Παρουσία του περιφερειάρχη οι πρώτες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές Καλλονής

 

Ξεκίνησαν οι δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής - Με επιτυχία οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές Καλλονής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών 2020, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στην Αλυκή Καλλονής.

Οι εξορμήσεις συνδιοργανώθηκαν με την Περιφέρειa Βορείου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια παρόμοιων εκδηλώσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.


Στα πλαίσια της εκδήλωσης στον υγροβιότοπο Καλλονής καθώς και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, επισκέφτηκε το Σάββατο το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Π. Κουφέλο και τους σύμβουλους  Μ. Ταμβακέλλη και Μ. Πολυπαθέλη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ι. Κατανάκη και Σ. Ζαφείρης, ο Πρόεδρος Αγίας Παρασκευής Γ. Μακρογιάννης και ο τ. Δήμαρχος Λέσβου Δ. Βουνάτσος. Τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Ν. Ζούρος και η κα Ε. Γαληνού Περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη για τις εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών και συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης των υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής μέσω των δράσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής για την αύξηση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας της περιοχής μέσω της πραγματοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων σχολείων και πανεπιστημίων αλλά και την προσέλκυση οικο-παρατηρητών.

Με μεγάλη συμμετοχή οι εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης

Οι εξορμήσεις προκάλεσαν ζωηρό ενδιαφέρον και υπήρξαν πολλές δηλώσεις συμμετοχής από όλη τη Λέσβο. Λόγω των μέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες και σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες και η παρατήρηση πουλιών ήταν απολαυστική για μικρούς και μεγάλους. Παρατηρήθηκαν κάποια σημαντικά μεταναστευτικά είδη όπως Φλαμίνγκο, Αβοκέτες, Αργυροπελεκάνοι, Μαυροπελαργοί, Αργυροτσικνιάδες, και άλλα είδη (συνολικά 22 διαφορετικά είδη πουλιών!).

Στις εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης την Κυριακή 11 Οκτωβρίου συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Π. Χριστόφας και η κα Α. Γιαννή Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου.


Νέες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις 17 και 18 Οκτωβρίου

Μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση των εξορμήσεων το Σαββατοκύριακο και  δεχόμενο περισσότερα αιτήματα για συμμετοχή από όσα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν σε αυτό, σας προσκαλεί σε άλλο ένα διήμερο παρατήρησης πουλιών στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στο μεγαλύτερο υγρότοπο του νησιού, την Αλυκή Καλλονής.

Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του ΚΠΕΝ (τηλεσκόπια, κιάλια) σε μικρές ομάδες επισκεπτών που θα προσέρχονται σε καθορισμένες ώρες προσέλευσης και αποχώρησης (διάρκειας 50’) μετά από δήλωση συμμετοχής και προ συνεννόηση (λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον Covid-19).

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:00-13:00 και 16:00-18:00 και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:00-13:00. Η παρατήρηση θα γίνεται από το χωματόδρομο στη δυτική πλευρά της αλυκής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής) με σημείο αρχικής συνάντησης το παρατηρητήριο πουλιών στην κορυφή του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξόρμηση και για δήλωση συμμετοχής σε ομάδα επισκεπτών επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22510-47033, 6972-809610. Η εξόρμηση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες και η συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν.