Παράταση στο άνοιγμα των σχολείων της Λέσβου ζητάει η Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων


Παράταση στο άνοιγμα των σχολείων της Λέσβου

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΏΝ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Προς: Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κοιν: α)Περιφερεαχκή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
β) Διεύθυνση Αθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λέσβου
γ) Διεύθυνση Βθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λέσβου
δ) Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ε) Δήμος Μυτιλήνης
ζ) Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
η) Μ.Μ.Ε.

Μένουν λίγες μέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς όπως καθορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας. Ως θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους γονείς του Δήμου Μυτιλήνης σας καταθέτουμε τους προβληματισμούς σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης .

Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή τόσο τις ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας όσο και την συζήτηση στην βουλή σε σχέση με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός & η υπουργός Παιδείας οι ειδικοί πρότειναν το άνοιγμα των σχολείων αυτή την χρονική στιγμή λέγοντας ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν νοσούν εύκολα ή αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Όλοι γνωρίζουμε βρισκόμαστε στο επίκεντρο της έξαρσης της πανδημίας ιδίως στον Δήμο Μυτιλήνης .
Επειδή όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι αυτή την στιγμή οι επιστήμονες κινούνται σε "αχαρτογράψητα νερά" διότι είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία παγκοσμίως σε αυτού του τύπου του ιού . Για του λόγου το αληθές μέσα σε λίγους μήνες είχαμε αλλαγή απόψεων και οδηγιών σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης (μάσκα και άλλα). Από την μία μας ενημερώνουν ότι η διατήρηση της απόστασης σε συνδυασμό με την μάσκα είναι το βασικότερο μέσο προφύλαξης και από την άλλη έχουμε μαθητές να βρίσκονται σε τάξεις 17-25 ατόμων μικρές και με αποστάσεις μικρότερες του προβλεπομένου .

Υπάρχουν οικογένειες (δυστυχώς αρκετές) που τουλάχιστον ένας γονέας ή ένα μέλος της ανήκει σε ευπαθή ομάδα . Καταλαβαίνεται σε τι δύσκολη θέση βρίσκεται αυτή η οικογένεια . Να πάει το παιδί στο σχολείο με κίνδυνο να νοσήσει (ας δεχθούμε ελαφρά ) και να κινδυνέψει το ευπαθές μέλος της οικογένειας; Τι μέριμνα έχετε λάβει για αυτή τη περίπτωση;

Βγήκε ταξιδιωτική οδηγία από Βρετανία και από Ολλανδία που ανέφερε ότι ως προληπτικό επιδημιολογικό μέτρο διασποράς του κορονοιοό θα επιβάλουν 14ημερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδος μέσα στα οποία είναι και η Λέσβος.

Τα κρούσματα τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους μετανάστες-πρόσφυγες είναι καθημερινά και αυξανόμενα ( 37 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθες στην δομή στο ΚΥΤ που είναι δίπλα στη Μόρια .

Πρόσφατα θρηνήσαμε τον χαμό συμπολιτών μας από τον covid .

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον εκτός καραντίνας ,στο δρόμο προς Μυτιλήνη 12.000 μετανάστες-πρόσφυγες μετά τα χθεσινό κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας.

Ανάμεσα τους βρίσκονται φορείς του covid.

Από μόνα τους τα ανωτέρω συνιστούν σοβαρό λόγο ώστε να προχωρήσετε σε αναβολή της ημερομηνίας έναρξης τουλάχιστον στον Δήμο Μυτιλήνης .

Ας αναφερθούμε όμως τώρα στα λειτουργικά ζητήματα

Μέχρι και σήμερα 5 μέρες πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης καθαριστριών και υπάρχει κίνδυνος να πάνε οι μαθητές σε σχολεία που δεν έχουν καθαριστεί. Εν μέσω πανδημίας θεωρούμε αν μη τι άλλο άστοχο να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο .
Ακόμη δεν έχουν προμηθευτεί οι σχολικές μονάδες τις μάσκες και τα απαραίτητα αντισηπτικά για τα χέρια .

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα ολοήμερα αναφέρουν ότι «Συστηματική αποφυγή ανάμιξης των μαθητών που δεν ανήκουν στην ίδια τάξη σε όλες τις εκδηλώσεις της σχολικής ζωής, περιλαμβανομένων ιδιαίτερα των διαλειμμάτων και της διδασκαλίας» . Πως θα διασφαλιστεί η λήψη των γευμάτων στα θρανία των παιδιών, όταν οι δάσκαλοι στο ολοήμερο είναι ένας ή δύο καθημερινά - ανάλογα με τα τμήματα; Αλλά κι αν αυτό γίνει, πως θα αποφευχθεί η ανάμιξη μαθητών αφού μετά το γεύμα όλοι οι μαθητές του Ολοήμερου μαζεύονται για την μελέτη σε μία ή δύο αίθουσες;

Έχουν γίνει test στους δασκάλους ή στους καθηγητές τόσο για την διασφάλιση της δικής τους υγείας όσο και των μαθητών;

Μέλημα μας είναι να έχουν την καλύτερη μόρφωση τα παιδιά μας αλλά όχι βάζοντας σε ρίσκο την υγεία τους αλλά και των γονέων .

Με αυτά τα δεδομένα ζητάμε να αναθεωρηθεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων του Δήμου μας στις 14 Σεπτεμβρίου και να καθορισθεί μια μεταγενέστερη ημερομηνία (όπως είχαμε προτείνει σε δελτίο τύπου μας που σας είχαμε κοινοποιήσει ) ώστε και τα λειτουργικά θέματα να μπορέσουν να επιλυθούν αλλά και να υπάρξει λύση της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε από τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας όπως και να υπάρξει ύφεση της πανδημίας στο Δήμο μας .