Να καθιερωθεί ως επίσημη εορτή η 8η Δεκεμβρίου (Μάχη Κλαπάδου)


Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ζητά να καθιερωθεί επίσημα ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου η 8η Δεκεμβρίου, επέτειος της Μάχης του Κλαπάδου, που σήμανε την οριστική απελευθέρωση ολόκληρης της Λέσβου από την οθωμανική κυριαρχία.

"Η Μάχη του Κλαπάδου, στις 8 Δεκεμβρίου 1912, οδήγησε στη συνθηκολόγηση των οθωμανικών στρατευμάτων και την οριστική απελευθέρωση ολόκληρης της Λέσβου, ένα μήνα μετά την απελευθέρωση της πόλης της Μυτιλήνης. Πιστεύω, λοιπόν, πως η επέτειος αυτής της μάχης, πρέπει να γιορτάζεται όπως αρμόζει στην ιστορική της σπουδαιότητα και να αποτελέσει επίσημη εορτή για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου", σχολίασε ο Γιάννης Μπουρνούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: Για την επίσημη καθιέρωση της 8ης Δεκεμβρίου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για τον δήμο Δυτικής Λέσβου 

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2019 ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και η Μητρόπολη Μηθύμνης οργάνωσαν με λαμπρότητα τον εορτασμό της επετείου της Μάχης του Κλαπάδου και τίμησαν τους πεσόντες –στρατιώτες αλλά και πολίτες της Λέσβου. Η διήμερη Μάχη του Κλαπάδου, στις 6 έως 8 Δεκεμβρίου 1912, στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Λέσβου με τη συνθηκολόγηση των οθωμανικών στρατευμάτων και την παράδοση του νησιού στον ελληνικό στρατό, ένα μήνα μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης. Η σημασία της μάχης είναι ιδιαίτερη για τους κατοίκους της Λέσβου καθώς σε αυτή συμμετείχαν και ένοπλοι Λέσβιοι εθελοντές. 

Παρά τη συμβολική σημασία της μάχης αυτής για την ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση του λαού της Λέσβου, μέχρι σήμερα δεν έχει καθιερωθεί η επέτειος της Μάχης του Κλαπάδου στις 8 Δεκεμβρίου εκάστου έτους σαν επίσημη ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης της Λέσβου μαζί, ασφαλώς, με την καθιερωμένη ημέρα εορτασμού της 8 ης Νοεμβρίου που αφορά όμως μόνο τη Μυτιλήνη και το νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού απελευθερώθηκε ένα μήνα αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου. Συνεπώς, για τον νέο δήμο Δυτικής Λέσβου θα είχε ιδιαίτερη σημασία να αποδοθεί η πρέπουσα σημασία στην επέτειο της 8 ης Δεκεμβρίου και να τιμηθεί και αυτή σαν ημέρα απελευθέρωσης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Προτίθεται να προχωρήσει στην καθιέρωση της 8ης Δεκεμβρίου, επετείου της Μάχης του Κλαπάδου, σαν δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την ένταξή της επίσημα ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες που λειτουργούν στον Δήμο; 

Ο ερωτών Βουλευτής 

Μπουρνούς Ιωάννης