Στάχτη και αποκαΐδια το ΚΥΤ της Μοριας (PICS)


12.000 μετανάστες στους δρόμους του νησιού - Εσπευσμένα στη Λέσβο διμοιρίες των ΜΑΤ - Το χρονικό της μεγάλης φωτιάς στο ΚΥΤ - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Εικόνα σχεδόν ολικής καταστροφής είναι αυτή που αποκαλύπτεται στη Μόρια με την ανατολή του ήλιου, μετά τη μεγάλη φωτιά που έκανε τη νύχτα μέρα και κατέκαψε όλο το εκτός ΚΥΤ μέρος του καταυλισμού και μεγάλο μέρος των δομών εντός του Κέντρου Υποδοχής, όπου παραμένουν και διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Πολλοί από τους σχεδόν 12.000 αιτούντες άσυλο που ζούσαν στην περιοχή εγκατέλειψαν έντρομοι τον φλεγόμενο καταυλισμό και έχουν διασπαρεί στα γύρω κτήματα. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει παρατάξει ισχυρές δυνάμεις έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, προκειμένου να μην επιτρέψει την είσοδό τους, ενώ αναχώρησαν για το νησί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130. Η αγωνία εντείνεται και λόγω των 35 κρουσμάτων κορονοϊού, μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν στη Μόρια, και που αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο πού και με ποιους βρίσκονται.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη στις 9:30 σήμερα το πρωί, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε πως το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μέγεθος της καταστροφής

Η «πόλη» - κολαστήριο των σχεδόν 12.000 κατοίκων είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, όπως και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες του ΑΜΠΕ αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

«Οι 12.500 βρίσκονται στο δρόμο προς τη Μυτιλήνη, ο δρόμος έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία. Υπάρχει κρίσιμη κατάσταση. Θα κάνουμε σύσκεψη, βρίσκομαι σε καραντίνα από χθες το βράδυ, ήρθα σε επαφή με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Η κατάσταση ελέγχεται. Να δούμε αν μπορούμε να τους εγκαταστήσουμε στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ, ορισμένοι είναι εξαγριωμένοι» είπε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.


Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης δεν έκρυψε την ανησυχία του για διασπορά του κορονοϊού, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στο ΚΥΤ και τις δραματικές εξελίξεις. «Κόλαση στο ΚΥΤ της Μόριας, τώρα η φωτιά είναι υπό έλεγχο, 12.000 μετανάστες ξαπλωμένοι, συνωστισμένοι επί της εθνικής οδού να φυλάσσονται από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ανάμεσά τους είναι και πάσχοντες. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από τους αρμόδιους».

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές, οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.


Πηγή newsbeast.gr