Η σκοπιά | Ανεργία και ανάπτυξη στη Λέσβο…


Η νέα στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

«Ανεργία και ανάπτυξη στη Λέσβο…»

Το νησί της Λέσβου εδώ και πολλά χρόνια πληγώνεται από ένα διαρκές και σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το εργατικό του δυναμικό. Αποτέλεσμα, η ανεργία να μαστίζει τη Λέσβο σε κάθε κοινωνική ομάδα και ανεξαρτήτως ηλικίας. Και φυσικά το πρόβλημα γίνεται έτι εντονότερο επί ημερών κορωνοϊού.

Η ήδη υπάρχουσα οικονομική ύφεση των προηγουμένων μνημονιακών ετών ισοπέδωσε αρχικά το εργατικό δυναμικό της Λέσβου και δεν ήταν λίγοι οι αξιόλογοι επαγγελματίες, που πήραν την απόφαση να αναζητήσουν αλλού την επαγγελματική τύχη τους. Αρκετοί νέοι κάτοχοι πτυχίων δεν έλαβαν τις ευκαιρίες που τους αναλογούσαν και τελικά εγκατέλειψαν τα πατρώα εδάφη.

Το νησί μας ερήμωσε, αποδυναμώθηκε και ουσιαστικά στερήθηκε από μια γενιά ικανή να προσφέρει. Κανείς δεν είπε ότι λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά οι αρμόδιοι δείχνουν να μην τις αντιλαμβάνονται.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας απαιτεί από τους τοπικούς άρχοντες να δημιουργήσουν κατάλληλα κίνητρα και το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον , έτσι ώστε επιχειρηματίες να θελήσουν να επενδύσουν στο νησί μας και στη δυναμική των προϊόντων του και μη.

Ανασταλτικός παράγοντας αν μη τι άλλο, το μεταναστευτικό. Όσο κάποιοι επιλέγουν συνειδητά να δίνουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη φιλοξενία μεταναστών, τόσο περισσότερες ευκαιρίες επένδυσης θα χάνονται, μιας και κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα θελήσει να ρισκάρει μια επένδυση σε ένα νησί, που όλα κινούνται γύρω από το μεταναστευτικό και όχι γύρω από την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου.

Πού είναι η καινοτομία και η ευελιξία στην προώθηση των τοπικών μας προϊόντων; Άλλα νησιά με πολύ λιγότερα παραγόμενα προϊόντα (Χίος-μαστίχα) έχουν καταφέρει με έξυπνη διαχείριση να προοδεύουν πολύ περισσότερο και να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης κυριολεκτικά από το πουθενά με συμφωνίες εκατομμύριων. Δυστυχώς στο νησί μας σκεφτόμαστε, όπως δείχνουν τα πράγματα, διαφορετικά. Στοχεύοντας στο πρόσκαιρο και εύκολο κέρδος, όχι μόνο δεν δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά εν τέλει καταστρέφουμε και πολλές επενδύσεις.

Τα δε παραδείγματα πολλά (ΝΕΛ, LESVOS SHOP κλπ). Σημαντική θα είναι φυσικά η βοήθεια διαφόρων νομικών προσώπων των οποίων η ακίνητη περιουσία μένει σήμερα ανεκμετάλλευτη και αναξιοποίητη. Σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, διάφοροι επιχειρηματίες και με τη χρήση ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν επιχειρήσεις μισθώνοντας με χαμηλά ενοίκια καταστήματα, που τώρα είναι ερείπια και με χαμηλά δημοτικά τέλη και ΦΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό οι δήμοι θα είναι αρωγοί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως ακριβώς πράττουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Τρικάλων. Αφού λοιπόν γίνει η αρχή με τα παραπάνω, τη σκυτάλη παίρνει η περιφέρεια με ειδικά προγράμματα, που θα εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις πράσινο μέλλον μέσω ανακυκλώσιμης ενέργειας ωφέλιμης και για τον τόπο μας. Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη, να σταθεί όρθια η Λέσβος για να κρατήσει κυρίως τους νέους εντός των τειχών, με στόχο οι ίδιοι να απασχοληθούν και να προσφέρουν.

Το ίδιο στοίχημα πρέπει να κερδηθεί και για τις υπόλοιπες παραγωγικές ηλικίες και κοινοτικές ομάδες, που δικαιούνται μόνιμης απασχόλησης και όχι 2μηνης, 4μηνης ή 8μηνης στην καλύτερη περίπτωση για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες απέναντι στους πολίτες. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από αλλαγή πλεύσης, ώστε να μην ερημώσει εντελώς στερεύοντας από εγχώριο δυναμικό.