Κ. Μητσοτάκης: Άμεσα οι εργασίες για την νέα μόνιμη δομή στην Λέσβο


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τη Μόρια και το μεταναστευτικό: “Η κυβέρνηση εφαρμόζει μία διαφορετική πολιτική, με την ενεργή φύλαξη των συνόρων, με επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου… Βρεθήκαμε με περισσότερες από 100.000 εκρεμμείς αιτήσεις ασύλου. Τους τελευταίους μήνες μειώθηκε ο αριθμός προσφύγων από 25.000 στους 12.000, στη Λέσβο. Αυτο που έγινε στη Μόρια πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία να επανευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για τη βοήθεια προς την Ελλάδα”. 

Και συνέχισε πως “στόχος μας είναι μία μόνιμη δομή μεταναστών στη Λέσβο… 

Χθες το βράδυ μίλησα με την Άνγκελα Μέρκελ για να δούμε αν η Γερμανία μπορεί να δεχθεί κάποιες οικογένειες. Και θέλω ξανά να την ευχαριστήσω”

«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης» υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο ερώτημα του Γρηγόρη Τζιοβάρα και του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για την κατάσταση στη Λέσβο.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα» προσέθεσε, «με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίηση της ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη». «Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (σ.σ. των μεταναστών) στο νησί» σημείωσε.

Τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες γι' αυτό που έγινε στο ΚΥΤ της Μόριας, τονίζοντας ότι «κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες, για να φύγουν». «Είναι ευκαιρία να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την στήριξη πολιτικής για το άσυλο» υπογράμμισε.

Ευκαιρία, είπε, να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή, που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας.

Μιλώντας για τον προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι, όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο, θα εξετάζεται για κορωνοϊό και αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο, τόνισε, στέλνοντας μήνυμα και απέναντι σε κάποιους ακραίους του νησιού.

«Είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες» κατέληξε.