργάνη από 1/1/2019 έως σήμερα και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) παρέχοντας: 

1.      Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για το χρονικό διάστημα στο οποίο η πανδημία επηρεάζει τον χώρο. Το μηνιαίο επίδομα να δίνεται και στις περιπτώσεις των εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).

2.      Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στους κλάδους αυτούς, 

3.      Ασφαλιστική ικανότητα για όλους 

4.      Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας

5.      Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών 

6.      Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/02/2020 έως σήμερα.

7.      Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου 

8.      Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού

9.      Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον  ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο ή Συλλογικό Φορέα.

10.  Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και Φ.Π.Α στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών 

11.  Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλεία 

12.  Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν 

13.  Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνεται υποχρεωτικά σε –φυσικά πρόσωπα- ζώντες καλλιτέχνες  (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.

14.  Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.  

    

Με Τιμή,  

Η Αντιπεριφερειάρχης   

 Οικονομικών &Πολιτισμού

   ΑΝΤΩΝΕΛΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ