Μειωμένες κατά 95% σε σχέση με πέρυσι οι αφίξεις των πτήσεων τσάρτερ, λόγω covid-19 στην Λέσβο

 

Με τεράστιες απώλειες κλείνει η φετινή τουριστική σεζόν για τη Λέσβο που λόγω του κορονοϊού καταγράφει μείωση  της τάξης του 95% σε σχέση με τις περσινές αφίξεις των πτήσεων τσάρτερ ενώ με τις μηδενικές αφίξεις τουριστών από την Τουρκία οι απώλειες για όλο τον τουριστικό κλάδο του νησιού είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τα στοιχεί του τουριστικού πράκτορα από το Μόλυβο Λευτέρη Καραμπλιά που διαχειρίζεται τις πτήσεις εξωτερικού από την Ολλανδία «το 2020 έκλεισε με 3.150 τουρίστες να έρχονται συνολικά στη Λέσβο ενώ το 2019 είχαμε αντίστοιχα 58.530 αφίξεις. Οι απώλειες τρομακτικές : 55.380 άτομα λιγότερα, ποσοστό -95%. Οι δε απώλειες από την Τουρκία ήταν 100% !!!! Καθόλου αφίξεις!! Στην ουσία, η Λέσβος δεν είχε φέτος τουρισμό. Έτσι μεταφράζονται οι αριθμοί που δεν διαψεύδονται και αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.  Όσες επιχειρήσεις, κυρίως ξενοδοχειακές, άνοιξαν φέτος, μέτρησαν ζημιές. Όσες δεν άνοιξαν, μέτρησαν οφειλές και δάνεια που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν».

Με την προϋπόθεση, ότι θα βρεθεί σύντομα, το εμβόλιο για τον Covid-19 ή έστω μια θεραπεία που θα μειώσει κρούσματα και θανάτους, το 2021 μπορεί να είναι μια εξαιρετική χρονιά.

Ο κ. Καραμπλιάς εκτιμά ότι «οι άνθρωποι, όσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή τους, τόσο θα νιώθουν μεγαλύτερη την ανάγκη να κάνουν διακοπές. Και θέλουν να κάνουν, ειδικά μετά από τα lock-down που έγιναν και αυτά που πιθανόν να γίνουν τους χειμερινούς μήνες. Αν όμως, δεν βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο ιός, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την τουριστική βιομηχανία.  Και, δυστυχώς, ακόμη δυσκολότερα, για τη Λέσβο, ένα νησί που, παρά την ανάκαμψη που κατάφερε να σημειώσει ,από το 2017 και μετά, εξακολουθεί να μετράει συνολικά ζημιές εξ αιτίας και του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.»

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ